reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Perfekcyjna kura domowa ;)

Do perfekcyjności mi jeszcze daleeeeko i z resztą pewnie nigdy jej nie osiągnę (phi, nawet mi nie zależy :p ), ale nadziwić się nie mogę, jak przy tym Bąblu, no i przy Was, rozwinęłam się w kuchni. Tragedii nigdy nie było, ale do katjuszy czy asi to lata świetlne były. A ostatnio na przykład się wzięłam i się naobierałam jabłek i zrobiłam mus :). Sama :). Jest cudny, słodziutki, bez grama cukru i taki... musowy :D. Najpierw zjedliśmy my, z ryżem i cynamonem. Przeżyliśmy, więc jutro szef kuchni Tymkowi serwuje makaron literkowy z musem jabłkowym i cynamonem. Boshe, jakie to proste... A ja zawsze do szarlotek kupowałam w słoikach jabłka, Tymkowi mus z jabłek słoiczkowy... No i tyle różnych różności potrafię zrobić, o których kiedyś nawet nie myślałam. Tak jak mówię - to dzięki Tymkowi (z konieczności i chęci dla niego) i Waszej motywacji :).
 
reklama
widzisz dzag jak się rozwijasz dzięki dziecku, a niektórzy twierdzą że matkom to potrafi się tylko z mózgu zrobić kaszka, jacyś kompletni ignoranci
 
No mus z jabłek podstawa ja nawet nie wiem jak smakuje taki kupny, dzag, a spróbuje w sezonie z dyni, ja potem dodaje go do drożdżowego, wtedy mogę dać mniej żółtek i jest zdrowiej. No i w tym roku koniecznie przecier pomidorowy bo w 2012 nie dałam rady:), u mnie jeszcze jak co roku jak zdążę będzie dżem agrestowy i porzeczkowy bo tego u moich rodziców pod dostatkiem, a i powidła, ogórki będzie roboty:)
 
Ostatnia edycja:
Eh to ja chyba też powinnam się rozwinąć kulinarnie. Potrzebuje jakiś ciekawych pomysłów na obiady, bo u nas wieje straszną nudą. Szczególnie muszę poeksperymentować z warzywami, bo u nas warzywa to tylko w postaci surówki. Wiem że podawałyście jakieś strony, blogi z przepisami z których często korzystacie. KS już sobie przejrzałam ale to bardziej pod względem ciast. Asia poleć mi jakąś stronę z fajnymi, prostymi daniami przy których mogłabym się zacząć rozwijać kulinarnie.
 
marcia, ja głównie robię z KS bo to na tej stronie w 2008 zarazilam się na dobre gotowaniem, książek G. Ramsey, J. Oliwiera, Nigelli ale jej kuchnie średnio lubię, J. Child „Opanowanie sztuki francuskiej kuchni" ale to jest chyba tylko po angielsku. Na KS są skomplikowane i mniej skomplikowane przepisy, ja w sumie lubię eksperymentować i improwizować w kuchni więc często powstaje coś bez przepisu albo będące modyfikując. Wiele rzeczy mogę też polecić z blogów: pieprz czy wanilia, trufla, white plate, chleby to z pracowni wypieków, słodkości najczęściej z bajaderki, moich wypieków i KS.

edit: a do podstaw cukiernictwa to książka biblia: Pierre Herme "Desery" nie jest droga, a jest must have:)
 
Ostatnia edycja:
Oto mój weekendowy perfekcjonizm ;-) najpierw upiekłam biszkopt, biszkopt w piecu a ja sprzątam patrzę a w skorupce zarodek taki większy (że ja tego nie zauważyłam wcześniej grrryy) więc biszkopt kosz, piekłam następny, zrobiłam wieczorem galaretkę, idealnie wymieszałam i co i galaretka się nie ścięła, dwie śmietanki 30 proc się nie ubiły, dopiero trzeci kubek łaskawie zrobił się bitą śmietaną, i ciasteczka te malinowo kokosowe przypaliłam, dzisiaj już nic więcej nie robię, kto da więcej :-D
 
reklama
Malinka, dałaś czasu :)). Mam jednak nadzieję, że Cię nie przebiję. Dzisiaj biorę się za robienie dżemu i musu truskawkowego. Mam do obrobienia 10kg truskawek :D, a dżem będę robiła po raz pierwszy.
 
Do góry