reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Ja mam z małą taki mały problem:tak: Na włoskach ma coś co przypomina łupież i jest tego coraz więcej. Nie wiem jak wygląda ciemieniucha ale czy może własnie tak? Może któraś się orientuje? Smaruję oliwką po każdej kąpieli i wyczesuję . Czy to wystarczy? Miała któraś podobny problem?

reklama
Ja mam z małą taki mały problem:tak: Na włoskach ma coś co przypomina łupież i jest tego coraz więcej. Nie wiem jak wygląda ciemieniucha ale czy może własnie tak? Może któraś się orientuje? Smaruję oliwką po każdej kąpieli i wyczesuję . Czy to wystarczy? Miała któraś podobny problem?
Z tego co piszesz to bym powiedziała że ciemieniucha, wszystko robisz jak należy:tak: Ja kupiłam sobie specjalny preparat, olejuszek ale na razie czeka:tak:

a nam się bardzo łuszczy skórka na stopach od zewnętrznej strony ( nie od podeszwy ;-) )
oliwkujemy i masujemy stopy ( ps to swietnie usypia dzidziołka ) ale szczerze mowiac nie widze poprawy ...ponoć ma prawo się łuszczyć bom sie przeterminowała ...

ale z tego co morka piszesz to ciemieniucha ... oliwkowac i masować i ładnie wyczesywac :tak:

anetrix może zrobiłabyś zdjęcie i pokazała jak to wyglada co ????
a no i moze jak tak cie to niepokoi to może skonsultuj to z położną/lekarzem :confused::confused:

Tysiolek może to ciemię. Dzieci mają dwa ciemia.

Ja mojego wietrze w pokoju. Fakt prze ze dwa razy w tygodniu gdzieś jedziemy a przy tym właśnie wietrze pokój tak aby przeciągu nie było i mam nadzieję że jak to ciepełko potrwa przywieziemy wózek od moich rodziców i wyjdziemy na dłuższy spacer. Ja już kota w domu dostaje. Chce do ludzi i na łono natury do lasu.

Roxeen u nas też małemu łuszczyła się na stópkach skóra po tygodniu smarowania przestała. A smarowałam oliwka a w dzień linomagiem.

A co do ciemieniuchy to macie dobre przepisy. Podobno można jeszcze maścią cholesterolową smarować i szybciej odchodzi.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie czy wy podajecie swoim maluchom smoczek??

Antoś już drugi dzień ma odruch ssania bez mleka, nawet przez sen mieli buźką.

Ja podałam małej smoczka w momencie kiedy nic tylko wisiała na cycu i bardzo duzo przybrała na wadze, po prostu w momencie kiedy mała zaczyna przedłuzac karmienie albo za czesto sie domaga to dostaje smoka... bardzo ułatwił nam zycie:tak:choc nie uzywam go czesto to przydał sie bardzo, bo moje brodawki juz wysiadały:tak:

ooooo kurcze ! a ja dzisiaj znalazłam Małej na głowie dziure !!!
tak ją głaskałam po główce a tam patrze dziurka tak o średnicy 1 cm ! pewnie przy porodzie jej się głowka uszkodziła - zastanawiam się tylko czy to wgniecenie się zrośnie, zniknie czy już jej tak zostanie na amen? :-(

Tysiolku,to ciemiączko przednie :) zarasta pomiędzy 10 a 18 miesiącem życia dziecka (jest jeszcze ciemiączko tylne,trochę dalej na główce,które zarasta do 4 miesiąca życia),więc wszystko u Małej jest ok.

Kaja, a mnie się właśnie zdawało,że po oliwce Bambino wystąpiły te zmiany (25 stycznia-mała miała prawie miesiąc,więc myślę,że to nie skaza białkowa bo jem wszystko od samego początku)ale moze akurat wszystko zbiegło się w czasie :) Na razie posmarowałam masłem i wczoraj wieczorem delikatnie zdrapałam tę łuszczącą skórkę...oczywiście nie wszystko bo nie wszystko chciało odchodzic...dzisiaj już troszkę lepiej i znowu posmarowałam masłem (podobno masło jest świetne na ciemieniuchę).Dziękuję Ci,kochana,za sugestię z masowaniem...na czole też ma jakies krostki chropowate..i na skórce głowy również ale moja połozna mówi,że to zmiany hormonalne.Będę więc to czółko i brewki smarowac i masowac.Jeszcze raz dzięki za odzew Kaju i Patrysiu

agagsm,
czekam z niecierpliwością co lekarz Tobie powie...napisz

Ostatnia edycja:
Tysiolek to jest chyba ciemię które zarasta e przeciagu kilku miesięcy.moja też ma takie wklęśniecie i chyba każde dziecko to ma żeby przy prodzie kości czaszki mogły sie dopasowac. potem w głowce wszystko sie rozrasta a ta dziurka zarasta. (tak mi mowili na szkole rodzenia)

my sie juz spacerkujemy, dzis nawet cale 60 min;-) werandowalam mała przez kilka dni zaczynajac od 5 min a kończąc na 20min a potem spacer.najpierw 15min, potem 40 a dzis juz 60min. mała jest zachwycona ale wraca tak głodna że musimy na cito cycka dawac bo awantura gotowa;-)

reklama
pisałam juz na głównym,że moja mała ma na skórze brwi,pomiędzy nimi i na nosku czerwoną,szorstką skórę,która się łuszczy.Ta łuszcząca skóra jest żółta i przypomina wyglądem ciemieniuchę.Martwię się bo te zmiany skórne są na buźce i bardzo widoczne...mam nadzieję,że to nic poważnego i miną bez śladu
Może miała któraś z Was kontakt z takimi zmianami?

Mój Stach ma dokładnie to samo. W sobotę ide do lekarza zobaczymy co to.

Poza tym chyba jednak ma alergie pokarmową -krostki na buzi i lekkie zazerwienienia - tylko, ze ja juz nie mam pomysłu na co? - chyba na wszystko ;-((

Do góry