reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
Ja też się zapisałam do Szkoły Rodzenia :-)
Ale nie do końca ze względu na moją niewiedzę w tym temacie - z resztą jak pisały wcześniej dziewczyny, każda z nas ma instynkt, który podpowiada co robić, poza tym życzliwe otoczenie też nam w pomaga. :-)
Moja motwacja była zgoła inna - nieco egoistyczna.
Chcę, żeby Mój poszedł rodzić ze mną, czemu on jest raczej przeciwny (mdleje na widok krwi i boi się, że z nim będą mieli więcej roboty niż ze mną ;-) ).
No to sobie pomyślałma, że odpowiedie przygotowanie się do porodu dla faceta też jest ważne. Może położna prowadząca zajęcia będzie umiała lepiej do niego dotrzeć i przekonać, że nam obecność Mężów/Partnerów naprawdę może pomóc. :-)
Mam nadzieję, że coś to da.:-D

A wracając do relacji z zajęć, to na razie były raczej bardziej organizacyjne.
Położna zaczęła temat rzeczy, które są potrzebne do szpitala - dla Mamusi i dla Maluszka.
No i oczywiście jakie dokumenty należy ze sobą zabrać, żeby potem nie było biegania i donoszenia pojedynczych papierków.
Jak wrócę do domu (bo jestem teraz na wyjeździe) to wrzucę Wam taką listę.
Pewnie nie we wszystkich szpitalach jest to samo potrzebne, ale będziecie miały ogląd mniej więcej, co przygotować, a co lepiej sobie darować.
Z resztą moja położna mówiła, że na porodówkę nie przyjmują z wielkimi walizkami, tylko z jedną małą podręczną torbą. :-)

reklama
hehehe tu mamy przyklad na to, jak dziewczyny wstydza sie publicznie rozmawiać:-p:-p:-p wczoraj na zamknietym było goraco,a tu tak skromnie i rzadko sie ktoś wypowiada:-p:-p:-p

taaa... pochwaliła się, jak fajnie jest na zamkniętym i se poszła. A my tu gadamy same ze sobą. Co się dzieje z tym forum to ja nie wiem. Na początku (przed moją internetową awarią), to po jednym dniu nie byłam w stanie nadążyć z czytaniem postów, a teraz...
Nie chcecie nas i tyle:-(

Hej, dzisiaj zauważyłam, że przy schylaniu boli mnie brzuch. Jakby był bardzo pełny. No w sumie to przecież jest;-), ale nie wiem, czy to normalne. Zapytam lekarza na następnej wizycie ale powiedzcie teraz, czy Wy też tak macie?

Ja piątek byłam na pierwszych zajęciach ze szkoły rodzenia, Głownie była mowa o tym ja rozpoznać że to juz poród kiedy jehać do szpitala co ze soba zabrac, praktyczne porady typu żeby ogolić sie w domu lub wziąść ze sobą maszynkę jednorazową lub żeby kupić sobie lewatywe w aptece. Zajęcia prowadziła położna pracująca od 20 lat w jednym z gdańskich szpitali więc mówiła czego można sie tam spodziewać i ile co kosztuje. Dawała przykłady jak tatusiowie przyjeżdzają po mamusie aby zabrac je już do domu i przynoszą im na wyjście ubrania zupełnie nie dostosowane do pory roku lub potrzeb, np szpilki, stringi, zapominają zimą o kurtce itp.:-D. Było całkiem zabawnie bo można było o wszystko panią pytać zwłaszcza że grupa była bardzo mała kameralna bo tylko 6 par. Kurs jest dosyc krótki bo liczy tylko 8 spotkan ale za to nie leją wody, krótko zwięźle i na temat. Koszt 200zł. Będą też zajęcia praktyczne z oddychania i pozycji ułatwiających poród, prowadzić je będzie pani, która 2 tygodnie temu po raz trzeci została mamą więc służy radą i swoim doświadczeniem.

Wydaje mi się że waży akurat :-) Mój L mówił że dzidzie teraz przybierają ok 100 gramów tygodniowo. Moja Milenka w 25 tygodniu ważyła 864 gramy więc w 27 powinna ważyć tyle co twoja pociecha :tak:

reklama
a ja musze wziac nareszcie zaswiadczenie ze moge chodzic do szkoly rodzenia, bo zapomnialam ostatnio :| juz jestem zapisana a z tego wlasnie wzgledu nie chodze.

Do góry