reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
reklama
hmm no tego nikt nie stwierdzi ale jak każda mama jestem dobrej myśli :) A duże dziecko po tatusiu.Sam jak się urodził to 5 kilo ważył. Wszystko moja mała w 31 tygodniu miała na ok. 33

jeszcze tylko dwa miesiące ciąży,jakieś 6tyg połogu..
eh..też sie nie mogę doczekac..
teraz coraz rzadziej mi sie chce..a jak już dochodzi to już nie mam takiej satysfakcji:zawstydzona/y:bo czuje sie gruba,brzusio przeszkadza...:-(

no dokładnie musimy dać rade...JA juz mówiłam mężowi że ma sie szykować.. za jakieś 3 miesiące go dopadne :D :-D:-)

A mi się zaczęła skracać szyjka :-(
Jak mój to usłyszał, to stwierdził: "Zero seksu aż do rozwiązania, a nawet dłużej"
I co ja mam biedna zrobić?

Trochę Was zanidbałam ostatnio z relacjami z SR.:zawstydzona/y::sorry:
Zatem dziś Wam opowiem trochę o karmieniu noworodka:tak:
  1. Należy pamiętać, że dzieciaczka przystawiamy brzuszkiem do brzucha mamy - co znaczy, że przy karmieniu Maluszek leż na boku.
  2. Nie wpychamy Dziecku piersi do ust, tylko nakierowujemy jego główkę na pierś.
  3. Dziecko powinno chwycić nie tylko sutek, ale też brodawkę.
  4. Przy prawidłowym przystawieniu dziecka jego nosek i broda są bardzo blisko piersi, a maluszek ma szeroko otwartą buźkę.
  5. Czy dziecko prawidłowo ssie będzie można ocenić po odgłosach połykania pokarmu - podobno bardzo głośno słychać jak maleństwo przełyka.
  6. Przy piersi powinno się trzymać dziecko ok 20-30 minut (w pierwszych dniach wystarczy 10-15min, bo Maluszek nie potrzebuje tak dużo jedzonka), ale jeśli po tym czasie nadal słychać, że dziecko przełyka, to mu nie przeszkadzać. ;-) Niech się naje.
  7. Średnio powinno się karmić około 8-12 razy na dobę, czyli co 2-3 godziny. Jeśli Dzidziuś często je w dzień, to można mu dać w nocy pospać i zrobić dłuższą przerwę w karmieniu. Ale jeśli Maluch je nieregularnie, to trzeba go budzić.
  8. Czy dziecko dobrze jest odżywiane i się najada można poznać po przyroście wagi - po ok.2 tyg. od porodu Dzieciaczek powróci do swojej wagi urodzeniowej (po porodzie traci na wadze), a ubranka w których wyszedł ze szpitala powinny być już za ciasne. ;-)
A tu podaję Wam link do strony, gdzie fajnie są opisane pozycje do karmienia:
Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Pozycje do karmienia

reklama
Do góry