reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pięlegnacja dziecka

Olemu też zdarzało się zasypiać przy piersi. Miał taki okres, że nawet często po kąpieli odpadał podczas karmienia. A teraz nie ma szans! Musi przecież powstawać w łóżeczku przed pójściem spać :laugh: :laugh: Tak więc Tymi, sądzę że słowa Vertigo okażą się prorocze!

reklama
Ja akurat wczoraj kapalam sama i 15 minut wczesniej o 18:15 i Anula spala super bo do 6:30.
odkad zaczelam jej podawac kaszke wieczorem ona przesypia calutenka noc 2 razy snilo jej sie cos w nocy i obudzila sie z placzem, ale wystarczylo ja tylko wyciagnac i przytulic na moment i zasnela po chwili.
generalnie kapiemy o 18:30 okolo 18:50 jemy kaszke i roznie ale zwykle dopija piers i czasami przy niej podsypia ale zwykle nie.

i jeszcze jedno, pamietam, ze przed moim wyjadem pisalysmy o tym jak i kiedy tezygnowac ze smoczka....u nas zdziwienie bylo straszne byl po prostu nagle jeden dzien, wtedy jak dlugo jechalismy autem, ze Nnula nie dostala smoka przypadkiem i od tego czasu nie dostaje po prostu...jak kiedys w kosciele chcialam zeby spokojnie zasnela i dalam jej smoczka w ogole nie chciala go wziasc i tylko chwycila do raczki i wyrzucila :laugh: no i przygoda ze smoczkiem skonczyla sie, ona uspakaja sie teraz paluchami wiec zobaczymy jak bedzie dalej.

Byliśmy dzisiaj z Olim na konsultacji u fizjoterapeuty z Instytutu Matki i Dziecka. Ależ mi miło było! Nasłuchałam się pochwał pod adresem synia. Pan powiedział, że Oli świetnie się rozwija, wg niego jest w samym środku normy, pięknie raczkuje, super siada, rewelacyjnie stoi - aż był zadziwiony, że tak pięknie ustawia stópki (coś o piętach mówił ::)). Naprawdę baaardzo miła wizyta!

A z ogólnych informacji ...

Pytałam się m.in. o poduszkę w łóżeczku. Wg niego jeszcze nie dawać, bo dzieci mają duże główki względem szyi, karku itp. Spokojnie do 3-go roku może spać na samym materacu. A potem jakąś cieniutką poduszeczkę (nie z pierza!).

Buty maxymalnie do kostki, tak aby dziecko mogło swobodnie kucnąć, klęknąć itp. Podeszwa miękka.

W spacerówce wozić dziecko w pozycji siedzącej 90st.

jak mi się jeszcze coś przypomni to napiszę ...

Dzięki Vertigo! Pewnie, że super :) :)

Aaa przypomniało mi się ... bucik powinien być większy od stópki o 7mm (dobre sobie ;))

Anno jeśli dziecko już siedzi to wozić na siedząco. Np. Oli w pozycji pół siedząco zsuwa się lekko i wtedy leży w pozycji embrionalnej, a dla naszych dzieci to już nie jest dobra pozycja. Nie powinny mieć podgiętej miednicy, ani karku.

Widzisz DoXa, a jak ja byłam z Nadulką w czerwcu u lekarza reh. na drugiej i ostatniej już wizycie to kazała do spania dawać mały jasiek!
No i jeżeli chodzi o buty to raczej władki płaskie nie profilowane do 3 roku. Wkładka profilowana od razu w sztuczny sposób układa stopę dziecka, a ono musi samo wzmacniać mięsnie. a Kiedyś mówili inaczej...... :)

reklama
Kasiek no cóż mogę powiedzieć na tego jaśka ... tylko tyle, że Oli póki co śpi bez i będzie tak spał dalej ;)

A o wkładkę nie dopytywałam się :( Natomiast mówił, żeby Oli chodził boso (tzn. bez butów) po domu - chyba o to samo chodzi, żeby sama nóżka się ukształtowała.

Do góry