reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

Hej, postanowiłam wrzucić kilka przydatnych informacji o becikowym :-) Tym podstawowym:

1) Obejmuje nas zawieszenie ustawy (do 2012 roku) o przedkładaniu w Urzędzie Gminy zaświadczenia o odbyciu przynajmniej trzech wizyt lekarskich w trzech trymestrach ciąży, w tym pierwszej nie później niż do 10 t.c. Ale jak chodziłyście regularnie do gina, to chyba jednak warto taki papierek wypełnić i mieć (patrz: załącznik). Jak nie - to trzeba mieć zaświadczenie o odbyciu minimum jednej wizyty u lekarza!

2) Wniosek o becikowe wraz z w/w zaświadczeniem trzeba złożyć w Urzędzie Gminy w terminie do 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka. Jeśli wniosek nie składają rodzice ale inni ustanowieni opiekunowie prawni mają na to czas 14 miesięcy.

3) Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
  1. dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe;
  2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców (patrz: załącznik);
  4. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży lub o odbyciu minimum jednej wizyty u lekarza.

Załączniki

• zaswiadczenie_lekarskie.pdf
    26,4 KB · Wyświetleń: 25
  • oswiadczenie_o_nie_pobraniu_becikowego.pdf
    30,5 KB · Wyświetleń: 34
  • wniosek_o_becikowe.pdf
    35,5 KB · Wyświetleń: 27
Ostatnia edycja:
reklama
mała mi- no ja też myślałam, że "jak się zacznie" to za późno na cesarke a tu jednak nie. Tylko jak coś poczujesz to od razu na IP jedziesz. Ja i tak się boję, że jak pojadę to będzie za późno bo moja mama urodziła mnie w drodze na porodówke- dosłownie z auta ją wyciągali na łóżko, a pojechała od razu jak dostała skurcze. Ostatnio moja najbliższa kuzynka to samo- miała rodzić ze znieczuleniem ale podać nie zdążyli bo mała już główkę miała na zewnątrz:D u mnie w rodzinie to porody takie ekspresowe i jeśli mój tak będzie postępował z tym położeniem miednicowym to nie wiem jak to będzie, boję się strasznie.

Efa i do kawki jak znalazl :)
u mnie chyba ta siara sie tez pojawila, bo mam takie plamki na stankiu i jak by zaschnieta smietanke na brodkawkach :shocked2: to chyba to, co nie :)

Dobranocka co miasto to chyba inaczej ;/ W Katowicach składasz wniosek w MOPS-ie. W zasadzie druk bardzo podobny z tą różnicą, ze w naszym wniosku jest potrzebny PESEL dziecka na który się czeka od 2-4tyg. Dopiero kompletny wniosek można złożyć i kasę przelewają do 30 dni. Więc ok.2 mc po urodzeniu dziecka jest becikowe.
Mam nadzieję, że karmić będę piersią, bo na mleko nie starczy ;/

No pracuje pracuje - jak wyciskam, to kropelki mleczka lecą :)

emiliab, trzymam kciuki za wizytę!!!

Wszystkim mamom, które się martwią, przesyłam dużo ciepłych myśli i życzę szczęśliwego dnia :-)

Alicja, gratuluję - to już za chwilkę rodzisz :D

Witam,
Ja dziś jestem taka zmęczona, że nie mam siły trzymać rąk nad klawiaturą :( nie wiem z czego to się wzięło bo nic nie robiłam cały dzień. Zaraz chyba zasnę na siedząco.

Mamusie Kochane a powiedzcie mi gdzie mogę podać numer do mnie na wypadek gdybym zaczęła rozpakowywać się?

daissy - u mnie w rodzinie to na odwrót, wszystkie ciąże przenoszone. Ja miałam się urodzić 6 października (czyli tak jak moja córeczka :)) a wyszłam 27 października

Cześć dziewczyny. Przeczytałam tak pobieżnie to co naskrobałyście, bo nie mam czasu się wczytywać.
Smoniq fajnie, że w końcu się odezwałaś. Napisz jak tam u Ciebie i maluszka.

Ja cc mam mieć umawiane przed terminem tak jakieś 10 dni, ale wszystkiego dokładnie dowiem się za tydzień na wizycie. Mam nadzieję, że dotrwam, bo wczoraj miałam maraton i wszystko mnie od chodzenia bolało. Dziś nigdzie się nie ruszam.
Synowi wreszcie ściągnęli gips. Teraz musi rozruszać rękę.

Dziulka wszystko będzie dobrze. Dasz radę. Z Twoim temperamentem szybko staniesz na nogi i będziesz śmigać jak szalona. Najważniejsze, że dzidziusia będziesz mieć przy sobie.

No i więcej nie pamiętam co pisałyście. Skleroza ciążowa ;)

reklama
Dobranocka co miasto to chyba inaczej ;/ W Katowicach składasz wniosek w MOPS-ie. W zasadzie druk bardzo podobny z tą różnicą, ze w naszym wniosku jest potrzebny PESEL dziecka na który się czeka od 2-4tyg. Dopiero kompletny wniosek można złożyć i kasę przelewają do 30 dni. Więc ok.2 mc po urodzeniu dziecka jest becikowe.
Mam nadzieję, że karmić będę piersią, bo na mleko nie starczy ;/

Wzory wniosków są uniwersalne - w większości miejscowości składa się je w Urzędzie Gminy. Generalnie wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne). W KAŻDYM WNIOSKU NIEZALEŻNIE OD MIEJSCOWOŚCI MUSI ZNALEŹĆ SIĘ NUMER PESEL DZIECKA! Zajrzyj do załącznika - jest tam na to specjalne pole. :-)

Do góry