reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pazdziernik 2016

Anioek też możliwe. A 3 dniówka to tylko nazwa ba te durne wirusy. I wbrew opinii można przechodzić kilka razy, bo one są różne.

Ruda inny bo bezpłatny wychowawczy . Nie wiem co oni Tobie policzą. Albo to ci przed L4 albo rok płatnego jeśli miałaś. Mogę "teściowej" za tydzień podpytać, powinna wiedzieć co i jak. Albo w zusie się trzeba dowiedzieć. Ja też byłam zdziwiona.
Jeszcze L4 To chyba średnia z roku wliczając l4 zwykle chorobowe i premie. A macierzyński nie wiem czy nie miesiąc za miesiąc, ale tu już pewności nie mam. Musze doczytać lub dopytać wyżej wymienionych.

Napisane na SM-A500FU w Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny a wrzucę temat rzekę. Szczepienia. Ale nie podstawowe. Proszę nie wchodźmy w szczepić czy nie.
Ale zaczynam myśleć czy szczepić na dodatkowe. Lili nie szczepiłam. Ale z uwagi na straszaka myślę czy nie warto jednak na rota. No i o pneumo też myślę. A jak u Was z tematem ?

Bellina my na pneumokoki obowiązkowo, rota sobie darujemy.
Natomiast nie wiem co ze skojarzonymi. Moja córka miała i było wszystko ok, ale sąsiadka ma małe dzieciątko i po skojarzonej pojawiło się napięcie mięśniowe, dziecko przestało gaworzyć, minęło pół roku i dalej rehabilitacje.

Wiem ze napewno jak wyliczaja L4 to wliczaja wszystkie skladki i dodatki, bo szwagierce bardziej sie oplacalo nie pracować.

Wedlug tego to wychodzi na to ze finansowo lepiej bym wyszła jakbym po powrocie do pracy sie zwolnila i brala to 1000 zl dla bezrobotnych... Bez sensu.

No to drugie to napewno nie byla trzydniowka, nie bylo charakterystycznych objawow ani wysypki. Zreszta tyle tego teraz... A o ile moj Mlody jest z dzieci ktore nisko goraczkuja podobnie jak ja. To Zo wrecz przeciwnie. U niej mam wrazenie ze gdybym nie zbijala to skala by sie nie konczyla.
Zapomnialam sie pochwalic. Wczoraj przebilismy uszy Zo ;)

Larkaa można jeszcze szczepić 3w1 z krztuścem acellularnym. Będę próbować tego rozwiązania z drugim dzieckiem. Zobaczymy czy się uda refundowane czy trzeba będzie szukać.
A w którym miesiącu u sąsiadki to wyszło?

Anioek na pewno 1000 zł dostaniesz , nawet jeśli z dochodów Ci nie wychodzi to państwo dopłata różnicę do 1000 zł, bo wiesz nie może być tak, że ktoś kto jest na bezrobotnym, albo się uczy i nie miał żadnych dochodów dostanie 1000 zł, a Ktoś kto pracował x lat nie dostanie nawet 1000, więc robią tak że wyrównują do tysiąca :)

Dziewczyny, ale jak na wychowawczym zachodzicie w ciąże i przechodzicie na L4 to dostajecie kasę taką jak w umowie o pracę (no chyba, że umowa wygasła).
bellina w 3 miesiącu.

No wlasnie, to by bylo dziwnie bo teraz dostaje cos 1100zl to 80% z tego to nawet by 1000 nie wyszedl. No ale za to jeszcze przeciez rodzina 500plus ;) hehe

Larkaa to niekoniecznie szczepienia. Bo właśnie asymetrie czy problemy z napięciami diagnozuje się właśnie w 3 miesiącu. Po skończeniu nawet. Moja miała obniżone plus asymetrie i nie łącze tego w żaden sposób ze szczepieniami.
Jak znajdę coś więcej na temat tych wysokości wypłat wrzucę wam info.

"Podstawa wynagrodzenia chorobowego nie może być niższa od kwoty najniższego wynagrodzenia ustalanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, po potrąceniu składek ZUS czyli 13,71%. W 2016 r. płaca minimalna wzrosła i wynosi teraz 1 850 zł brutto."

Takie coś gdzieś wyczytałam. Ja jestem na najniższej więc na niewiele liczę.

reklama
Do góry