reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

Larka fajne menu miała twoja siedmiolatka :-) Ja też raczej zawsze gotuje i na przyjęcia też swoje przystawki zamiast chipsów choć przyznam że to moj grzech. Postanowiłam że w ciąży muszę się całkiem ich oduczyc jeść. W pierwszej ciąży nie jadłam. Teraz gorzej mi idzie :-(

Larka fajna mała twoja ;-)

reklama
Ann, tez kocham chipsy :-) Ale na szczęście na nie tez mnie odrzucilo bynajmniej na razie ;-)

PatiMyszka trzymam kciuki żebyś mogła już pójść na L4 i żebyś nie musiała się męczyć w pracy ;-)

Madziorek dlaczego chcesz zmienić lekarza ??? Nie myśl tak że coś jest nie tak !!! Wszystko jest ok i porozmawiaj z lekarzem żeby zapisywal Cię co 3 tyg chodzisz prywatnie czy na NFZ ?

Madziorek ja prywatnie chodziłam co trzy tyg wtedy zła byłam bo ciążę miałam książkowa a kasy więcej szło. Teraz puki co mam wizyty co dwa tyg ale to że względu na ostatnie poronienie. Później nie wiem chyba rzedziej będą.

Hej Hej. Ale wy macie tempo, czytałam dobre pół godziny w tył :D ale fajnie fajnie :)

Mój mały od urodzenia był przy psach - najpierw jak mieszkaliśmy z teściową to był pies i kot.
Pies był też trochę agresywny ale dziecko omijał z daleka - więc zobaczysz jak się ułoży u Ciebie :)
Później u mojej mamy (ona się nim opiekowała jak wróciłam do pracy) był wychowywany z dwoma szczeniakami :) Miesiąc temu przywieźliśmy do domu labradorkę 5 letnią - kochana psina :) a dwa dni później dowiedziałam się o ciąży :D i jestem szczęśliwa że drugie będzie też od maleńkości z pieskiem.

Co do brzuszka - różnie to bywa - ja w I ciąży przytyłam 9,5 kg (startowałam z wagą 55kg przy 165cm) i brzuch było widać około 5-6mc ale spodnie ciążowe kupiłam dopiero około 7mc i i tak xs były na mnie za duże :D, teraz startuje z 57kg i zobaczymy jak to będzie, ale podejrzewam że będzie gorzej bo przy I mnie odrzuciło od słodyczy a teraz jem nałogowo :D

Ann - ja mam dopiero wizytę 30.03 (tą pomiędzy 12 -13 tygodniem). Z om to będzie 14-15 ale mam dwa tygodnie opóźnienia.

Cześć laski :) Melduje się ledwo żywa na pokładzie ;)

@Nevka trzymam kciuki za Mamę! strasznie mi przykro że akurat teraz musisz się mierzyć z takimi sprawami :(

@larkaa świetne podejście i widać że procentuje :)

@PatiMyszka1991 wyglądasz nieprzyzwoicie młodo :p za 10 lat będzie to istny dar losu ;)

Moja wizyta w przyszły piątek, mam nadzieję że szybko zleci :) Młody mi dzisiaj tak dał popalić że z wielką ulgą uciekłam do pracy :) Do tego od rana czuję jak mi się wszystko w środku naciąga, ewidentnie więzadła. Tu zakłuje, tam zaboli, potem znowu mdłości, trochę zawrotów głowy - no istne szaleństwo :)

Dziewczyny biorę lutke dopochwowo i przez to władanie tam tabletek 2 razy dziennie zaczynam mieć dyskomfort tam, pomału swędzi wiecie gdzie, piecze, coś w stylu zapalenia tam, i nie wiem co z tym robić a do wizyty jeszcze tydzień.
Czym się podmywac, wiecie.

Larkaa super menu córki, moja 7 letnia córka to je tylko kilka rzeczy i koniec wrrr.

3 mam kciuki za wszystkie wizyty i L4

Hej Kobietki. Jestem nowa, ale też październikowa. Przedstawię się:
21 lat o ciąży dowiedziałam się dzień po walentynkach. Z początku szok i niedowierzanie . Później już jakoś się oswoiłam z myślą, że nie będziemy już sami. Ale przez ostatnie pare dni mam jednak małe załamanie, nie wiem czy sobie poradzimy, Mam setki czarnych myśli, a z drugiej strony dbam o siebie i nie chcę żeby się coś mojemu groszkowi stało... Jak tam Wasze samopoczucie?

Hej zwariowana na razie nie masz się czym denerwować na pewno dasz radę wszystko przyjdzie z czasem ;) czyli to zupełnie nie planowana ciąża? Piękna walentynkowa niespodzianka. Co robisz uczysz się, pracujesz?

Lena ja tak jadłam w pierwszej ciąży owoce warzywa jogurty naturalne woda i ryby na parze. Te ryby mi najbardziej zbrzydly. Wolę piekarnik od pary :-)
I pokochalam Fante ale tylko czasami mała butelka. Do tej pory tak mam. Ale najlepsze ze tylko w ciąży tak to nie pije wcale gazowane tylko wodę akceptuje. Mój synek też tylko to lubi. I soki wyciskane. Teraz mam gorsze zachcianki. Ale wiem że jak wiosna przyjdzie to będzie u mnie dużo więcej owoców i jogurtu.

Ja robię na zmianę raz para raz grill a w ogóle zastanawiam się nad kupnem jogurtownicy, ktoś ma i poleca? Zanim jeszcze dowiedziałam się o ciąży mój mąż wracając z pracy wpadł do McDonalda na jakąś bułkę taką miał "zachciankę" i wziął jeszcze na wynos...jak z tym wszedł do domu to ja miałam kurs prosto nad muszlę tak mnie ten smród odrzucił i podraznil żołądek na samym początku ciąży. Mam problem z apetytem ale łatwiej wmusić warzywa i owoce, z nimi nie mam problemu.

Dziewczyny strasznie się denerwuje ta poniedzialkowa wizyta, chcialabym zobaczyć serduszko, a to jeszcze tyle czasu...

Zobaczysz, czekaj cierpliwie i się nie denerwuj.

lenaka popieram. Ja w ogóle dużą wagę przywiązuje co jem na co dzień, także u mnie to już jest stały nawyk.

Codziennie w domu gotuję obiady, dzięki temu moja młoda ma apetyt na takie potrawy, których większość dzieci nie tyka.
Przykład: na swoje 7 urodziny moja młoda zażyczyła sobie nie czipsy, nie ciastka - tylko sushi i quesadillas :)

Wow no to córcia ma fantastyczną świadomość jedzenia, lepszą niż nie jeden dorosły :) super, pięknie mama nauczyłaś.

Dzień Dobry Dziewczynki :-)
Od kilku dni mam takie mdłości, że o niczym innym nie marzę tylko o tym, żeby leżeć i nic nie robić niestety tak się nie da bo córeczka jest bardzo absorbująca i wszystko robimy razem :-) Próbowałam coś napisać ale co patrzę na tel albo laptop to wymiotować mi się chce - dzisiaj w nocy miałam biegunkę połączoną z mdłościami - masakra :oo:

Och kochana współczuję tych mdłości może jeszcze troszkę i miną. U mnie jakby straciły trochę na sile i już nie towarzyszą cały dzień

A ja się chyba jutro wybiorę podglądnąć, czy już tam coś widać... miałam iść we wtorek, ale jak zobaczyłam mój grafik z pracy na marzec, to mi włosy dęba stanęły... 29 luty mam dniówkę, potem 1 i 2 dwie nocki, tylko jeden dzień wolny i potem znowu dwie nocki :( a to wszystko po 12h stania :( :( a jak już będzie coś widać, to w sobotę rozmowa z szefem i od 7 bym wzięła L4... bo takich maratonów się nie da robić... Tym bardziej, ze nocek chyba w ciąży nie wolno, nie?

Oj Pati to rzeczywiście nie ma się co zastanawiać tylko brać l4 bez skrupułów i wyrzutów sumienia bo te dopiero można mieć jak się coś maluszkowi stanie jak będziemy się przemeczać a nie gdy skorzystasz ze swojego prawa do zwolnienia lekarskiego w ciąży. Jezu ja wiem że kiedyś było inaczej i głównie jak się dało to pracowało się do końca ciąży, tak robiła moja mama i babcia i inne kobiety w rodzinie ale do cholery czasy się zmieniły. Mamy dużo więcej stresu w pracy i obowiązków no i z jakiegoś powodu przysługuje nam zwolnienie od pierwszego dnia ciąży na cały jej okres.
To jest czas dla nas i naszych brzuszków. Kto może i chce niech pracuje ale żadnego medalu ani nawet orderu z ziemniaka się nie dostanie ani specjalnych oznak wdzięczności, taka smutna prawda.

Ja do każdego jednego lekarza chodzę prywatnie. Szkoda mi nerwów na kolejki i łaskę publicznej służby zdrowia która jest na żałośnie niskim poziomie. Idę na NFZ i nikt nawet nie głowi się nad tym żeby poprawnie mnie zdiagnozować.

Beti słonko jak sytuacja wygląda?

Coś jeszcze miałam napisać ale nie pamiętam.
Miłego dnia dziewczyny.

Dziewczyny biorę lutke dopochwowo i przez to władanie tam tabletek 2 razy dziennie zaczynam mieć dyskomfort tam, pomału swędzi wiecie gdzie, piecze, coś w stylu zapalenia tam, i nie wiem co z tym robić a do wizyty jeszcze tydzień.
Czym się podmywac, wiecie.

Larkaa super menu córki, moja 7 letnia córka to je tylko kilka rzeczy i koniec wrrr.

3 mam kciuki za wszystkie wizyty i L4

Ja już ustalilam z lekarzem ze rezygnujemy z luteiny dopochwowo bo chciał już odstawić duphaston bo niby drogi a luteina grosze kosztuje w porównaniu i ją zostawić ale ja po luteinie też mam dyskomfort i zdecydowanie wolę lykac dupka.
A do higieny używam lactacyd emulsje, płyny i żele mają bardzo szeroką ofertę produktów.

Lenaka dzięki, a powiec ile teraz kosztuje duphaston? No lutka grosze ale szczerze po wizycie za tydzień jak coś to też chyba poproszę o duphaston bo męczyć się nie chce z tym dyskomfortem. A wszystko z tego lactacyd można w ciąży stosować, w aptece kupię?

reklama
Dorota, dlatego ja poprosilam o niedopochwowe, bo mycie się co chwilę mnie wkurzalo, do tego jak się gdzieś było w rozjazdach to już w ogóle. Potrzebujesz teraz iść do gina, żeby Ci cis przypisał, bo nie wiadomo jaki rodzaj bakterii masz. Może sprobuj zadzwonić.

Trochę mnie nie zrozumialyscie z tym jedzeniem, bo ją też z tych co starają się jeść zdrowo i task gotują. Moje dziecko nie wie co to słodycze, fast foody itp. Nawet nie zna smaku kotleta, nie wiem kiedy ostatni raz je piekła m, preferuje inną kuchnię. Napisałam, że jak którąś raz od wielkiego święta zje coś innego, to przecież za to kajac się nie będzie. Czasem jskas drobną przyjemność lepiej nawet na samopoczucie wpłynie. Jeszcze oberwalo mi się za te, które jadły a ją nie :-)

Do góry