reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Piękne i zadbane sierpnióweczki :)

odnosnie pasów poporodowych..
przeczytałam że należy je nosić w wyjątkowych sytuacjach (np aby uzyskac tymczasowy efekt wyszczuplenia, impreza czy coś w tym stylu), poniewaz one nie pomagaja wrócic mięsniom brzucha i tkance skórnej do dawnej świetności a jedynie jeszcze bardziej je wymeczają i obciażają... pisali o tym w gazecie "Mama i ja".
co o tym myslicie?

reklama
moze to zalezy od rodzaju pasow?? nie wiem. ja nosze bardziej po to, aby tak jakby - podtrzymac rane po cc. latwiej mi sie chodzi z tym. poza tym cos mi kregoslup nawala i pas na to tez mi pomaga.

Ciamajdka ja jestem za tym co napisali w gazecie. Właśnie pas przytrzymuję tylko mięśnie i tkankę a nie powoduję jej spalania i rozleniwiają brzuszek - ale to taka moja opinia

Jeżeli pas zostanie zaciśnięty tak, aby wymuszał wasze własne wciągnięcie brzuszka (tu zachodzi praca mięśni) to oczywiście dochodzi do kształtowania sylwetki, ale jeżeli będzie zaciśnięty tylko po to, aby nie było widać to nie ma to sensu. No może jest:) poprawia sylwetkę na czas założenia i polepsza komfort psychiczny:)

Z medycznego punktu widzenia zgadzam się z ciamajdką. Pasy i wszystko co uciska i podtrzymuje rozleniwia mięśnie. Np chodzenie w opasce na kolano wcale nie pomaga, tzn zasada jest taka kiedy jest np. wzmożony wysiłek zakładamy opaskę, ale w pozostałym czasie dnia opaski się nie używa bo powoduje rozciągnięcie mięśni i obniża ich siłe i sprężystośc. To samo tyczy się tych pasów. Chwilowo na jakieś wyjście np na zakupy jak najbardziej, bo nas ładnie spłaszczy, uciśnie mięśnie jak trzeba, wzmocni postawę, ale jak wracamy do domu pas ścągamy i ćwiczymy ;) TYlko to nam wzmocni mięśnie brzucha!

mnie przerazaja jeansy...kupilam, ubralam, a na brzuchu taki wał wielki sie zrobił i wygląda to "fantastycznie". jak tylko wroce do szczecina idę na aerobik- noż kurna zawsze byłam tłusta ale teraz to jest masakra

reklama
Dziewczyny w dniu porodu miałam w obwodzie brzucha 135 cm... (teraz przynajmniej wiem czemu miałam taki mega brzuch, rozmiar mojego dziecia był "poważny":p)
więc wyobraźcie sobie jak on wygląda teraz, postrzępiony rozstepami, strasznie ciemny, wisi nad blizną po CC, no katastrofa.. i tak wyobrażałam go sobie gorzej, że będzie wisiał do pasa, a jestem mile zaskoczona że tylko wisi nad raną, ale wyje średnio co 2 dni że już nie jest taki jak dawniej...

Do góry