reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

reklama
Nawet jeśli sobie podrażnił przez ubranko, to nic nie szkodzi. Moja córcia też tak miała i pytałam o to na wizycie. Dowiedziałam się, że nawet po odpadnięciu kikuta może się zdarzyć, że będzie się z pępuszka wydobywać niewielka ilość wydzieliny lub trochę krwi.

ewelina jestes pewna że spirytusem 97%???!!!!!!!!!!! Pierwszy raz coś takiego słyszę - 70% owszem!!! Kupuje się spirytus czysty w sklepie (owszem on ma te 97%) ale trzeba go rozcieńczyć KONIECZNIE!

Tyle z mojej nauki, ale ostatnio czytałam "nowe wytyczne dotyczące pielęgnacji niemowląt" i wg tego odchodzi się od spirytusu a zaleca octenidynę (czyli Octenisept)- tażke Alice chyba najlepiej tak jak robisz.

Ostatnia edycja:
Asiuk z tym spirytusem to jest tak, że ten 70% ma najlepsze właściwości bakteriobójcze (to wiadomo) ale ten nierozcieńczony (ok 97%) lepiej wysusza - przynajmniej tak uważa część położnych. Mój Szymuś miał bardzo grubą pępowinę i ten kikut nie bardzo chciał wysychać, nasza położna zaleciła smarowanie tym 97%.
Teraz przy Jaśku (też gruba pępowina) zalecili mi spirytus 70% + octenisept. Kikut odpadł bardzo szybko.
Sama już nie wiem. Niby przerabiałam mikrobiologię na lewo i prawo a jak chodzi o własne dziecko to czuję się kompletnie bezradna.

u nas było tak, że z kikuta wydostawała się ta krwawa wydzielina, położna kazała stosować Octanisept. Kikut pięknie odpadł wczoraj czyli równo 2 tygodnie po narodzinach:)

ja przemywałam spirytusem czystym 95 taki dali mi tu w aptece do pępka i też takowy był w szpitalu i kazali takim przemywać. Pępuszek zagoił się bardzo ładnie i szybciutko :)

jakieś tam badania prowadzono i wyszło, ze przemywanie spirytusem nie przyspiesza gojenia pepka. Wystarczy go utrzymywac w suchosci i odkazac (czyli octanisept) i goi sie tak samo dobrze, doadtowo skora wokól pępka nie jest narazona na wysuszanie od spirytusu. Takze jesli juz spirytus to tylko patyczkiem na sam kikut - nie wokół

no to ja cieszę się, że dla Hanki mam właśnie ten octanisept:) liczę, że kikut szybko odpadnie, bo przyznam Wam szczerze, że pępki i rzeczy z nim związane mnie obrzydzają;P

no to ja cieszę się, że dla Hanki mam właśnie ten octanisept:) liczę, że kikut szybko odpadnie, bo przyznam Wam szczerze, że pępki i rzeczy z nim związane mnie obrzydzają;P

Poczekaj poczekaj Anastazzja ja myślałam, że pieluchy będę w rękawiczkach zmieniać bo kup nie lubię. Hanka się urodzi to i pępki pokochasz ;p

reklama
Hahaha dokładnie Anastazzja:tak::-D ja jestem typem któy na "zapachy" bardzo reaguje, potrafię zwymiotować.......no nie będę opowiadać ale wiele mi nie trzeba w tej kwestii i byłam 100% pewna że Jakuba będzie musiał mój K. przewijać z kup, ale to :szok: co robi matka natura i instynkt.

No właśnie krupka też to czytałam ostatnio. Ja myslę że trzeba spróbowac na włąsnym dziecku- np octenisept (choć coś mam nosa że on poprostu robi od jakiegoś niedawnego czasu swoją modną karierę) a jak coś nam nie będzie pasowało bo np zacznie ropieć to spróbowac zastosować gencjany r-r spirytusowy, albo ten spirytus czysty- 70% lub jak pisze Dorotka 97% (chyba ojciec po pępkowym trochę zostawi?:-D)

Ostatnia edycja:
Do góry