reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

u nas dzisiaj była położna (bardzo fajna babka) i powiedziała, że paznokcie po 2 tygodniach obciąć, ale skoro już to zrobiłam to nic złego się nie stanie, a na spacer za 3 dni możemy wyjśc. dzisiaj mały sie werandował 15 min, jutro 30min, pojutrze 45min a potem na godzinkę na spacer. a do samochodu i spowrotem to możesz w każdej chwili ją wziąć.. nasz już był u lekarza i to w paskudną pogodę:/

reklama
Ja obcięłam małej pazurki po powrocie ze szpitala. W szpitalu powiedzieli,żeby tylko nie obcinać od razu w szpitalu,bo czasem może się coś nadkazić i lepiej wtedy,żeby to było w domu niż w szpitalu gdzie pełno bakterii jednak jest.

Do pępka u nas polecają fiolet- wysusza, odkaża.. więc będziemy stosować
Melisa- Lidka miała 3 tyg jak pojechaliśmy z nią do rodziców. Rodzona 28.12 wiec pogoda była podobna. A droga była dość długa bo to 250km
Na spacer też dość szybko wyszliśmy.
po 10 dniach zaczęliśmy werandowanie. Najpierw przy otwartym balkonie a potem już na balkonie aż do 40 minut. Potem wyszłyśmy na spacer taki normalny. Jak miała 1,5mca to już z nią na zakupy chodziliśmy.

ja też używałam fioletu do pępuszka i byłam zadowolona. odpadł szybko i nic się nie działo.teraz też zamierzam.

dziewczyny, poradzicie coś na odparzoną pupę? z taką wróciliśmy ze szpitala bo tam tylko chusteczki wilgotne stosowały położne i za bardzo nie możemy odleczyć. smarujemy sudokremem na zmianę z linomagiem, wietrzymy pupe po kazdym przewinięciu, myjemy wodą z szarym mydłem i płuczemy wodą, a pupa dalej czerwona z krostkami. Aha, i zmieniamy pieluchę co 2/3 godziny, a jesli słychać 'zrzut' to oczywiście częściej.

polecam balsam BALNEUM - sama stosuję, choć to dla dzieci chyba głównie. Pomaga naprawdę szybko. I co ważne nie tylko leczy, ale tez łagodzi ból i swedzenie. Naprawde fajny:)

reklama
Myszka ja jak pracowałam jako niania to leczyłam pupę maluchów mąką ziemniaczaną, tylko ona pomagała. Baaardzo dużo wietrzyć, zaprzestać używania jakichkolwiek chusteczek nawilżanych- zamieniając je na zwykłą wodę przegotowaną i po dokładnym osuszeniu (najlepiej delikatnym papierowym ręcznikiem) podsypać pupkę mąką. Może spróbujcie też zmiany pieluch, czasem dzieciaki mają uczulenie na środki wchłaniające wilgoć w niektórych pieluszkach.

Do góry