Przepraszam,że o to pytam, ale czy tobie naprawdę podoba się dla maluszka imię Kazimierz? Ja osobiście nie znoszę starych imion i tych bardzo nowoczesnych też. Chcę żeby moje dziecko miało proste, adekwatne do czasów imię. I jak czytam Kazimierz to widzę dorosłego faceta a nie maleństwo w wózku. Nie chcę nikogo urazić, tylko dziwię się,że ktoś lubi takie imiona.
Tak ! Bardzo cenię sobie stare polskie imiona Chciałam syna nazwać Krzesimir , tez ma ładne zdrobnienie - Krzesiek , ale mój luby oponował więc padło Kazimierz
Trochę interesowałam się pochodzeniem imion i zastanawia mnie dlaczego Piotr czy Jakub są wybierane cześciej niz piekne polskie imiona . Mimo tego iż wbrew pozorom mają jeszcze starsze korzenie bo występują już w bibli , w starym testamencie , czymi Maja gruuuubo ponad 2000 lat . Kazimierz , Wojciech , Stanisław , Radosław czy Jarosław to imiona które zaczęły pojawiać sie na terenach słowiańskich około VIII w n.e. .
Myslę że moje dziecko nie będzie sie czuło źle wśród natłoku Kubusiów, Alanków , Oliwierów i innych aktualnie modnych imion . Skoro w moich czasach szkolnych wśród Oli , Ani i Kasi znajdywalo sie miejsce np dla Danieli czy Andrei
Może jak napisze Kaziu albo Kazek to łatwiej wyobrazisz sobie bobasa w wózku
Ostatnia edycja: