reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja naszych kruszynek

Dzis w Poznaniu penia lata - chyba z 20 stopni - strasznie zalowalam ze musimy wracac do domu po 3 godzinach. Super bylo.

reklama
Klaudzia mój też tak krzyczał....przeszło mu:sorry:też miałam mnóstwo wątpliwości, ale on nawet jak ściągałam mu pampersa to tak krzyczał, że aż położna w szpitalu przyszła zobaczyć co się dzieje:confused2::sorry:

dziunka24 co do suchej skóry...ja smarują mleczkiem po kąpieli i jest oki (czyli od jakiś 2 tygodni ma gładziutką). Jak starszej bardzo się łuszczyła skóra (cecha przenoszonych dzieci) to bardzo często te miejsca smarowałam jej takim zwykłym kremem nawilżającym do buzi (dla dzieci krem) i też przeszło

dziunka
:)laugh2:ten wyczerpujacy post specjalnie dla ciebie napisalam:laugh2:)
PIERSI - dziecko powinno pic z dwoch piersi wiec tym sie nie przejmuj bo ja bym tak chciala, ale nie moge dobudzic Pawełka do drugiej.
Mi tez maly bardzo ulewa jak nalyka sie powirtetrza przy karmienu (w moim przypadku jak probuje karmic bez kapturka), to az sie z niego leje. Ale wtedy nie dajemu jesc przynajmniej przez godzine, niech tam brzuszek wroci do normy (zatykam smoczkiem, albo sie wyglupiam( i potem jest lepiej
PEPEK - jak sie boisz o zakazenie w pepku (jak ma tam ranke) to mozesz kupic w aptece gencjane 1% na wodzie i polac mu ze dwie trzy kropelki na pepek to na pewno pomoze. ja mam pekniecie na brodawce i tez smaruje zeby niewdalo sie zakazenie i maly moze bezposrednio ciagnac cyca tylko czasami ma buzke fioletowa :laugh2:
WAZENIE - Ja byłam na wazeniu Pawełka w 9 dobie na osrodku z tych samych powodow co ty :-D, bo chcialam sprawdzic czy maly przybiera. Poszlismy z mezem najpierw sie zapytac czy jest taka mozliwosc i oczywiscie bez problemu i to zrobila nam pielegniarka na dzieciach zdrowych i jeszcze ja poprosilam zeby zobaczyla pepek i wszystko ok! Powiem nawet ze zrobila to z przyjemnoscia:happy:
OLIATUM - ja tez w nim kapie i jestem zadowolona, ale wlewam pol nakretki, wody w wanience mam tyle zeby jeszcze pepka nie moczyc i nie trzeba do tego uzywac zadnych wiecej detergentow, ja malemu przed kapiela smaruje glowke, raczki i nozki oliwka to czasami umyje glowke w plynem do mycia zeby wloski nie byly tluste (johnsona "top to toe") i juz na raczkach skura nie schodzi a na nuszkach juz prawie tez nie :)
PARAFINE to dawali w szpialu do smarowania po kapieli, ale mi sie wydawalo ze maly ma po tym jeszcze bardziej sucha skure wiec to wedlug uznania

mam nadzieje ze chociaz troche ci pomoglam i nie ominelam za duzo pytań :confused2:

Etna bardzo Ci dziekuje :tak: Bylismy dzis u dzieci zdrowych, napisalam wszystko na odpowiednim watku ;-)
I wyprobuje Twoj sposob z oliwka :tak:

Była położna dziś znowu u mnie.Pępek się nadal trzyma, widać jeszcze żywą pępowinę ale ani drgnie żeby przyschnąć.Jutro mam szczepienie i połozna powiedziała że nie wiadomo czy lekarz nie każe mi jechac z tym pępkiem do chirurga.Rzadko ale się zdarza że tak długo przysycha i wtedy interwencja u chirurga.jezuuu.a wszystkim jak czytam już pępuszki szybko odpadły.A ja codziennie go smaruję spirytusem i nic:-(

Oilatum też coś nawala mały cały w krostkach:-(

Zobaczymy co jutro lekarz powie na wizycie...ach..:-(

Była położna dziś znowu u mnie.Pępek się nadal trzyma, widać jeszcze żywą pępowinę ale ani drgnie żeby przyschnąć.Jutro mam szczepienie i połozna powiedziała że nie wiadomo czy lekarz nie każe mi jechac z tym pępkiem do chirurga.Rzadko ale się zdarza że tak długo przysycha i wtedy interwencja u chirurga.jezuuu.a wszystkim jak czytam już pępuszki szybko odpadły.A ja codziennie go smaruję spirytusem i nic:-(
Ja właśnie dzisiaj byłam u chirurga z moją Olgą. Lenie już dawno pępek odpadł, a u Olgi nie ma zamiaru :no: Przez ostatnie 2 tygodnie już nie wysuszałam pępka, tylko namaczałam w Rywanolu (zalecenie pediatry). W końcu dostałam skierowanie do chirurga. Miałam nadzieję, że w końcu pozbędziemy się kłopotu, ale pani chirurg zapisała nam tylko jakąś maść i mamy przyjść za tydzień na kontrolę :eek:

chciałam się pochwalić....
mojej małej kruszynce odpadł pępusszek 4dobie :)
a teraz już nie ma nawet strupka...

wogóle nie płacze tylko jak jest głodna.... chwilkę..a tak pozza tym jet radosn ... hihih
no i podczas kąpieli też niepłacze wogóle...:)

chciałam się pochwalić....
mojej małej kruszynce odpadł pępusszek 4dobie :)
a teraz już nie ma nawet strupka...

wogóle nie płacze tylko jak jest głodna.... chwilkę..a tak pozza tym jet radosn ... hihih
no i podczas kąpieli też niepłacze wogóle...:)
to korzystaj puki mozesz :)
czasy jak mojspal po 4 h odchodza w zapomnienie :-:)-:)-(

reklama
My wczoraj na kontroli wagi - 3740 :))) Kruszek rosnie jak na drozdzach. Dostalysmy recepte na Bebilon Pepti, ale najpierw zjemy ten co mamy do konca.

Mala całkowicie zdrowa, uwielbia sie kapac i je butli ale na zadanie, dzieki czemu nie napycha sie 150 m na raz (co 4h) tylko ciumka sobie po 60 co dwie - omijamy szerokim łukiem duze rzyganka i totalne zapowietrzenia, a mi to nie przeszkadza.

Do góry