reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

reklama
nadineczka: można na tyłek, ale jak sa jakieś krostki czy zaczerwienienie, bo tak to szkoda przyzwyczajać do silnego środka jak pupcia zdrowa - sudocrem i nivea sos też mają tlenek cynku:tak:

dziewczyny mam pytanie-czy zaciskanie przez malucha piąstek w trakcie jedzenia jest normalne.wlasnie wyczytalam w gazetce "Mama i ja" ze takie zaciskanie piąstek, połączone z kłopotami ze snem i odchyleniem główki w jedną stronę (to miałyśmy ale jzu nam sie wyrównało) nalży skonsultować z neurologiem.wiecie cos na ten temat?

i jak uw as ze spaniem aluchow w ciagu dnia.bo u nas kiepsko znowu...tylko jedna dzremka 1,5h i kilka po 10-15min

dziewczyny mam pytanie-czy zaciskanie przez malucha piąstek w trakcie jedzenia jest normalne.wlasnie wyczytalam w gazetce "Mama i ja" ze takie zaciskanie piąstek, połączone z kłopotami ze snem i odchyleniem główki w jedną stronę (to miałyśmy ale jzu nam sie wyrównało) nalży skonsultować z neurologiem.wiecie cos na ten temat?

i jak uw as ze spaniem aluchow w ciagu dnia.bo u nas kiepsko znowu...tylko jedna dzremka 1,5h i kilka po 10-15min

Betii u nas ze snem bez zmian, w nocy ok 9h a potem zwykle drzemka 3h, albo dwie z czego jedna ok 2h a druga prawie dwie. Czasem sa i dni ze kasia spi 6h w dzien.
Ale o tym zaciskaniu raczek nie slyszalam. Moja kasia w czasie jedzenia raczej piastek nie zaciska tylko trzyma je cna cyckach albo czasem na oczach zeby sobie jeszcze ciemnosc zrobic i ma wtedy swoj swiat, swoją wielką chwile sam na sam z cycusiem.

Dziewczyny... mam problem:zawstydzona/y:
Agatka ciagnie sie okropnie za włosy, wyrywa je i niemiłosnierny płacz czesto pozniej:-(
Co ja mam z tym zrobic, przeciez jej włosów obcinac nie bede:eek:albo w czapce jej nie bede trzymac, ona jej nie znosi

Asiowo niby powinna zorientowac sie ze jak ciagnie to boli ale jak bedzie dalej ciagnela to ja bym zakladala jednak czapeczke bo szkoda by mi bylo:tak:
Wiolcia raz sie pociagnela i zrobila wielkie oczy (chyba zabolalo) i juz tego nie robi;-)

reklama
Asiowo niby powinna zorientowac sie ze jak ciagnie to boli ale jak bedzie dalej ciagnela to ja bym zakladala jednak czapeczke bo szkoda by mi bylo:tak:
Wiolcia raz sie pociagnela i zrobila wielkie oczy (chyba zabolalo) i juz tego nie robi;-)

Nasze maluchy dopiero uczą się swojego ciała - dopiero co odkryły że mają ręce później będą nóżki - niestety w tym momencie ona jeszcze "nie wie" że ma głowę i że jak ciągnie to ją boli - bo ona tak naprawdę nie wie że się ciągnie.

Nie wiem co bym zrobiła na twoim miejscu - ale przeczekac albo obciąc - możesz spróbowac "oduczyc" ją - kiedy będzie ciągnęła weź jej rączkę odciągnij i mów np. nie wolno bo będzie bolało, albo daj rączkę pokaże ci coś innego --- mała oczywiście tego nie rozumie ale wcześniej czy później skapuje że można z ręką robic coś innego i jakgdydyby zapomni o sięganiu ręką w okolicach głowy... może do tego czasu "odkryje" głowę.... Dzieci bardzo długo nie rozumieją że pewna czynnośc wywołuje określoną konsekwencję --- zresztą przecież to sama wiesz :-)

Do góry