reklama
L
Lucky
Gość
Ja tam stawiam na Pampersy bo:
mneij odparzeń proszku nie trzeba kupować wygotowywać tego prasować i dzidzia sie tak nie odparza.
mneij odparzeń proszku nie trzeba kupować wygotowywać tego prasować i dzidzia sie tak nie odparza.
malgosia_76
Fanka BB :)
Moim zdaniem i zdaniem naszego pediatry, dziecko trzeba na początku traktowac normalnymi kosmetykami ogólniedostępnymi, gdyż, jeżeli zdarzy sie kłopot np. w postaci odparzonej pupy przy stosowaniu zasypki (dużo lepsza jest maka ziemniaczana, ale uwaga przy zasypywaniu pupa musi być idealnie such, gdyż inaczej będą kłopoty), oliwki czy linomagu, to można włączyć specyfik o silniejszym działaniu, który poradzi sobie z tym problemem. (np. sudocrem, specjalne maści czy kosmetyki apteczne - aktywne takie jak oilatum). A co bedzie jeżeli bedzie stosowały silne specyfiki od poczatku, a odparzenie i tak sie zdarzy? Czym bedziecie leczyć?
Ponad to w chusteczkach nawilżakących do przemywania pupy ( pisze tu głównie o tych lepszych czyli pampers, huggis, mother care) są spejalne specyfiki nawilżająco - pielegnujące (Spróbujcie jakie te chusteczki są tłuste jak długo po przetarciu reki pozostaje wam film na rękach), które dla zdrowej pupy są wystarczające. Na noc po kąpieli smarujemy pupe bardziej obficie, najlepiej oliwką.
Przepraszam za ten mentorski wykład, ale przerabiałam wiele wariantów zwiazanych i z pieluchami i kosmetykami, a mam rewelacyjnego pediatrę, który prowadzi Olkę tak, że nie miewaliśmy żadnych kłopotów dotychczas ani ze zdrowiem, ani ze skórą, ani z alergiami, ale to osobny temat i po październiku.
Ponad to w chusteczkach nawilżakących do przemywania pupy ( pisze tu głównie o tych lepszych czyli pampers, huggis, mother care) są spejalne specyfiki nawilżająco - pielegnujące (Spróbujcie jakie te chusteczki są tłuste jak długo po przetarciu reki pozostaje wam film na rękach), które dla zdrowej pupy są wystarczające. Na noc po kąpieli smarujemy pupe bardziej obficie, najlepiej oliwką.
Przepraszam za ten mentorski wykład, ale przerabiałam wiele wariantów zwiazanych i z pieluchami i kosmetykami, a mam rewelacyjnego pediatrę, który prowadzi Olkę tak, że nie miewaliśmy żadnych kłopotów dotychczas ani ze zdrowiem, ani ze skórą, ani z alergiami, ale to osobny temat i po październiku.
W moim przypadku to było tak, że na wychodne ze szpitala dostałam przykaz - przez pierwsze tygodnie tylko tetra, bo bioderka, skóra, alergie itp. Używałam tetry tylko tydzień, bo doprowadzała mnie do szału!!! Zgadzam się z Małgosią, że nawet kilkudniowy maluszek potrafi zrobić hektolitry siusiu, więc przebierałam mała co godzinkę, czasem nawet pół, niekiedy 15 minut - nie używałam ceratek, bo to idealny kompres z moczu a skórka noworodka jest naprawdę delikatna. To był luty. Używałam tylko body, bo koszulki i kaftaniki zwijają się na pleckach jak się dzidzia wiertoli, więc wyobrażacie sobie co 15 minut przebierać dziecko w całości i tak przez całą dobę! Myślałam, że nie wyrobię z praniem (gotowaniem), prasowaniem, a przede wszystkim finansowo. Po przeliczeniu wszystkiego pampersy (oryginalne) wychodzą duuużo taniej.
Poza tym jak poszliśmy do naszej pediatry (najwspanialszy lekarz jakiego spotkałam) powiedziała, że dla dobra bioderek to właśnie jednorazowe pieluszki, a nie tetra.
Więc co lekarz to opinia. Ale wolałam wierzyć jej, gdyż to dzięki niej moja Elunia do dziś nie wie co to poradnia dziecka chorego.
Poza tym jak poszliśmy do naszej pediatry (najwspanialszy lekarz jakiego spotkałam) powiedziała, że dla dobra bioderek to właśnie jednorazowe pieluszki, a nie tetra.
Więc co lekarz to opinia. Ale wolałam wierzyć jej, gdyż to dzięki niej moja Elunia do dziś nie wie co to poradnia dziecka chorego.
malgosia_76
Damaris,
Dla mam, które uważają, że pieluchowanie jest niezbędne, nie zaszkodzi na pampersa zawijać jeszcze pieluszkę tetrową, bądź flanelową, żeby było szerzej. Ja tak robiłam ale tylko tydzień. Też urodziłam w lutym i pomimo chłodów jak ją tak zapakowałam, to spała bezśpichów, tylko pieluszki, skarpetki, body i na to kaftanik!
Dla mam, które uważają, że pieluchowanie jest niezbędne, nie zaszkodzi na pampersa zawijać jeszcze pieluszkę tetrową, bądź flanelową, żeby było szerzej. Ja tak robiłam ale tylko tydzień. Też urodziłam w lutym i pomimo chłodów jak ją tak zapakowałam, to spała bezśpichów, tylko pieluszki, skarpetki, body i na to kaftanik!
Oczywiście, jeśli któraś jest do czegoś przekonana to powinna tak robić. Przy zawijaniu tej ostatniej terowej pieluszki trzeba tylko uważać, żeby była luźna i nie prostowała nóżek w stawach, bo te powinnny być raczej zgięte (odgięte w tył).
shady
ja mysle ze 18-20 stopni to max przy jakiej dziecko powinno spac....ja przez te upaly, ktore byly mialam w domu 25 stopni i wierzcie mi...pot sie lal strumieniami tak wiec nie sadze zeby dla dziecka byla to super temperatura (stanowaczo za goraco) a kapac sie przeciez bedzie w lazience gdzie i tak przy odkreconym kranie z ciepla woda jest cieplutko, my poza tym mamy ogrzewanie podlogowe wiec dodatkowo bedzie naszemu cieplo.....nie powtorze bledu mojej mamy, ktora uwazala ze lepiej zebym sie spocila niz zmarzla i efekt byl piorunujacy...raz w miesiacu zapalenie gardla lub oskrzeli, mojemu synusiowi chce zaoszczedzic tego typu historii.....
reklama
shady
ale przeciez nie musisz uzywac tetrowek zeby dziecko mialo szerokie pieluchowanie na bioderka....wystarczy dziecko ubrac w pampersa i pozniej tetra....dziecko ma sucho, jest w pampersie a i bioderka ma tak jak nalezy
Damaris pisze:W moim przypadku to było tak, że na wychodne ze szpitala dostałam przykaz - przez pierwsze tygodnie tylko tetra, bo bioderka, skóra, alergie itp. Używałam tetry tylko tydzień, bo doprowadzała mnie do szału!!! Zgadzam się z Małgosią, że nawet kilkudniowy maluszek potrafi zrobić hektolitry siusiu, więc przebierałam mała co godzinkę, czasem nawet pół, niekiedy 15 minut - nie używałam ceratek, bo to idealny kompres z moczu a skórka noworodka jest naprawdę delikatna. To był luty. Używałam tylko body, bo koszulki i kaftaniki zwijają się na pleckach jak się dzidzia wiertoli, więc wyobrażacie sobie co 15 minut przebierać dziecko w całości i tak przez całą dobę! Myślałam, że nie wyrobię z praniem (gotowaniem), prasowaniem, a przede wszystkim finansowo. Po przeliczeniu wszystkiego pampersy (oryginalne) wychodzą duuużo taniej.
Podziel się: