reklama
beata26
szczęśliwa mamusia :)
Twoje dziecko w ten sposób poznaje swoje ciało, akurat teraz bada paluszki, potem będą stópki. Jula pchała łapki czasem całe piąstki , też jej się zdarzało ulać z tego powodu. Co do mydła to jakaś bzdura, co ma mydło przez skóre zdziałać na kręgosłup? bardziej wzmocnisz plecki jak bedziesz dziecko kłaść dużo na brzuszku 
myszta
Zaangażowana w BB
dzieki dziewczyny za odpowiedz.mydlo jak twierdz moj tesci jest sprawdzona metoda na kregoslupek. Maximilianek bada swiat a i owszem,smoczka juz opanowal wyciagac,paluchy teraz mu sie podobaja.zajme mu raczki grzechotkami bo juz chwyta
mamaPaulinki
mama kochanego śmieszka
A moja córcia ma odruch wymiotny na smoczka, zasypia ciumkając pieluszkę. Co do piąstek to jak włożyła je sobie do buzi to płakałam ze szczęścia
Bo to jest prawidłowe zachowanie w rozwoju dziecka. Bada swoje ciało, swoje możliwości, najpierw zaczęła dotykać rączką rączkę, teraz wkłada do buzi a później mam nadzieję dojdą do kompletu stópki. Dla mnie to o tyle ważne, że dziecko jest skrajnym wcześniakiem po wylewach i takie zachowanie pokazuje, że rozwija się prawidłowo, mózg też się regeneruje :-)

Mój Piotruś tez oczywiście pięści w buźce przy ząbkowaniu tylko, że u mnie to był tyle problem, że widzę, że piąstka w buzi i płacz, czyli, że boli no to posmarowałam mu żelem i widzę, że znów rączka do buzi leci i sobie też żel co przed chwilą posmarowałam wyciera i zaraz znów płacz no bo nie pomaga, ach co ja się owalczyłam z rączkami w buzi... już nie mówię o tych bakteriach. Teraz widzę moja bratowa tak samo walczy chociaż dziecku też trudno się dziwić, że przy ząbkowaniu chce rączkę włożyć do buzi.
myszta
Zaangażowana w BB
mysle,ze nie powinnas sie przejmowac.moj maluszek tez wkladal paluszki do buzi,czasem nawet sobie zwrocil bo tak je gleboko pchal,ale ja mysle,ze to poczatek zabkowania.tez bylam zdziwiona,ze tak wczesnie to moze byc u mojego synka,ale efektem tego sa juz 2zabki dzisiaj,wiec glowa do gory,niech wpycha, moze zabkow szuka?
mamaPaulinki
mama kochanego śmieszka
A u nas idą dwie 2 dolne
mała powinna mieć 3 miesiące i tak jest traktowana przez lekarzy, ząbki idą już 3 tydzień. Całe pięści pcha do buzi albo wsadza paluszka i masuje sobie dziąsełko ;-) śmiesznie to wygląda. Na ból to tylko syrop przeciwbólowy, bo żel to ciągle trzeba nakładać i nawet może nie zadziałać a zostanie zjedzony ;-) Cierpliwości dla wszystkich mam ząbkujących dzieciaczków :-)

eowyna
Zaciekawiona BB
Mi ostatnio lekarz polecił, że jak małą boli przy ząbkowaniu to podawać Camilię, bo podaje się to doustnie ale, że wchłania się od razu przez śluzówkę w buźce to nie ma obawy, że dziecko rączką wytrze albo zje i nie zadziała, a i ja jestem spokojniejsza bo to naturalny lek. U nas rączkę świetnie gryzak zastąpił i mała się z nim nie rozstaje 
mamaPaulinki
mama kochanego śmieszka
Właśnie mam porównanie syrop przeciwbólowy- do kitu, małej nie smakuje i drze się jak jej wlewam chociaż pomaga ale ja nie mogę słuchać tych wrzasków. A Camilla super po 20min znów miałam wesołe dziecko, bo ból mija.
reklama
Podziel się: