reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

Ja we wyszstkich ciążach robiłam 3 razy USG 'genetyczne' na lepszym sprzecie przez lekarza z uprawnieniami.
Badanie wykonuje tylko lekarz posiadający certyfikat FMF.

Wieksza ilość badań służy tylko zaspokojeniu naszej ciekawości a nie zdrowiu dziecka :-p

reklama
Larka z tą jakością sprzętu to masz rację, zdjęcia które mi dal, to jakieś plamy, ale w czasie trwania badania niby w miarę ładnie było widac. Jednak jak tu dziewczyny dodawały swoje fotki to nie ma porównania, niektóre tak super wyraźne;)

Ja Cię rozumiem i wiem, że niewiadoma frustruje, ale poznanie płci to akurat najmniejszy problem. Jeszcze się dowiesz :) A za niewydane pieniądze na usg odłóż do skarbonki i kup coś maluszkowi. Ja nawet na usg genetycznym nie byłam. Powiedziałam, że czy dziecko będzie miało Downa, czy inną chorobę, ja go nie usunę i tak go będę chciała, więc nic to nie zmieni, a skoro tak, to po co? Główkę ma, rączki i nóżki też. Reszta wygląda dobrze, to co mi do szczęścia więcej potrzeba?
Jeśli chodzi o usg prenatalne, to zgadzam się z Tobą - większość pewnie i tak nie usunęłaby dziecka, dla mnie jednak ważny był inny aspekt tego badania - medycyna poszła już bardzo do przodu i jeśli zostałyby wykryte jakieś nieprawidłowości, które można by leczyć już w łonie matki, to czemu by nie skorzystać z takiej możliwości i może w przyszłości zapobiec komplikacjom?

Ja mam i raczej będę miała usg co 3 tygodnie. Też z uwagi na wcześniejsze starty, dwa mnie to uspokaja póki nie czuje ruchów dziecka, że nadal żyje bo tyko tego się boję.
Może rzeczywiście jak wszystko jest dobrze i nie było wcześniej problemów to usg Ci wizytę nie ma sensu ale z drugiej strony komfort psychiczny matki jest ważny. Dlatego jednym wystarczy zapewnienie lekarza a innym nie :-)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Owszem, ale do tego nie jest potrzebne badanie przezierności. Wszelkie inne wady można dostrzec na późniejszym etapie ciąży i można dokonać zabiegu, jeśli jest potrzebny - dlatego w ogóle się robi usg. Niektóre narządy takie jak chociażby serce mozna prawidłowo ocenić dopiero po 20tc. Badanie genetyczne które robi się do 13tc nie jest w stanie wykluczyć, że serce nie ma wady wrodzonej. Ono głównie potwierdza wadę genetyczną taka jak zespół Downa, Edwardsa czy Turnera, których się nie leczy.

ja jestem zdania, że jeżeli chodzę do lekarza prywatnie co miesiąc i w kwocie 130zł co wizytę mam badania zdjęcia to czemu miałabym zrezygnować z usg i obrazu dziecka wkońcu mój lekarz wie co jest szkodliwe a co nie i jeśli byłoby to aż tak szkodliwe nie robiłby co wizytę a robi:)
mam szczęscie, bo na pierwszą wizytę na nfz udało mi się za 50razem dodzwonić i zarejstrować na maj i nie miałabym oczywiście tego usg ale wypada, że mam usg połówkowe więc muszą zrobić także git.

reklama
Beatkaa niestety nie.. status nadal ten sam... będę dzwoniła tam jeszcze raz i ta dziewczyna wczoraj niby wysłała im maila i ma też dziś dzwonić.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry