reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pediatra - zalecenia

My dajemy Cebion i Multicebion cały czas, nie dajemy D3.

Tosi życzymy hemoglobiny w górnych granicach normy :)

A jutro mamy wizytę w Prokocimiu, u gastrologa, będa wyniki testów alergicznych, zobaczymy czy ta moja dieta bezmleczna ma w ogóle sens (po każdym zjedzeniu jogurtu czy serka tak intensywnie wpatruję się w Irenkę że zawsze znajduję jakieś kropki na buzi...)

reklama
No to my już po wizycie. Pan Doktor Śmiertelna Powaga znowu wystraszył Żabe i były płacze w gabinecie. A rzucał nia jak workiem kartofli :mad:
Wyników Ig nadal nie ma, bo nie mają odczynników i nie robią badań. Pewnie wkurzałabym się strasznie gdybym sama nie pracowała w labie i nie znała tego od kuchni.
Ale: Irenka ma lekką anemię, mamy zapisane żelazo, kwas foliowy, Debridat na poprawę pracy jelit, i Zyrtec w kropelkach, bo pan doktor ewidentnie widzi u Ireny alergię choć jeszcze nie wie na co. No i co ja mam z tym robic??? Przecież ona bedzie się odżywiać głównie lekami.
Chyba spróbuję poprawić żelazo dietą - Antares, sok z buraka robiłaś czy kupiłaś? Jeżeli robiłaś to proszę, napisz w jaki sposób, bo ja nigdy za burakami nie szalałam i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
I co z ta alergią? Przecież Zyrtec uzależnia, moja siostra, dorosła osoba bierze od kilku lat i przyznaje, że bez tego ma problemy z zaśnięciem ::)
Mam totalny mętlik, nie chcę dziecka faszerować chemią :(

buraka polecam jako sok ale i ugotowany zziemniakiem jest dobry....zdrowszy mowia ze sok...ale przeciez to w miaszu jest najzdrowsza warstwa...

remeny pan doktor niech sie sam leczy zyrteciem, szlag mnie trafia jak słyszę że coraz to nowymi lekami są faszerowane małe dzieci. Ja bym nie podawała Irence żadnego leku antyalergicznego, póki nie zostanie potwierdzone uczulenie. Moja siostra to brała więc wiem też co to za świństwo.

Misia ma racje.... ja tez bym nie dawala ....
a tak a propo lekarzy ortopeda u ktorego maly bywa z bioderkami mojej kolezance powiedzial ze jej mamala ma problem i ze w szyny bedzie trzeba mala wsadzic ale odeslal do kolegi do Otwocka bo w szpitalu ma super sprzet i wyszlo ze mala zdrowa...i wez tutaj badz madry 2 lekarzy mowi ze mala ma porblem z bioderkami a trzeci- specjalista ze nie...szukaja czwartego lekarza...

Matko, a czym się objawia anemia u niemowlaka...? :-[ A może by tak zrobic wyniki..Tosia i Irenka chodzą przecież w tej samej wadze co Marysia, a może te mniejsze dzici wszystkie to mają...? Trzeba mieć skierowanie na badania ? Czy krew pobierają maluchowi normalnie w laboratorium dla dorosłych ?

remeny ja zrobiłam sok w sokowirówce z jabłkiem.Ale wygląda na to, ze Tosia średnio ma na soczki ochotę.No i dzisiaj Tygrys zameldował lekkie rozluźnienie kupy.Być moze po soku.Albo po kaszce bananowej.Musze obserwować oczami Tygryska.
A jaka u Was hemoglobina i zelazo? Jakie dawkowanie żelaza macie?

Madzia - u nas było skierowanie z powodu: urodzenia przed terminem, tych wszystkich zawirowań okołoporodowych i (a moze przede wszystkim) niskiej wagi. U nas normalnie w przychodni pobierali ale możesz też iść do jakiegokolwiek laboratorium.U nas prywatnie ok 20 zł.

Madzia, u nas objawiła się tylko i wyłącznie w badaniach, bo Irenka na oko odżywiona, silna i rozwinieta jak trzeba. Badania robiłysmy juz kilka razy, bo ciągle a to żółtaczka, a to zapalenie ucha, teraz te kupki paskudne i zawsze małyśmy skierowanie od pediatry. Ale robiłyśmy też prywatnie, bo skierowanie było do przychodni gdzie normalnie pobierają krew z żyły, a my jeździliśmy do labu gdzie maja specjalne aparaty, pobieraja z palca i potrzeba mniej krwi niż do tych standartowych

Antares, nie widziałam tych wyników bo poszły od razu do lekarza, a nie dopytałam dokładnie niestety. Podejrzewam że on trochę przesadza - ostatnio Irenka miała hemoglobine w dolnych granicach normy i nie panikowałyśmy. Ale profilaktycznie pokarmię ja burakami, a gdyby nie chciały wchodzić to podam żelazo, od tego nic jej sie nie stanie. Ale Zyrtec odpada.
Żelazo mamy wprowadzać powoli - codziennie dodawać kropelkę, zacząc od jednej i dojść do pięciu.

Ja tyż chyba jaką anemię mam. Od porodu jeszcze cały czas mam ostre zapalenie lenia, nie chce mi się nic, nie mam apetytu (żywię się przede wszystkim słodyczami) na wędlinę nie mogę patrzeć :p głodek czuję dopiero jak mi się w głowie kręci, no i blada jestem jak ściana. A może to tylko zasiedzenie w domu taak na mnie działa

reklama
Ja za to mialam znowu spotkanie z @#$@$#@$#@ migrena. Rozwalilo mnie na caly dzien, dobrze zw mama ma urlop, tom caly dzien byla z nami, wlasciwie z Marcelem, a ja w lozku. Bosheee, znowu umeiralam. Dziecko nie chcialo caly dzien nawet patrzec na moje mleko:( zjadl o 14 a potem dopiero o 20, a glodny byll, bo deser i kaszke wcinal rowno. Myslicie, ze smak mleka moze sie zmieniac jak boli glowa?

Rano bylismy na szczepieniu, kolejne dopiero za pol roczku, Marcel chwile pisknal, a potem juz bylo dobrze, Zdrowy jest jak ryba, waga ladnie rosnie, w chwili obecnej pan Marcel K. wazy 7100. jaki dlugi jest nie znaju bo pani nie mierzy.
To tyle.
Aha i popieram dziewczyny i twoja mysl remeny, nie faszeruj Irenki lekami, wyglada na zdrowa, a lekka anemie na pewno wyleczysz naturalnymi sposobami.
I caluski dla naszych anemiatek:)

Do góry