AnScarlett a czy jesteście zapisani na mieszkanie w jakiejś spółdzielni mieszkaniowej? W Niemczech to wyglada inaczej bo jeśli dostaniecie takie mieszkanie to (o ile płacicie) możecie je praktycznie traktować jak swoje, nikt Was nigdy nie wyrzuci (co może się zdarzyć jeśli wynajmujecie mieszkanie prywatnie)
Jeżeli mąż będzie zarabiał niewystarczająco to jest opcja pomocy, to znaczy państwo dofinansuje jakaś cześć czynszu w zależności od zarobków. Do szkoły językowej możesz pójść za darmo plus dostaniesz pieniądze od nich. Jest wiele korzystnych opcji jak już się 'osiedlicie'
Ja nie chciałam żadnych pieniędzy od państwa ale zależało mi na kursie, niestety mąż zarabia za dobrze (akurat w niektórych wypadkach to nie jest dobrze haha) bo wszystko muszę opłacać sama. Jeśli ktoś ma mniejsze dochody to państwo opłaci np wycieczkę szkolna dziecka (połowa klasy córki z tego korzysta i to trochę mnie wkurza bo my musieliśmy zapłacić 300€) w każdym razie wiem ze jak będziemy mieli gorzej a nigdy w życiu nie wiadomo to nie zostaniemy sami, a to duże zabezpieczenie
Trochę zmieniłam temat a miałam pisać o mieszkaniu
wpiszcie w Google Wasze miasto i jakie są tam spółdzielnie i wyślijcie do nich swoje zgłoszenie. Wtedy będziecie dostawać oferty jakie są mieszkania. Musiscie wpisać jakie mieszkanie Was interesuje czy macie specjalne życzenia itp
Moim zdaniem to jest najlepsza opcja dla Was
Spróbuje się rozejrzeć (mieszkacie w Monachium prawda?) jak się czegoś dowiem to Ci napisze
Jak będziesz miała pytania to zawsze Ci pomogę jak będę mogła