reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja dziecka

Moja Paulinka raz je 10 min, a raz 30-40min. Nie ma reguły. W dzień jak śpi ponad 3-4h to ją raczej wybudzam na karmienie (chodźby żeby sobie ulżyć- dużo pokarmu w piersi), ale zwykle sama się budzi. Zauważyłam, że w nocy to jej wystarcza 15min cycania, a w dzień raczej dłużej ssie.
Ale faktycznie, jak widać że dziecko przybiera na wadze to nie ma co malucha stresować i na siłe budzić na karmienie.

reklama
Ja wczoraj próbowałam przetrwać z Paulinką na tetrowych pieluszkach- chciałam jej na maksa przewietrzyć te odparzenia-krostki na pupce. Na krosteczki jakby troszkę pomogło. No i chyba linomag zaczyna działać. Obyyy... Ale ogólnie pupcia jej się troszkę podrażniła na tych pieluchach tetrowych. Jakaś delikatna ta moja córcia.
Nie wiem jak te nasze mamy sobie radziły z tetrówkami. Przez cały dzień nabrudziłyśmy całą miednicę pieluch, materac, kołderkę i wszystko co było do okoła ;) ;D. I z wczorajszego dnia pamiętam tylko ciągłe przewijanie Paulinki ;D.

Mateusz ssie cycusia co jakies 3-4 godziny. Sam sie budzi i przy zmianie pieluszki zaczyna ssac rekawiczke. Wtedy wiem, ze jest glodny. Ssie ok.15-25 min., czasem przysypia. mam nadzieje, ze sie najada. Poza tym bardzo duzo spi i musze co jakies 3 godz. sprawdzac stan pieluszki, bo potrafi ja mocno zasikac:)

Niepokoja mnie za to ulewania, wrecz wypluwanie juz takiego na wpol strawionego mleka(serek). Maly krzywi sie i meczy przy tym. Takie wypluwanie i krztuszenie pojawia sie nawet 1,5 godz.po jedzeniu.

Pytia - wskaźnikiem najedzenia się dziecka jest ilość zmoczonych pieluszek. Jeśli maluch robi dużo kupek i dużo siusia to na pewno nie jest głodny. U mnie na początku było bardzo podobnie tez jadł krótko i na okrągło spał - ale to się zmieni - nie budź go w dzień chyba, ze przesypia więcej niż 5-6 godzin. Zobaczysz zacznie się sam dopominać.

Mój synek dziś na spacerze zaczął płakać i jak weszłam do domu to na cito musiałam zrzucać ubranie tak zawodził, że głodny jest.  ;D

Co do czasu karmienia to raz jest to 10-20 minut a nieraz 1,5 godziny z przerwami - także różnie to bywa ;D

dytek a my jedziemy cały czas na tetrze (no w nocy jest pampers). Przy takiej częstotliwości kupkania to chyba bysmy z torbami poszli gdybym uzywała samych pampersów.

Dziewczyny, ja co prawda bede miec ten problem dopiero za chwile, ale chce sie wczesniej przygotowac. Wlasnie czytam poradnik Tracy Hogg "Jezyk Niemowlat' i ona tam pisze ze jesli sie uzywa pieluszek jednorazowych to one tak dobrze wchlaniaja wilgoc, ze nie widac czy dziecko zrobilo siusiu. Faktycznie tak jest???

ja tam widzę dokładnie, pieluszka troszke ma inny kolor w miejscu nasiusiania a używam huggiesów newborn w dzień i pampersów na noc...

reklama
hmmm dostałam niedokończoną paczuszkę pampersów po innym dziecku i na opakowaniu pisze że lepiej chłoną luźną kupkę no i na samych pieluszkach są "nocne" malunki czyli księżyce i gwiazdki więc myślę że skoro w nocy rzadziej go przewijam to są w sam raz żeby się nie nasiedział we własnej kupce... :)

Do góry