reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja naszych Pociech

Ja kupiłam maść Linomag, a do kąpieli na wszelki wypadek, bo nie wiem czy bede stosować płyn ZIAJKA od pierwszych dni zycia. Co do Sudocremu, to bardzo duzo mam popełnia ten błąd i stosuje go codziennie. To jest maść lecznicza do stos. w przypadku zmian skórnych, wiec na zdrową dupcię moze bardziej zaszkodzić (wysuszyć) niz pomóc, takie jest moje farmaceutyczne zdanie

Ja do pupki kupilam krem przeciw odparzen nivea baby a tez sudocrem mam zamiar stosowac jezeli wystapial jakies odparzenia czy cos .... w kaZym bardz razie tez slyszalam ze stosuje sie go leczniczo..

reklama
no wlasnie chodzi o to zeby na codzien tez czyms innym smarowac pupke a nie sudo ... sudo na "problematyczne dni"

No właśnie- dokładnie :-).

A czym myc dziasełka ??

Nam też doradzono przemywać zwykłą wodą. Chyba tak zrobimy.

Ja do pupki kupiłam Linoderm z pantenolem. Pisze, że nadaje się do pieluszkowania a następnie kupię Linomag maść.

Ja jestem po drugiej wizycie położnej, fajna babeczka parę rzeczy doradziła.Mój maluch ma suchą skórę, dlatego kąpię go w wodzie z dodatkiem Balneum Hermal, do pupy używam linomagu a po kąpieli smaruję go ciekłą parafiną, dobrze natłuszcza ciałko.Pępek oczywiście przemywam spirytusem a potem zasypuję dermatolem aby szybciej zasechł.

Jaki ja stres przeżyłam to się w głowie nie mieści:-(
Dzisiaj w nocy po karmiłam Piotrusia ulało mu sie a tam była krew:-( Dobrze, że mam iotke co pracowała na oddziale noworodkowym wiec zadzwoniłam w środku nocy. Ona mnie uspokoiła, wiecie, okazało sie, ze to z popękanych sutków. Z któregos kanalika popłyneła krew i mały ją zjadł.
Rano dla pewności zadzwoniłam jeszcze do pediatry i do położnej środowiskowej. Potwierdziiły moje obawy. Mam karmić przez nakładki sylikonowe i wietrzyc sutki żeby jak najszybciej się zagoiły.

Jak wszyscy widzimy pogoda zupełnie nie sprzyja spacerom z malenstwem. Kiedy planujecie pierwszy spacer i jak się do niego przygotowujecie? W przyszły czwartek Wigilia, chcąc , nie chcąc muszę Karola przewieźć na imprezę rodzinną. Jeśli jeszcze nie powinnam z nim wychodzić to jak to zrobić? Czy wietrzyć go wcześniej czy po prostu przebiec szybciutko z małym w foteliku do nagrzanego auta z pieluszką na buzi? I czy auto musi być nagrzane skoro on będzie ciepło ubrany?

Wywa pierwszy spacer Karolek juz miał jak wychodziliście ze szpitala:tak:
Ja z Piotrusiem byłam już na jednym 10 minutowym spacerku, nie było wiatru i temp -4 stopnie. Na gondolkę zarzuciłam pieluszke żeby bezpośrednio nie miał kontaktu z zimnym powietrzem.
Jeżeli nie bedziw wiatru to wystawiaj go codziennie po kilka minut albo na balkon albo zostaw przy otwartym oknie:tak:

No to chyba muszę poczekać do poniedziałku, bo wtedy dopiero się nieco temperatura podniesie. Teraz przy -10 chyba nie powinniśmy się wystawiać;-)
A jak wychodziliśmy ze szpitala to była dodatnia, jeszcze ciepło było i tato stanął autem przy samych drzwiach;-))

reklama
Do góry