reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

Nic konkretnego sobie nie przypominam i w ogóle pierwsze słyszę to hasło. Bioderka były sprawdzane na 3 kolejnych wizytach i niby wszystko było ok. Zwróciła tylko uwagę na pierwszej wizycie jak zakładaliśmy pieluchę i powiedziała tylko, że trzeba mocniej "zaciskać", bo za luźno zapinaliśmy. Po 6-tym tygodniu na USG bioderek.

Aha i kłaść na brzuchu z podkulonymi nogami "na żabę".

reklama
no wlasnie mam wrazenie, ze dziecko samo rozklada te nózki i pewnie bez pieluszkowania bioderka powinny się prawidłowo ukształtować (liczę tu na naturę, ze wie co robi), nasz na brzuszku jest bardzo rzadko, bo mu się mocno nie podoba:baffled:
ponoć czesciej coś jest nie tak u dziewczynek z tymi bioderkami

My tez mamy iść na badanie bioderek miedzy 4-6 tyg.
klade na brzuchu Amelke bardzo często, lubi tak, zwłaszcza wtedy kiedy boli ja brzuszek, bo taka pozycja pozwala pozbyć sie maluchowi gazów, i do tego lekko klepie ja wtedy po pupie. :)

U nas synek przynajmniej dwa razy dziennie leży na brzuszku, teraz przez tą kolkę co raz częściej..
a kontrole bioderek mamy 22lutego ;)

U nas na szkole rodzenia mówili, że się teraz już nie doradza podwójnego pieluchowania, chyba, że tak zaleci ortopeda, ale ponoć ortopedzi też nie zalecają, bo jak jest problem, to jakąś szynę, czy coś się dziecku zakłada. Tak profilaktycznie ponoć się nie powinno, bo to za wiele nie daje, a dziecko się grzeje dodatkowo.
Tyle pamiętam ze szkoły, a jak byłyśmy u ortopedy, to powiedział, że wszystko ok i kłaść często na brzuchu (a u nas to akurat nie problem, bo ja raczej muszę zmuszać dziecko do innych pozycji, bo tak by cały czas tylko na brzuchu leżała), no i na kontrolę jak będzie miała 5 miesięcy.

Tak profilaktycznie ponoć się nie powinno, bo to za wiele nie daje, a dziecko się grzeje dodatkowo.

no i bardzo dobrze :tak: Pierwszego synka pieluszkowałam, ale zawsze wydawało mi sie, ze to meczarnia dla dziecka :baffled: - to sie robiło wlasnie profilaktycznie, jeszcze przed wizytą u ortopedy.

nie smarujemy, bo nam zabronili spacerów, dopóki jest mróz - ma być 0, albo po 6-tygodniach -5 - no i tak sobie siedzimy uziemieni kompletnie :baffled:

reklama
Mazia - My kremem bambino. Bardzo dobry jest też johnson - o taki:

02.jpg

Krupka - nie wiem dlaczego Was tak uziemili - nam powiedziano, że temp powyżej -10 jest okay, o ile dziecko wcześniej kilka dni powerandujemy.

Ostatnia edycja:
Do góry