reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

reklama
Tusiowi od czasu do czasu pojawiaja sie biale blamki na plytce paznokcia, takie wiecie jak pojawiaja sie ponoc z braku wapnia. Mowilam raz pediatrze, ale ona na to, ze to taki urok paznokcia:eek: Moglby miec to faktycznie z braku wapnia czy nabialu? juz nie wiem sama, a mleka faktycznie malo niestety pije.

BUTY - info glownie dla Misia ;-)

bedzie opis, bo w aparacie padla bateria

1. skora - to wiadomo
2. albo 'ortopedyczne' albo z kawalkiem zapietka - troche podeszwy (1,5cm) musi zachodzic na tyl buta. but ma trzymac stope - dzieciece miesnie i sciegna sa jeszcze slabe (trzeba je 'trzymac na miejscu') i wazne jest tez jak go sie ubierze (luz ma byc z przodu, przy palcach, pieta ma byc trzymana)
3. podeszwa powinna byc jednolita (nasza ma wstawki z innej gumy i to sa te buty warunkowo dopuszczone ;-))
4. obcas nie moze byc zupelnie plaski - najlepiej, zeby byl w ksztalcie takiej fali (obcas kogos tam - obejrzyj ortopedyczne buty, wszystkie go maja)

dodam, ze butki domowe kupilismy z befado (sa w bartku), bo ortopedyczne nie sa nam potrzebne. a wiosenne sa z baty.

w domu dzieciaki powinny miec kapcie, a nie latac w skarpetach! bieganie po plaskiej powierzchni nie jest zdrowe dla stop. tj. trawa tak, ale podloga niekoniecznie.

to tyle ze wskazowek ortopedy. zrobicie jak chcecie ;-)

dzieki Cukiereczku.... :-)

...to jest wlasnie ta druga szkola, ktora mnie niespecjalnie przekonuje...

Vertigo - ja spotkałam, mój ortopeda. Tata czwórki dzieci i jeden z dwóch lekarzy, krórym zaufałam. Ale oczywiście, że sa przypadki,w których pierwsza metoda działa i takie w których działa ta druga:-)

Fizjoterapeuci są zwolennikami perwszej metody, twierdzą że ortopedyczne buty są dla dzieci chorych/z problemami itp.

Ale chociaż wszyscy są zgodni, że buty muszą mieć twardy zapiętek i trzymać stopę ;-)

Cukiereczku, druga, nie w sensie ze druga, bo chronologicznie byla pierwsza... ;-)

ale powaznie... generalnie chodzi o to, ze nie ma sensu poprawianie stopy ktora poprawiania nie wymaga... to ze strony ortopedycznej i jakas w tym logika jest...

natomiast chodzenie boso po roznych podlozach ma duze walory neurologiczne... :-)

reklama
o matko! ale ja tu nie chcialam wywolywac dyskusji. mowilam od razu,ze robcie jak chcecie... nasi lekarze kaza buty i takie mam wytyczne. i tego sie trzymam. kropka ;-)

Do góry