reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Picie Kubusia i Pysia

I tu się zgodzę. Nadmierne dopajanie sokami tj. Kubuś na pewno na dobre nie wyjdzie. Ja wyciskam soki z gotowych warzyw, a jeśli są trochę za gęste to rozwadniam wodą źródlaną.

reklama
witam :)

ja od czasu do czasu też kupuję kubusia czy tarczyn... ale częściej jeśli już kupne soki, to sprawdzam etykiety:cool2: jeśli coś mnie niepokoi, to nie kupuję, a wybieram soki bez konserwntów, barwników i dodatku cukru czy substancji słodzących. częście daję wodę lub herbatkę owocową z minimalną ilością cukru i bez ;)
pozdrawiam!

Ja tez bym odradzala :no: - nie tylko ze wzgledu na cukier, ale tez na (w sumie zwiazane z tym) ryzyko prochnicy... (tu znalazlam bardzo ciekawy link odnosnie prochnicy u dzieci - juz w zyciu plodowym pojawia sie wiele czynnikow, decydujacych o tym, czy u dziecka rozwinie sie w przyszlosci prochnica czy nie: Próchnica u dzieci a odżywianie < dieta naturalna | ekologiczne rodzicielstwo )
Miedzy innymi takie soki sa powodem katastrofalnego stanu zebow dzieci - i mimo, ze w wiekszosci to "tylko" mleczaki: te tez potrafia bardzo bolec no i wyglad psujacego sie uzebienia z mnostwem ubytkow nie nalezy do najprzyjemniejszych. Moze zainwestowac samemu w sokowirowke? ;) Soki sklepowe tego typu sa dosc drogie - mysle, ze inwestycja szybko sie zwroci ;) A jezeli juz koniecznie te soki, zwracajmy uwage, zeby byly nieslodzone. Przy tak slodkich marchewkach cukier jest zbyteczny i uzywany jest czesto po to, aby zatuszowac marna jakosc produktu - co wedlug mnie jest karygodne, ale co na to mozemy poradzic?? :(

Ostatnia edycja:
Wlasnie dzisiaj kupilam pierwszy raz kubusia z mysla o daniu go mojemu prawie 2 letniemu synkowi. Zawsze mu daje do picia herbatki dla dzieci i raz dziennie 150ml bobo fruta, ale tutaj litr kubusia kosztuje tyle co 330ml bobo fruta, tez dlatego pomyslalam ze kubus na dluzej wystarczy i ze taniej bedzie, a po przeczytaniu waszych wypowiedzi to juz sama nie wiem:no: nie ma jak to wlasny ogrodek no i oczywiscie sad a owocami:tak:wtedy wszystko bylo by prostsze:-)

Hej.
Mój synek ma 11 m-cy i przyznam się, że od czasu do czasu kupuję mu sok typu pysio czy kubuś, ale daję mu go bardzo rozcieńczonego z wodą, tzn wlewam do butelki ok 50ml soku i dolewam 150 ml wody. Mały uwielbia soczek, a myślę, że taka proporcja nie jest zbyt niszcząca dla zębów. Oprócz tego pije herbatki, bobofrut, wode i soczki jabłkowe robione przez moją mamę.

to dobre soczki, ale mają też dużo marchewki :) skóra Mateuszka po piciu ogromnej ich ilości, zrobiła się żółta :) musieliśmy odstawić soczki.

Moim zdaniem za dużo.
Mała butelka(ok 330 ml chyba) powinna wystarczyć, 2 razy w tyg gdzieś taką ilość podaje.
Nie za zdrowe to jest na wątrobę, która wydziela jakieś enzymy i dziecko dlatego jest "pomarańczowe" na buźce, a nie od Marchewek, gdzieś kiedyś w tv właśnie było o tym mówione.

Jak to? Czyli jeśli po długoterminowym piciu takiego soku skóra robi się pomarańczowa, to nie od marchewek i to nie oznacza nic dobrego?:)

reklama
Do góry