reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
reklama
Hej, hej :-)

Tak jak obiecałam wrzucam Wam listę potrzebnych rzeczy do porodu i tuż po do szpitala. Wiem, że nie w każdym szpitalu się sprawdzą, ale może chociaż trochę to Wam pomoże przy pakowaniu walizek :-)

DOKUMENTY:
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczeniowa (uaktualniona miesiąc przed porodem) lub zestawienie RMUA z ostatniego miesiąca
- karta przebiegu ciąży i karty informacyjne pobytu w szpitalu (jeśli któraś była)
- wyniki badań: grupa krwi, czynnik Rh, obecność przeciwciał antu -Rh
- morfologia i badanie ogólne moczu - sprzed 2 tygodni przed porodem
- ostatnie wyniki USG

A oprócz tego należy znać dokładny adres POZ-u dla dziecka, gdzie będzie szczepione i badane po porodzie - Szpital wysyła tam kartę urodzenia dziecka, stamtąd też przyjdzie położna do domu.
Dobrze jest też wiedzieć, kiedy była ostatnia miesiączka, pierwsze ruchy dziecka, jakie leki brało się i na co się chorowało w czasie ciąży.

RZECZY DO SZPITALA NA CZAS PORODU:
- koszula bawełniana, szlafrok, skarpetki, kapcie
- przybory toaletowe, ze 2 ręczniki, ściereczka do przecierania twarzy i okładów
- krem lub pomadka do zmiękczania ust (wysuszają się przy oddychaniu) i oliwka do masażu
- kubek, sztućce, talerzyk
- coś do jedzenia i picia (niegazowane)

DO SZPITALA PO PORODZIE:
Dla Mamusi:
- rozpinana koszula do karmienie - 2 szt., majtki bawełniane i siateczkowe
- kółko do siadania podczas gojenia się krocza - nie każdej jest potrzebne
- szare mydło do pielęgnacji krocza, tantum rosa do dezynfekcji naciętego krocza
- stanik do karmienia, wkładki laktacjne,
- termometr, laktator
- ze 3 paczki dużych podpasek, jednorazowe podkłądy na łózko, ręczniki jednorazowe

Dla Maluszka:
- pieluszki jednorazowe - 30-50sztuk, chusteczki do pielęgnacji
- ubranka dla dziecka
- kosmetyki dla dziecka - np. maść Alantan, Linomag
- inne akcesoria - płatki higieniczne, pieluchy tetrowe

Tak jak pisałam wcześniej, nie ma potrzeby pakować połowy mieszkania, bo przed wejściem na porodówkę personel może kazać wypakować część rzeczy.

Mam nadzieję, że te informacje będą dla Was przydatne.
Jutro kolejne zajęcia, więc też pewnie się podzielę nowo zdobytymi informacjami:-D

U mnie ma byc dziewuszka a imionka jak w podpisie:tak:Pierwsze moze sie zmienic jednak bo cos moj M tak wspomina ale drugie zostanie, bo po mojej kochanej babci:tak:
Jak bylby chlopiec to Ingo albo Ruben - baaardzo mi sie podobaja ale za to M mniej:no:

Na temat Stasia to moge powiedziec tyle, ze moj M tak ma na imie i cale zycie na to narzeka chociaz kazdy mowi do niego Stasiu:-)
Moj syn mial byc Konrad ale ma Krzysztof i tez narzeka:-DAle tutaj mowia na niego Chis (Kris) wiec czuje sie lepiej;-)

U mnie ma byc dziewuszka a imionka jak w podpisie:tak:Pierwsze moze sie zmienic jednak bo cos moj M tak wspomina ale drugie zostanie, bo po mojej kochanej babci:tak:
Jak bylby chlopiec to Ingo albo Ruben - baaardzo mi sie podobaja ale za to M mniej:no:

Na temat Stasia to moge powiedziec tyle, ze moj M tak ma na imie i cale zycie na to narzeka chociaz kazdy mowi do niego Stasiu:-)
Moj syn mial byc Konrad ale ma Krzysztof i tez narzeka:-DAle tutaj mowia na niego Chis (Kris) wiec czuje sie lepiej;-)
Ruben-baardzo fajne imie..jeszcze sie z nim nigdzie nie spotkałam;-)

odświeżam wątek.... kolejne zmiany u nas... coś nas ostatnio ciąggnie do Adama... ale Sebastian i Michał nadal pozostają na liście, reszta odpadła... jejku jak ja bym chciała mówić do brzuszka po imieniu!! czy ja jestem jedyna która nie zna imienia swojego dziecka??

Tygrynko ja tez nie mówię do dziecka po imieniu, bo ciągle nie wiem które pierwsze a które drugie będzie.

reklama
Do góry