reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja Naszych Kwietniowych Maluszkow .

kivi to normalne, że panikujesz...ja też dzwonie co rusz do położnej...takie uroki pierwszego dziecka...

reniuszek my też na delicolu i biogaya jesteśmy, bo Mała ma problemy z prukaniem i odbekiwaniem...

A u nas obszczypana pupa...położna kazała odłożyć chusteczki nawilżające i przemywać pupę wodą przegotowaną i wietrzyć...Małej to pasuje, bo przynajmniej może wesoło powymachiwać stópkami...:)

reklama
kasia u nas było to samo po chusteczkach pampers, używamy nivea i są najlepsze. i sudocrem szybciutko wygoił pupkę.

U nas narazie problmeow z brzuszkiem njie ma. Pierwsze 3 tygodnie wcale nie odbekialiśmy małego tylko kładliśmy na bok po karmieniu, bo w szpitalu mówili że po mleku mamy nie trzeba. Teraz już odbekujemy ale nie zawsze sie uda.

Kasia My od poczatku uzywamy cieplej wody w ktorej moczymy chusteczki(na poczatku uzywalam flanelek ale prac nie nadazalam) bo Antos nie lubi zimnych chusteczek i wyje i nie ma nawet zaczerwienionej pupy
G_agnes ja tez malego nie odbekuje po kazdym karmieniu bo tak jak mowisz niby nie trzeba jak karmisz piersia a poza tym moj maly zazwyczaj po jedzeniu spi i jak chce go odbekac to sie budzi i znow chce jesc i tak w kolko wiec wole go nie tykac i poki co nie ma problemow z brzuszkiem

My też używamy ciepłej wody i zamoczonego w nim papieru toaletowego, ale to raczej z oszczędności, bo te chusteczki nawilżające to schodzą strasznie szybko, a tanie nie są. Jak na razie (tfu, tfu) żadnych odparzeń.

lazy_butterflay tanie chusteczki są w Biedronce (Dada) jakoś niecałe 5zł, a są fajne. Super sprawdzają się jeszcze takie duże prostokątne płatki kosmetyczne do mycia przegotowaną wodą.

Czy wasze dzieci mają problemy z buzią? My od tygodnia mamy trądzik niemowlęcy i wyglada to bardzo nieciekawie...

W mojej Biedronce właśnie ostatnio brakuje tych chusteczek, nie wiem czemu :( Spróbuję z tymi płatkami - dzięki za radę :)
Julianna - a jesteś pewna że to ten trądzik, a nie alergia?

Andzik, Kasia mi polozna mowila, ze przez pierwszy miesiac to najlepiej stosowac wode + waciki. Ja czasami w nocy z lenistwa siegam po husteczki nawilzane, ale malemu to nie robi roznicy;-) Andzik z moim Szymkiem mam tak samo - jak tylko otworzy oczy to szuka cyca:szok: niewazne czy spal 3 godziny czy 20 minut. Troche go oszukuje rumiankiem i smokiem, ale nie zawsze wychodzi.

Julianna ja tez mialam problem z tradzikiem, odstwilam nabial i przeszlo. Jak maly skonczy miesiac to zaczne powoli wprowadzac i zobaczymy jak bedzie:tak:

Julianna ja już sama nie wiem co Tymek ma na twarzy. Pediatra powiedziała, ze każde dziecko teraz coś ma na twarzy i dała nam maść na bazie sterydów - ale po przeczytaniu ulotki nie zastosowaliśmy jej. Położna powiedziała, że jej to bardziej wygląda na skazę i kazała odstawić nabiał. Męczymy się już od dwóch tygodni. Najpierw były to pryszczyki na twarzy, póżniej przeszły też na uszy, szyję i nawet są na głowie. Teraz ma suche policzki i nie ma już łoju tylko same kropki.

Julianna- my mamy wysypkę /trądzik już 3 tygodnie,ale jest już dużo lepiej i mam nadzieję, że w końcu będzie spokój. Przez pierwsze dwa tygodnie z hakiem nic z tym nie robiliśmy oprócz smarowania kremem sudocrem na zmianę z przemywaniem wodą z oilatumem ,bo tak nam poradziła położna podczas wizyty ,ale skutki były średnie, a małej wręcz zaczęły się robić takie żółto- pomarańczowe strupki po tych największych pryszczykach i poszliśmy do pediatry, te największe "okazy" mamy smarować maścią z antybiotykiem- MUPIROX, a tak to przemywać buźkę 2 razy dziennie solą fizjologiczną i wtedy smarować kremem oilan do twarzy i powiem, że jest znaczna poprawa, a działamy tak dopiero od poniedziałku

My usłyszeliśmy, że nie ma to żadnego powiązania ze skazą białkową i generalnie jest to określenie bardzo nadużywane

A do pupci używamy wody i wacików (płatki kosmetyczne) tylko, że moczę je w wodzie ciepłej z kranu i nie mieliśmy jak do tej pory ani jednego odparzenia czy zaczerwienienia jakiegoś mocniejszego więc się sprawdza :-) (z Ninką cały czas też tak robiliśmy)

Ostatnia edycja:
reklama
U nas tez wystepuje tradzik niemowlecy. Na poczatku myslalam ze to potowki bo zaczelo sie w te najwieksze upaly ale pediatra powiedziala ze to tradzik. Raczej nie skaza bo pojawil sie zanim wprowadzilam nabial do pozywienia.

Do góry