reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

My chyba wygraliśmy z odparzeniem ,ale oczywiście itak trzeba uważać. Dzięki dziewczyny. Pomogła szybko maść ziołowa tormentiol i przemywanie rumiankiem.

My używamy dady z biedronki, są trochę twarde, w porównaniu do pampersów, ale u nas się sprawdzają. Tak, krem na pupę po każdej zmianie pieluszki.

reklama
Anastazja- my uzywamy Pampers Premium Care i Pampers New Baby. Smarujemy kremem przeciwko odparzeniom NIVEA po kazdej zmianie pieluszki. Jak narazie zadnych odparzen. Pupka ladna :-)

My uzywamy pieluch Babydream z Rossmanna, smaruje pupe zielonym Linomagiem raz,max 2razy dziennie i zero jakichkolwiek podrażnień.

Myszka
-amoże u Was to nie odparzenie tylko wysypka?U synka Dady uczulały, najppierw myslałam ze to odparzenie,bo to były takie czerwone plamki,ale zawsze idealnie w tym samym miejscu wychodziły i takie same miał po Pamersach sleep&play,wiec wyszło ze to uczulenie.Po zmianie pieluch od razu przeszło.

dzięki za info:) w takim razie muszę się zaopatrzyć w odpowiedni krem:) bo kupiłam tylko bephtanen (czy jakoś tak), ale wiem, że go na codzień się nie używa...

Anastazzja ja używam Bepanthen codziennie, praktycznie przy każdej zmianie pieluszki i pupcia śliczna:). Mam też Sudocrem, ale to tak na wszelki wypadek i jeszcze go nie używałam.

Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki przesikują pieluchy? Bo my praktycznie co drugą zmianę pieluchy zmieniamy też ubranko:szok:. A jak nie zmoczy ubranka przez pieluche, to przy przebieraniu zrobi taką fontannę, że pół pokoju zasikane (i ubranko oczywiście też):szok: Nie nadążam z praniem:-D Chyba muszę ubranek więcej dokupic.

Renna- u nas na razie raz tylko była przesikana pielucha,ale to mąż jej przy 1 karmieniu zapomniał zmienić i mała była w pieluszce jakoś ponad 6h... Za to fontanny sikowo-kupowe zaliczyliśmy już wielokrotnie ;-)
Dziwne, że tak często przesikuje.A może bokiem wyciekają siuśki?Odwijasz dokładnie te falbanki jak zakładasz pieluszkę? Może za luźno pieluszka założona? Zobacz czy jak ma przesikaną pieluchę to ta pielucha jest rzeczywiście pełna i ciężka,czy może wcale nie i gdzieś bokiem siki uciekają.

Anastazzja- ja myślę że Bepanthen i Sudocrem lepiej zostawić na wypadek odparzeń, a na co dzień używać czegoś delikatniejszego (Linomag,albo Alantan). Bo jak się na co dzień używa super kremów to skóra się do takich przyzwyczaja i co potem podasz jak pupa będzie odparzona?Wtedy te kremy nie zadziałają tak jak powinny. Jeśli pupka ładna i nic się nie dzieje to ja nawet nie polecam smarować czymkolwiek przy każdej zmianie pieluchy. Ja małą 1-2 razy na dobę tylko smaruję.A starszego synka to w ogóle tylko smaruje jak coś się zaczerwieni i nie ma żadnych odparzeń.

Ostatnia edycja:
No właśnie te pieluchy to raczej bokiem są obsikane, bo zmieniamy je zawsze jak karmimy czyli co ok 3 godz. I nie wiem czy coś źle zakładamy, czy Bartuś jest jeszcze za malutki i te pieluchu tak dobrze nóżek nie oplatają.

Renna - a jakich pieluszek używacie ???

Nam się dzisiaj tak zdarzyło że mała zrobiła takiego kupsztala że kupka bokiem wyleciała (używamy Pampers) a jak zdjęłam pieluszkę to się posikała, mała miała chyba niezłą frajdę bo była spokojna i minki strzelała :-)
My też się uśmialiśmy, póki co wszystko nas cieszy :-D

Renna- może układaj małemu inaczej siusiaka? A może za luźno ma pieluszkę? Popróbuj i na pewno znajdziesz przyczynę. Na moje to marne szanse żeby taki maluch przesikał pieluchę z nadmiaru
Nice- tormentiol?:szok: przecież tego nie mozna stosować u takich maluchów. albo coś mi się pokręciło
Anastazja- Lidce nie smarowałam pupy niczym- ewentualnie gdy miała jakąś biegunkę ale to chyba raz czy dwa razy w życiu jej się zdarzyło. Doszłam do wniosku że im mniej chemii tym lepiej. Pupę miała odparzoną 2 razy- i to z mojej/męża winy. Po prostu niedokładnie umyta była albo zapomnieliśmy że dziecko ma pieluchę:-D
Raz na jakiś czas smarowaliśmy malutką po kąpieli balsamem albo dodawaliśmy emolient do wody.
To chyba każda mama po swojemu z tą pupcią postępuje

reklama
RENNA- no to cos nie tak z pielucha musi być - albo za duże są dlaniego, albo za luźno na zapiętą,albo falbanki pieluchy są nieodciągnięte na zewnątrz.

LAJTWAY-to ktoś inny pisał o tym tormentiolu.Ja też słyszałam ze to niewskazane dla niemowląt jest.

Do góry