reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

reklama
Mój to namiętnie lubi robić kupkę w trakcie jedzenia. Dlatego zwykle przebieram go po... Tylko wtedy często też dostaje czkawki :sorry2:
Jak sobie radzicie z czkawką? Wiem, że najlepszy cycuś... tylko że wtedy już są puste :-D

Te swoje położne widzę, że nie które macie całkiem nawiedzone. ;-):happy2:
Moja to mi całkiem zakazała się pojawiać (nawet przypadkiem) w przychodni z małym. Nawet po skierowanie do ortopedy mam się zgłosić sama. :tak:

W dodatku ma bardzo fajne podejście do pielęgnacji:
- do kąpieli oliatum po kąpieli oliwka bambino lub parafinka.
- do pupy tylko linomag lub alantan w maści.
Wszystkie inne kosmetyki do 3 miesięcy mam schować ;-) Póki co małemu podkradam mleczko nivea baby sensitive. :-D Świetnie nawilża skórę.

Co do wyjść na dwór jeszcze się nie wypowiem, bo dopiero to przed nami.

A w ogóle kazała mi często małego kłaść na brzuszku. Wiadomo przed karmieniem. Tylko, ze jak się budzi to już strasznie głodny jest i nie ma mowy o leżeniu na brzuszku. Budzić go wcześniej?

Kubiaczka ja swoją Małą w trakcie snubiore i przekręcam na brzuszek ! chwilke powierzga nogami i zasypia tak dalej. bo jak obudzoną ją kłade na brzuszku to nie ma szans ze polezy dłużej niz 5 min !!! więc w trakcie snu hopsa na brzuch i pospi tak z godzinke :)

Kubiaczka moja tez robila kupki podczas jedzenia no i po trzebabylo przebrac i nie dosc ze ulewala to jeszcze czkawki dostawala. polozna powiedziala mi ze czkawka moze byc z zimna wiec przed przebraniem nagrzewam w pokoju farelka i mala juz czkawki nie dostaje.

mam pytanko-ile kupek jest u was na dobe??u nas ostatnio cos sie popsulo i sa tylko dwie. mala nie placze,nie prezy sie (no moze czasem steknie przy jedzeniu), prótki idą wiec niby wszystko jest w pozadku ale jednak martwie sie ze za malo robi kupek, wczesniej co jedzenie to kupka byla...

Kubiaczka moja tez robila kupki podczas jedzenia no i po trzebabylo przebrac i nie dosc ze ulewala to jeszcze czkawki dostawala. polozna powiedziala mi ze czkawka moze byc z zimna wiec przed przebraniem nagrzewam w pokoju farelka i mala juz czkawki nie dostaje.

mam pytanko-ile kupek jest u was na dobe??u nas ostatnio cos sie popsulo i sa tylko dwie. mala nie placze,nie prezy sie (no moze czasem steknie przy jedzeniu), prótki idą wiec niby wszystko jest w pozadku ale jednak martwie sie ze za malo robi kupek, wczesniej co jedzenie to kupka byla...

Beti ja tez ostatnio miałam takie pytanko ale już wiem.
dzieci koło miesiąca dojrzewają już do trawienia i pokarm nie przelatuje przez nie jak przez sito tylko się wchłania dlatego kupek na dobe może być 3-4 , jedna a nawet raz na dwa trzy dni jedna kupka. i położna mi mówiła ze to normalne dopóki dziecko się nie prezy i nie płacze i nie ma zatwardzenia. nie martw sie moja Mała robi czasem jedną , czasem 3 - naprawdę róznie :) ale wszystko to jest normalne i zostaje nam się tylko cieszyć że dzieciaczkom zaczynają pracowac brzuszki :)

dziewczyny,nie wiem gdzie,chyba na wątku głównym widziałam,ze któraś pytała o ropiejące oczko (wybaczcie,że nie pamiętam która)...w kraju wikingów polecają na ropiejące oczko mleczko z cyca :) a jak nie przejdzie po trzech dniach,to dopiero jakieś leki.U nas przeszło po dwóch.

U nas mleczko z piersi to polecają generalnie na wszystko ;-) Od problemów skórnych, właśnie po ropiejące oczka i jako najlepszy kosmetyk na popękane brodawki;-)

Tysiolek wielkie dzieki bo juz oczywiscie stresa mialam.
kurcze ale to jest niesamowite jak dzidzia zmienia zycie....kiedys martwilysmy sie w co sie ubrac itd..;-) a teraz nasz swiat krazy wokol kupek:-D

ps.a przy karmieniu piersia moze byc normalnie twrda kupka i to wtedy jest zatwardzenie tak???(sorki za glupie pytanie ale sie nie znam;-))

reklama
Dziś pediatra zdiagnozował u Stasia (krosty na twarzy) alergię pokarmową - kazał odstawić mleczko i pochodne ;-((. Zobaczymy.

Mój Staś po jedzonku:

stas.jpg

... tu jeszcze nie ma alergii...

Do góry