reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pediatra - zalecenia

Bo zafajdane jajka mają podobne białko co mleko krowie, grrrrrr:

Co uczula?

Najczęstszym alergenem jest białko: mleka krowiego, jaja kurzego, ryb, mięsa, soi oraz białka niektórych warzyw i owoców (głównie fasola, groszek, pomidory, cytrusy i banany).

Alergia na białko mleka krowiego dotyczy głównie dzieci i ujawnia się wtedy, gdy mleko matki jest zastępowane lub nawet tylko uzupełniane mieszankami sztucznymi.
Główne objawy tego rodzaju alergii u niemowląt to ulewania, wymioty, kolka brzuszna, biegunka, zmiany skórne (głównie na policzkach, tzw. lakierowane rumieńce). Rzadziej występuje sapka, przeziębienia, zmiany w oskrzelach.

Bardzo podobne objawy występują u dzieci, karmionych mieszankami na bazie soi, które uczuliły się na białko sojowe.
U dorosłych alergia na białko soi, zawarte w takich produktach sojowych jak sosy, mąka, mleko, kotlety, zupy, powoduje przede wszystkim niestrawność i bóle głowy.

Alergia na białko jaja kurzego występuje także po spożyciu ciasta, makaronu, majonezu. Jaja mogą również wchodzić w skład czekolady.
Uczulenia na ten rodzaj białka jest poważnym problemem u niemowląt i małych dzieci, a przejawiają się one przede wszystkim zmianami skórnymi. U starszych osób łagodnieją reakcje nadwrażliwości lub całkowicie ustąpują. Reakcja alergiczna może pojawić się u osób szczególnie wrażliwych nawet po zjedzeniu samego żółtka.

Niektóre gatunki ryb mogą być przyczyną wystąpienia alergii po spożyciu mięsa ryby, dostania się alergenów do dróg oddechowych (reakcja na zapach), a nawet po dotknięciu talerza z rybą. Szczególnie uczula śledź, makrela, łosoś i łupacz (zwłaszcza wędzone). Ich spożycie może wywoływać migreny, nudności, zaburzenia perystaltyki jelit, zmiany skórne oraz obrzęki jamy ustnej i twarzy.
Osoby uczulone na ryby mogą również uczulać mięczaki (ostrygi, małże), skorupiaki (krewetki, kraby, homary, langusty), a także mięsa (jeśli do paszy dodawana była mączka rybna) lub wyroby mięsne, do których dodano rybne półprodukty.

Do alergogennych pokarmów należą orzechy: ziemne, włoskie, pekan, nerkowce i olej arachidowy.

Uczulające działanie wykazują sery żółte, które mogą wywołać migreny bezpośrednio po ich spożyciu. Przyczyną tego jest amina powstająca z aminokwasu tyrozyny zwana tyraminą, która powoduje zmiany w naczyniach krwionośnych mózgu, prowadzące do wystąpienia napadów migreny. Najwięcej tego związku chemicznego zawierają sery z niebieskimi żyłkami, takie jak: roqueort, gorgonzola i cheddar, gruyere oraz parmezan.

Siarczany dodawane do owoców, soków, wina, piwa, warzyw, dań ze skorupiaków i mięczaków mogą doprowadzić do wymiotów, skurczu spastycznego oskrzeli, a nawet objawów wstrząsu.

Popularny wzmacniacz smaku - glutaminian sodu, występujący powszechnie w mieszankach przyprawowych, zupach w proszku oraz kuchni chińskiej, może być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia twarzy.

Uczulać również może barwnik tartrazyna stosowany do napojów, gotowych pokarmów i leków (może powodować skurcz oskrzeli) oraz konserwanty będące pochodnymi kwasu benzoesowego dodawane do gotowych produktów (wywołują przewlekłą pokrzywkę).

TO CO W OGÓLE WOLNO MI JEŚĆ ???

reklama
Madzia dużo rzeczy - zrób sobie listę rzeczy bezpiecznych i popatrz jaka jest długe. Od razu będzie lepiej.

Ja byłam z Oliwką u lekarza bo strasznie jej ropiało oczko przepisał kropelki i maść i w ciągu 3 dni ustało . Martwiłam się tym strasznie. i mam do was pytanie czy waszym dzieciaczka też sie ulewa??

Mojej tez sie ulewa i to nawet godzine po karmieniu ale wtedy to jest już taki serek, pediatra powiedział, ze to nic strasznego i nienalezy sie tym martwić

samo ulewanienie jest martwiace ale jesli zbiegnie sie z kilkoma innymi objawami trzeba uwazac... o ropiejacym oczku i ulewaniu czytalam gdzies jako uczulenie ale nie wiem na co... aczkowliek jesli przeszlo zapalenie oczka to nie ma sie czym martwic a w ulewanku to moj jest dobry :)

zaczelam porzadki przedswiateczne i na nic nie mam czasu :mad:
przed porodem mama i siostra zapewnialy jak to beda mi pomagac ,ale na tym sie skonczylo
i ze wszystkim zostalom sama :(
ale mam pytanie ,bo znow nakrecam sie negatywnie,dobijaja mnie czarne mysli
mianowicie bylam wczoraj u pediatry,niby wszio ok ,ale mierzyla Natalke i NIE UROSLA ANI CM.
Lekarka powiedziala ze to nic,ale ja mam wrazenie ze ona jakos tak lekko dom wszystkiego podchodzi.
A jak Wasze Skarby rosna??????

Natalka tez ulewa.

A ja nawet nie wiem, czy Marysia urosła, bo pielęgniara u pediatry mierzyła inaczej niż w szpitalu - jakąś długość ciemieniową, to było od czubka głowy do konca pupy i miała 37 cm.

kurcze, jak byłam na szczepieniu to pediatra moja Niunie tylko ważył, niewiem ile moja urosła ale po ciuszkach widze, że sporo
chyba sama ja zmierze bo jestem ciekawa ile mierzy

a tak nawiasem aneta998 "aneta" to twój "nic' czy prawdziwe imię, bo jezeli prawdziwe to ja tez jestem Aneta i mam Natalkę :laugh:

reklama
Myfa własnie martwiłam się oczkiem bo trzba takie coś jak najszybciej wyleczyć bo moze to mic wpływ na wzrok. Ale na szczęście już jest wporządalu:)

Do góry