reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

jolcia - współczuję alergii :-(Jak te krosteczki wyglądały?

Ja wczoraj zjadłam leniwe z odrobiną śmietany.. a dziś na rączce i paluszkach małego mnóstwo małych krostek.. Lekarka stwierdziła, że to alergia, ale nie wiadomo na co..
Z drugiej strony, od początku piję kawę zbożową z mlekiem.. Ehh sama nie wiem

reklama
Kubiaczka moja tez robila kupki podczas jedzenia no i po trzebabylo przebrac i nie dosc ze ulewala to jeszcze czkawki dostawala. polozna powiedziala mi ze czkawka moze byc z zimna wiec przed przebraniem nagrzewam w pokoju farelka i mala juz czkawki nie dostaje.

mam pytanko-ile kupek jest u was na dobe??u nas ostatnio cos sie popsulo i sa tylko dwie. mala nie placze,nie prezy sie (no moze czasem steknie przy jedzeniu), prótki idą wiec niby wszystko jest w pozadku ale jednak martwie sie ze za malo robi kupek, wczesniej co jedzenie to kupka byla...

Mój Miki od 2 tyg życia robi raz na 3 dni i podobno wszystko ok.

Dziś pediatra zdiagnozował u Stasia (krosty na twarzy) alergię pokarmową - kazał odstawić mleczko i pochodne ;-((. Zobaczymy.

Mój Staś po jedzonku:

Zobacz załącznik 203538

... tu jeszcze nie ma alergii...

U nas też alergia i pediatra kazała odstawić mleczko i pochodne i przepisał maść z witaminą A na krostki.

U mnie tez maść - do zrobienia w aptece. Krostki - takie czerwone na policzkach. Jutro za dnia zrobie fotke to wrzuce tu.
Pierwsze krostki wyszły mu jakis czas temu po rybie - dorszu - potem zniknęły a teraz znów wyszły. Zjadłam jogurt, ser zółty i chyba pół puszki bitej smietany...

Ja właściwie nie jestem przekonana czy to na pewno mleko, bo jem w dużych ilościach od samego początku, pediatra kazała odstawić na 2 tyg i zobaczyć czy jest poprawa, jeżeli nie będzie to odstawimy mąkę, może w końcu na coś trafimy.
Mikołajowi dzisiaj rzuciły się nawet na podbródku i szyi, raz posmarowałam maścią i już widzę nieznaczną poprawę.

Klara - Cypriankowi na pewno nie jest zimno :tak: odkryj mu troszkę te obudowy niech chłopak poogląda Poznań i śłońca chwyci. Ja małego wystawiam buzią na słońce, opalam go i teraz jak piszesz o kremie to przypomnialo mi się, że mogłam posmarować :-D zapomniałam... :-D
Matko kochana... ubierałam go tak jak w domu czyli spodnie a pod spodem skarpetki gołe nózki, body i bluza - na to kombinezon ciepły, czapeczka jedna i przykrywam 2 kocykami cieplymi. Fakt byliśmy za 20 minut dotąd jednorazowo na ogrodzie w pełnym słońcu i bez wiatru bo ogrodzony mamy.
Ale.. kurcze dużo mniej niż u was... :szok::szok::nerd:

Kaja ja bylam na spacerku tylko raz jak bylo ok 0 stopni i bez wiatru i zalozylam bodu na krutki rekaw, rajstopki i pajacyk bez stopek, a na to kombinezon polarowy z misiem w srodku, no i oczywiscie czapka ale taka sredniej grubosci bo kombinezon ma kapturek choc malo przyległy ale jest. Mała spala tylko pod 1 kocem i nie ma żadnego zakrycia na wózek w postaci pokrowca wiec sie zalamalam po przeczytaniu ubrania Klary ze moją zamroziłam.

Klara ja dzis tez mialam taki problem ze nic niemoglam zrobic.
Mała coraz mniej spi. Ostatnio robie bilanse i wychodzi ze na dobe to tak ok 11- 12h spi, a pozostaly czas to jedzenie i płacz lub noszenie na rekach, nie ma czegos takiego ze lezy w lozeczku i nie płacze:( musi byc na rekach:(

A co do przewijania to ja przewijam przed kazdym karmieniem.

Co do ubierania malucha, to mi powiedział pediatra, że o jedną warstwę więcej niż mama;-)plus kocyk, bo dziecko leży, ale nie można przesadzać ani w jedną ani :tak:w drugą stronę

Ja właściwie nie jestem przekonana czy to na pewno mleko, bo jem w dużych ilościach od samego początku, pediatra kazała odstawić na 2 tyg i zobaczyć czy jest poprawa, jeżeli nie będzie to odstawimy mąkę, może w końcu na coś trafimy.
Mikołajowi dzisiaj rzuciły się nawet na podbródku i szyi, raz posmarowałam maścią i już widzę nieznaczną poprawę.

u nas tez krosteczki i tez przepisana masc z wit. A do zrobienia w aptecve.ale nie bardzo pomagała. od 3 dni nie jem zadnego nabiału i krostki znikaja. tylko kurcze co tu jeśc jak nic z nabiału jesc nie mozna a wiadomo ze praktycznie we wszystkim on jest. nie iwem moze przesadzam ,noze powinnam odatawic tylko serki i jogurty i tak az sie nie katowac bo teraz to ja nawet kawalka ciasta nie zjem bo tam jest jajko przeciez.

Ja dziś piekłam gofry bez mleka ;-) wyszły lepsze niż te z mlekiem. Ja od 2 dni nic z mlekiem i chyba też krostki znikają. Poczekam jeszcze ze 4 dni i jak znikną to najem się nabiału - jak znów się pojawią to znaczy, ze to na mleczko. Najbardziej cierpię bo kawki smacznej nie moge sie napić (bez mleka mi nie smakuje).
Żeby się nie odwapnić to piję Calcium 500 D.

Jajka póki co jem. U nas pierwsze krostki pojawiły się po rybie.

Walczymy tez z ciemieniuchą. Smaruje płynem Linomag pół godz przed kąpielą i zakładam czapeczkę. Później przy kąpieli wyczesuję i zmywam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja dziś piekłam gofry bez mleka ;-) wyszły lepsze niż te z mlekiem. Ja od 2 dni nic z mlekiem i chyba też krostki znikają. Poczekam jeszcze ze 4 dni i jak znikną to najem się nabiału - jak znów się pojawią to znaczy, ze to na mleczko. Najbardziej cierpię bo kawki smacznej nie moge sie napić (bez mleka mi nie smakuje).
Żeby się nie odwapnić to piję Calcium 500 D.

Walczymy tez z ciemieniuchą. Smaruje płynem Linomag pół godz przed kąpielą i zakładam czapeczkę. Później przy kąpieli wyczesuję i zmywam.

Jolcia ja tez cierpie z powodu braku mleczka do kawy inka ( o ile to kawa mozna nazwac) ale znalalzma kawe zbożową anatol o smaku wanili-smakuje jak z mlekiem ;-)

jak wygląda ciemieniucha?u nas na przodzie główki skóra zacezła sie łuszczyc-czy to jest ciemieniucha?i co z nią robic??

reklama
Pediatra kazał nam smarować płynem Linomag . Po jednym posmarowaniu juz sporo wczoraj się wyczesało.
U nas mamy na górze główki, czole i brwiach. Na czole i brwiach mu nie smaruje by nie wtarł w oczy.

Do góry