reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe Mamy 2010

reklama
MADZIKS we FR taki jest system ze dzieci sa w szkole od lat 3 a jesli w pierwszej polowie roku urodzone sa to moga isc do szkoly juz po feriach zimowych po nowym roku czyli 2.5 roku. Leane ma zajecia przy stolikach , maja zajecia ruchowe, spieaja ( po 2 dniu szkoly leane mi spiewala nowa piosenke) i strasznie sie rozgadala.... niedosc ze gadula jak szlak tak teraz geba jej sie wcale nie zamyka!!!! :))) po skazdym semestrze dzieci maja "egzamin" sprawdzanie umiejetnosci z semestru - jesli np na koniec roku okazuje sie ze dziecko nic nie pamietalo i nie potrafi np narysowac czegoc co sie uczyli moze normalnie powtarzac klase, a jesli dobrze sobie radzi to klase moze przeskoczyc.

co do zamknietego watku czekam na decyzje dziewczyn do wieczora. ja wejde na neta po 22H.

dziulka czyli to takie nasze polskie przedszkole...ale fajnie że macie taka możliwość....
A teraz dziewczyny mam do was pytanie do dziewczyn których dzieciaczki wyszły już z pampersów? Bo ja próbuje ze swoja Paulinką ale jakoś ciężko mi to idzie jak jej ściągam pampersa to robi straszną awanturę...jakie wy miałyście sposoby...moja wie co to nocnik sama go przynosi siada na niego wie że się siusiu robi ale jakoś ma opory żeby je zrobić rozumie wszystko tylko ciężko jej się przełamać...

MADZIKS sposob na Leane: nakleilam wielka kartke z bloku na drzwiach pokoju jej i wyjasnilam ze jak zrobi siku do nocniczka to mama narysuje buzie :-) a jak zrobi do pieluszki albo majteczek to :-( i ze jak na koniec tygodnia bedzie duzo wiecej :-) niz :-( to mama kupi cos w nagrode. o dziwo nocnik szybko poszedl w odstawke bo mloda chciala na kibel jak my, mam nakladke na sedes i schodek, i dluuugo juz wlasnie zasuwa na kibelek, nieraz nie wola tylko po prostu idzie, sama se montuje wszystko sciaga gacie i siuuu. buziek juz nie rysujemy od dawna. od prawie tygodnia dopiero dzisiaj rano popuscila w pizamke troszke rano, pieluch nie ma wcale ani na dzien ani na sieste ani na noc - u nas to warunek do szkoly ze dziecko ma nie miec pieluchy. no i oducza sie powolutku smoka i dudusia. w klasie ma 29 dzieci wiec nie da sie 2 nauczycielkom zeby zmienialy pieluszki dzieciakom czy majtasy:)

malo tego - jak leane sie zsikala w majty np na spacerze albo w domu to ochrzan zbierala ze siku w majty to dzidziusie robia a nie duze dzieci jak ona.

Witam się i ja...Ale się tuch zrobil na BB:-)
Moje chłopaki poszli spać po całym poranku spedzonym u koleżanki.Normalnie chodzimy do przedszkola ale dzis była wycieczka w niezbyt ciekawe miejsce więc musieliśmy coś wymyśleć ,żeby nie siedzieć w domu,póki jest jeszcze cieplo i słonecznie.U nas ostatnio bardzo aktywnie jest stąd chwile w domu to rzadkość,ciągle gdzieś jedździmy,robimy rowerowe wycieczki co uwielbiają:-) A od ubiegłego tygodnia co sobotę będziemy chodzić do Polskiej szkoły,żeby chlopaki mieli też kontakt z polskimi dziećmi ,także dużo się dzieje ale bardzo mi sie to podoba

Emiliab cześć kochana!!Kupe czasu

Miłego dnia wszystkim

no moja tez kuma że nocniczek że siusiu i nawet sama sobie ściąga tez majteczki i pampersa ale potem jest krzyk żeby założyć powrotem bo ona nie chce bez....na szczęście smoka moje nie chciały więc przynajmniej z tym mam spokój...

Madziks, nasza jeszcze w pieluszcze, jak i połowa dzieci w jej przedszkolu, więc tu presji nie ma.
Emilka- a jak to u was jest z przedszkolem ?Nie każde dziecko może iść czy jak ? Jakies warunki musiałabyś spełniac ?
Kania, zdrówka i dla Twoich Gwiazdek :***
Idę swoją kłaść, bo już sie dopomina- szkoda, ze jej nie widzicie :-p:-D
Na głowie obowiązkowa czapka, czerwona. Złote bolerko z długim rekawem. w talii zapiety na guzik sweter - to jej "kjole", czyli spódnica :/...Na nogach grube frotte skarpety Hello Kitty z bransoletkami z koralików na gumkach na wierzchu. szał i szyk, moje panie :-D

Mamaagusi jak córcia? Jak badanie męża? A siostry córcia?
Kasis a Błażej? Faktycznie zaburza to popołudniowe spanie Wam rytm no ale jak potrzebuje pospać to przecież na siłę go nie będziesz powstrzymywać.
Sheeney fajnie, że tak aktywnie spędzacie czas i że plany na polską szkołę są :-)
Happy tutaj w przedszkolu nie każą dzieci z katarami przyprowadzać, a i tak każdy robi jak chce więc nie dziwota że jedno od drugiego się zaraża ;-)
Emiliab czyli spotkanie przełożone? Już się urządziliście na dobre?
Madziks u Nas odpieluchowanie trwało jakieś 6 miesięcy, choć zdarzają się wpadki nie powiem zwykle w nocy ale żłobku nie spała w pieluszce już po skończeniu 2 lat. A w nocy zabraliśmy pieluchę tego lata całkowicie. A jak wyglądało hmm w domu to co chwilę pytałam ją czy chce siku, kupę. Początki były trudne bo w ogóle nie chciała siadać na nocnik, jak się do Niego przekonała to tylko nocnik, jak rodziłam drugą córkę to panna się przekonała do nakładki a teraz już bez nakładki same biegnie do wc i robi siku i kupkę.
Joli77 jak po weselu?
Rysia owocnego poszukiwania pracy, fajnie że ten biznes z torebkami kwitnie :-)

reklama
Emilka- a jak to u was jest z przedszkolem ?Nie każde dziecko może iść czy jak ? Jakies warunki musiałabyś spełniac ?
Najpierw muszę złożyć dokument do Ratusza, żeby otrzymać tzw.kupon na miejsce w przedszkolu. Mówią tu,że jako obcokrajowcy dostaniemy miejsce szybko, tylko mogą krzywo patrzeć na to,że ja siedze w domu. Ale w gre wchodzi tu jeszcze kwestia nauki języka przez dziecko ;-),więc takie przedszkole będzie dla niego najlepszym rozwązaniem. Najgorsze sa tutaj "papierki", bo tego wniosku o ten "kupon" nikt z Niemców nie potrafil wypełnić:no:. Dopiero znajoma (u której może będę pracować)-Polka powiedziała mi,że mi pomoże, więc w czwartek jedziemy razem do urzędu...

Emiliab czyli spotkanie przełożone? Już się urządziliście na dobre?

Tak, spotkanie przełożone na październik:-). Prawie się urządziliśmy, co prawda jeszcze parę kartonów jest w piwnicy,ale to są takie przeczy, które mogą tam zostać;-).

Dzisiaj się dowiedziałam,że jutro Kuba idzie do szkoły:-):-D. Moja znajoma zadzwoniła do szkoły (mi kazali czekać na specjalną klasę) i powiedzieli jej, ze jutro o 8 mam go przyprowadzić. Chyba na razie będzie w "normalnej"klasie, a jak utworzą tą specjalną, to tam go przeniosą. Ale najważniejsze,że już idzie:-D.

Do góry