reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pielęgnacja naszych maluszków

Nie wiedziałam gdzie poruszyć ten temat, więc piszę tutaj. Jak długo śpią Wasze maluszki w ciągu dnia? Tzn. ile mają drzemek po ile czasu? I czy usypiacie je na rękach kołysząc, czy kładziecie do łóżeczka i same zasypiają?
Nie dość że w ciągu dnia sam nie zaśnie chyba, że zmęczenie wypadnie akurat przed jedzeniem i zaśnie przy butli ale tak to muszę go na rękach bujać. Wstaje rano koło 7 później koło 9.30 ma drzemkę zazwyczaj koło półtorej godziny a później jeszcze w ciągu dnia ze 3- 4 drzemki po 30-40 minut czasem się zdarza, że jedna z tych jeszcze jest półtorej godziny.

reklama
U nas jest tak: Max wstaje przed 8 i je sniadanko - około 200 ml mleka.
Potem bawimy się do około 10-tej i wtedy kładę go do łóżeczka a on w ciągu kilku minut śpi. Drzemka trwa około 30-40 minut.
Potem znów się bawimy do 12-stej kiedy Max je obiadek - 230 ml mleka.
Zwykle zasypia mi przy butelce i od razu po jedzeniu kładę go do łóżeczka i usypiam. Zwykle śpi do następnego posiłku czyli około 3 godzin.
Potem około 16-stej je podwieczorek - 200 ml mleka.
Bawimy się do 20-stej (czasami jak marudzi i nie wie co ze sobą zrobić to daję mu smoka a on przysypia na pół godzinki) a potem kolacja - zjada aż 270 ml mleka!, ewentulane kąpanie - cp trwa około godziny bo robi to Małż.
Max zasypia na noc około 21,30 - 22,00 i śpi czasami do 4-tej rano a czasami do ósmej bez budzenia.

Nie wiedziałam gdzie poruszyć ten temat, więc piszę tutaj. Jak długo śpią Wasze maluszki w ciągu dnia? Tzn. ile mają drzemek po ile czasu? I czy usypiacie je na rękach kołysząc, czy kładziecie do łóżeczka i same zasypiają?
Nie dość że w ciągu dnia sam nie zaśnie chyba, że zmęczenie wypadnie akurat przed jedzeniem i zaśnie przy butli ale tak to muszę go na rękach bujać. Wstaje rano koło 7 później koło 9.30 ma drzemkę zazwyczaj koło półtorej godziny a później jeszcze w ciągu dnia ze 3- 4 drzemki po 30-40 minut czasem się zdarza, że jedna z tych jeszcze jest półtorej godziny.

Czytałam gdzieś ze 4 miesięczne dziecko powinno mieć w ciągu dnia 4 drzemki po 45min. I to jest wystarczające. Ale każde dziecko jest inne i sen to sprawa indywidualna.
Mój Bartek tak sypia, czasami uda mu się pospać więcej, ale nie ma na to zasady.Kiedyś musiałam z nim brykać aby zasnął. Zostało tak po kolce-chciałam mu ulżyć w bólu. Ale jak dobił do 6kg miarka się przebrała. Zaczełam go przyzwyczajać do spania w łóżeczku. Trochę to trwało i wymagało cierpliwości bo pierwszy dzień płakał strasznie. Ale ja twardo. Brałam go na ręce dopiero wtedy jak zaczął się zanosić płaczem. Uspokajałam go, czasami dostał cycka i odkładałam do łóżeczka. Drugiego dnia już było lepiej. Nie zanosił się płaczem ale trochę pojękiwał. Trzeciego dnia zasypiał sam. Teraz czasami jak zależy mi aby szybko poszedł spać i chce go na rękach uśpić on w ogóle nie chce w ten sposób zasnąć. Śpi wyłącznie w łóżeczku, na spacerze w gondolce lub w samochodzie w foteliku.

Hausfrau - dzięki Tobie wiem, że Adaś wcale dużo nie je :) A tak się bałam zwiększać mu porcje, a muszę bo wsuwa aż mu się uszy trzęsą :D

Joasia - Adaś wstaje po 8, koło 9. Po 2 h ma drzemkę (około 11) - przeważnie 40/50 min. - choć zdarzy się 1,5 h - ale to żadko. Później urzęduje znowu 2 h i wystawiam go na balkon bądź spacerek. Śpi wtedy 2,3 h :szok: Ostatnio tak mu się zrobiło. Wstaje po 16, 17 - zależy. Później już nie śpi bo kąpiemy go mniej więcej o 19, a o 20 już smacznie śpi ;]

Z zasypianiem to staram się, aby zasypiał sam, różnie to wychodzi... :zawstydzona/y::-p Mały terrorysta :-D:sorry2:

A co do jedzonka to jeszcze się nie wypowiem bo u nas dopiero od paru dni tylko mm i słoiczki więc ustalamy sobie rytm dnia pomalutku :)

Ostatnia edycja:
Jak rozmawiam z innymi matkami to ich dzieci (z wrzesnia lub października) wtryniają jeszcze więcej. Aż się dziwię gdzie to się im mieści :-)

Hausfrau jestem pod wrażeniem ile mały Max mieści :0 Mój to góra 120 ml a i po 80 może pić, jedynie na noc to potrafi czasem 180 ml wypić.

Co do usypiania swego czasu jak był mniejszy wymuszał aby go ululać, kilka wieczorów przetrzymałam - płakał owszem - i teraz dostaje butlę bądź cyca i usypia sam. W dzień to co 2 godziny drzemkę ma tak po 30 minut, chyba że spacerujemy to 2 godzinki :)

Jak rozmawiam z innymi matkami to ich dzieci (z wrzesnia lub października) wtryniają jeszcze więcej. Aż się dziwię gdzie to się im mieści :-)

A ja się bałam, że grubaska z Adaśka zrobię :D Uspokoiłam się ;-)

gaja - 120 ml to mój wcinał jak miał 3 tyg. a potrafił i więcej. Zostawiałam męża samego z dwiema butlami 125 ml, wracałam po 2h wszystko puste a dziecko głodne :szok:

120 ml to mój wcinał jak miał 3 tyg. a potrafił i więcej. Zostawiałam męża samego z dwiema butlami 125 ml, wracałam po 2h wszystko puste a dziecko głodne :szok:

Mój Igorek też tak miał ale okazało się że jadł więcej niż mógł i darł się do butli a później z bólu. Nawet wylądowaliśmy w szpitalu z tego powodu.
Teraz je 120ml a na noc 150 i mu starcza. Oprócz tego oczywiście obiadek i deser, na sam widok miseczki aż się trzęsie :-D

mammi - to niezły głodomorek. Chciało by się rzecz: oczy chcą, a pupa nie może :D U nas na szczęście obyło się bez takich ekscesów. Adaś widocznie tyle potrzebuje. Jak miał 3 mc to był na 75 centylu i jeżeli chodzi o wagę i o wzrost :D

Ps. Adaś dziś pluł ziemniakami z dynią :D Wylądował słoik w kuble :p

reklama
witam,
kule ale wcinają te wasze maluszki, widać każda dzidzia ma inna potrzebę :-)u nas z jedzeniem jak u gaji od 80-120ml max je co 2-3godz.maksymalnie raz wypił 150ml.
a ze spankiem u nas jest tak:
pobudka ok 5-6 bawimy się 30 min. drzemka 1,5h, 2 godz. zabawy znowu spanko 15-40 min.i tak do końca dnia. o 18 idziemy się kąpać i ok 19 spanie i jedzonko w nocy co 2-3 godz. ok 23 -24na śpiocha zmiana pieluchy.
najlepsze jest to że jak go przeciągałam ze spaniem na późniejszą godzinę np. na 21 to wstawał o 3 wyspany :szok:.
na podwórku śpi po 2-3 godz. wtedy niania do wózka i zostaje w ogrodzie :)

Do góry