reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

reklama
Nawet jeśli sobie podrażnił przez ubranko, to nic nie szkodzi. Moja córcia też tak miała i pytałam o to na wizycie. Dowiedziałam się, że nawet po odpadnięciu kikuta może się zdarzyć, że będzie się z pępuszka wydobywać niewielka ilość wydzieliny lub trochę krwi.

ewelina jestes pewna że spirytusem 97%???!!!!!!!!!!! Pierwszy raz coś takiego słyszę - 70% owszem!!! Kupuje się spirytus czysty w sklepie (owszem on ma te 97%) ale trzeba go rozcieńczyć KONIECZNIE!

Tyle z mojej nauki, ale ostatnio czytałam "nowe wytyczne dotyczące pielęgnacji niemowląt" i wg tego odchodzi się od spirytusu a zaleca octenidynę (czyli Octenisept)- tażke Alice chyba najlepiej tak jak robisz.

Ostatnia edycja:
Asiuk z tym spirytusem to jest tak, że ten 70% ma najlepsze właściwości bakteriobójcze (to wiadomo) ale ten nierozcieńczony (ok 97%) lepiej wysusza - przynajmniej tak uważa część położnych. Mój Szymuś miał bardzo grubą pępowinę i ten kikut nie bardzo chciał wysychać, nasza położna zaleciła smarowanie tym 97%.
Teraz przy Jaśku (też gruba pępowina) zalecili mi spirytus 70% + octenisept. Kikut odpadł bardzo szybko.
Sama już nie wiem. Niby przerabiałam mikrobiologię na lewo i prawo a jak chodzi o własne dziecko to czuję się kompletnie bezradna.

u nas było tak, że z kikuta wydostawała się ta krwawa wydzielina, położna kazała stosować Octanisept. Kikut pięknie odpadł wczoraj czyli równo 2 tygodnie po narodzinach:)

ja przemywałam spirytusem czystym 95 taki dali mi tu w aptece do pępka i też takowy był w szpitalu i kazali takim przemywać. Pępuszek zagoił się bardzo ładnie i szybciutko :)

jakieś tam badania prowadzono i wyszło, ze przemywanie spirytusem nie przyspiesza gojenia pepka. Wystarczy go utrzymywac w suchosci i odkazac (czyli octanisept) i goi sie tak samo dobrze, doadtowo skora wokól pępka nie jest narazona na wysuszanie od spirytusu. Takze jesli juz spirytus to tylko patyczkiem na sam kikut - nie wokół

no to ja cieszę się, że dla Hanki mam właśnie ten octanisept:) liczę, że kikut szybko odpadnie, bo przyznam Wam szczerze, że pępki i rzeczy z nim związane mnie obrzydzają;P

no to ja cieszę się, że dla Hanki mam właśnie ten octanisept:) liczę, że kikut szybko odpadnie, bo przyznam Wam szczerze, że pępki i rzeczy z nim związane mnie obrzydzają;P

Poczekaj poczekaj Anastazzja ja myślałam, że pieluchy będę w rękawiczkach zmieniać bo kup nie lubię. Hanka się urodzi to i pępki pokochasz ;p

reklama
Hahaha dokładnie Anastazzja:tak::-D ja jestem typem któy na "zapachy" bardzo reaguje, potrafię zwymiotować.......no nie będę opowiadać ale wiele mi nie trzeba w tej kwestii i byłam 100% pewna że Jakuba będzie musiał mój K. przewijać z kup, ale to :szok: co robi matka natura i instynkt.

No właśnie krupka też to czytałam ostatnio. Ja myslę że trzeba spróbowac na włąsnym dziecku- np octenisept (choć coś mam nosa że on poprostu robi od jakiegoś niedawnego czasu swoją modną karierę) a jak coś nam nie będzie pasowało bo np zacznie ropieć to spróbowac zastosować gencjany r-r spirytusowy, albo ten spirytus czysty- 70% lub jak pisze Dorotka 97% (chyba ojciec po pępkowym trochę zostawi?:-D)

Ostatnia edycja:
Do góry