joan-na
Fanka BB :)
Dziewczyny, nie zrozumiałyśmy się! Nie stosowałabym tego sposobu u małego dziecka wkładającego sobie piąstki do buzi...u takich szkrabów to zupełnie normalne, poznają w ten sposób swoje ciało i przynoszą sobie ulgę (pisałam już o tym wcześniej). Jest to sposób polecany przez ortodontów dla dzieci uporczywie ssących kciuk (i nie polega na związywaniu rączek dziecka!!!, mamoAntosia). Jest zalecany do stosowania głównie w nocy. Jak dla mnie to podobna metoda do zakrywania rączek dziecka pieluszką tetrową (tu jakoś nikt się nie oburza)...tylko kto będzie siedział przy dziecku całą noc, żeby pilnować jego rączek...a wtedy dzieci często ssą kciuk przez sen.
aniam141, nie rozumiem skąd ta ironia. Wydawało mi się, że to forum służy wymianie informacji.
A co do ssania smoczka czy kciuka przez dzieci...oczywiście, że nie zawsze skutkuje to wadą zgryzu czy wymowy. Decyzja należy do każdej mamy, czy na to pozwoli czy nie. Uważam tylko, że przed jej podjęciem mama powinna znać potencjalne ryzyko! Ale wiadomo...każdy Polak najmądrzejszy po szkodzie!
aniam141, nie rozumiem skąd ta ironia. Wydawało mi się, że to forum służy wymianie informacji.
A co do ssania smoczka czy kciuka przez dzieci...oczywiście, że nie zawsze skutkuje to wadą zgryzu czy wymowy. Decyzja należy do każdej mamy, czy na to pozwoli czy nie. Uważam tylko, że przed jej podjęciem mama powinna znać potencjalne ryzyko! Ale wiadomo...każdy Polak najmądrzejszy po szkodzie!