reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

Lenaka dzięki, a powiec ile teraz kosztuje duphaston? No lutka grosze ale szczerze po wizycie za tydzień jak coś to też chyba poproszę o duphaston bo męczyć się nie chce z tym dyskomfortem. A wszystko z tego lactacyd można w ciąży stosować, w aptece kupię?
Duphaston u mnie w aptekach jest po ok 30 zł.
W aptece lactacyd na pewno kupisz czy wszystko dla ciężarnych raczej tak ale niektóre dodatkowo są dedykowane dla kobiet w ciąży.

reklama
Trochę mnie nie zrozumialyscie z tym jedzeniem, bo ją też z tych co starają się jeść zdrowo i task gotują. Moje dziecko nie wie co to słodycze, fast foody itp. Nawet nie zna smaku kotleta, nie wiem kiedy ostatni raz je piekła m, preferuje inną kuchnię. Napisałam, że jak którąś raz od wielkiego święta zje coś innego, to przecież za to kajac się nie będzie. Czasem jskas drobną przyjemność lepiej nawet na samopoczucie wpłynie. Jeszcze oberwalo mi się za te, które jadły a ją nie :-)
Kochana Ja Cię doskonale zrozumiałam i napisałam że masz rację zobacz sobie raz jeszcze. Opisałam jedynie przypadki znajomych i przedstawiłam swój punkt widzenia. Jeśli Cię urazilam to jest mi przykro bo nie to było moim celem, absolutnie nie.

Lenaka - ja w poprzedniej ciąży chodziłam prywatnie, teraz mamy zmiany w szpitalu gdzie mieszkam i zrobili nam poradnie dla kobiet w ciąży czynną do godziny 18stej :) ze świetną Panią doktor z wrocławia, idę do niej pierwszy raz 30stego na NFZ ale dziewczyny sobie bardzo ją chwalą, a badania krew etc robie prywatnie w soboty. Też nie mam siły użerać się w przychodniach :(

Ktoś pytał się o wypowiedzenie w ciąży - z godnie z nowelizacją kodeksu pracy od 22.02.2016:

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nieprzekraczającym jednego miesiąca.

[§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.]

Powyższe nie ma zastosowania do umowy na zastępstwo. Jak Twoje umowy o pracę dokładnie wyglądały?

Zmiany nocne :
Art. 178. § 1. Pracownicy w ciąży nie wolno zatrudniać w godzinach nadliczbowych ani w porze nocnej. Pracownicy w ciąży nie wolno bez jej zgody delegować poza stałe miejsce pracy ani zatrudniać w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 139.
oraz:
Art. 1781. Pracodawca zatrudniający pracownicę w porze nocnej jest obowiązany na okres jej ciąży zmienić rozkład czasu pracy w sposób umożliwiający wykonywanie pracy poza porą nocną, a jeżeli jest to niemożliwe lub niecelowe, przenieść pracownicę do innej pracy, której wykonywanie nie wymaga pracy w porze nocnej; w razie braku takich możliwości pracodawca jest obowiązany zwolnić pracownicę

Podstawą zastosowania powyższego jest zaświadczenie od lekarza dostarczone do pracodawcy stwierdzające ciążę - chyba że u Was wystarczy informacja ustna.

Przepraszam ale nie pamiętam nicków a nie mogę w tył odnaleźć... :( Jakby co to piszcie - jeśli będę wiedziała to służę pomocą z przepisami.

Asik a jaka lekarka z Wrocławia? Mam nadzieje, ze nie Komarowa [emoji3]

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Lenaka - ja w poprzedniej ciąży chodziłam prywatnie, teraz mamy zmiany w szpitalu gdzie mieszkam i zrobili nam poradnie dla kobiet w ciąży czynną do godziny 18stej :) ze świetną Panią doktor z wrocławia, idę do niej pierwszy raz 30stego na NFZ ale dziewczyny sobie bardzo ją chwalą, a badania krew etc robie prywatnie w soboty. Też nie mam siły użerać się w przychodniach :(
No super sprawa taka przychodnia. Fajnie że o to zadbali tylko pozazdrościć. Byłoby dobrze chodzić na NFZ i mieć zaoszczędzone co dwa tygodnie 150 zł ale niestety u mnie to niemożliwe. Raz że nie ma takiego lekarza który by się przykladal na NFZ co innego w prywatnych gabinetach Ci sami lekarze zmieniają się nie do poznania. A co 2 tygodnie też nie ma opcji żeby się umawiać. Także kicha i pozostaje prywatny gabinet.

Larka - dr Gizela Jagielska i dr Jagielski - on został u nas ordynatorem na ginekologii

Patii Myszka - o widzisz, nie mogłam znaleźć postu - super, że masz tak długo umowę, faktycznie jesteś chroniona :) jedyne co to dyscyplinarnie można zwolnić ale wiadomo to za ciężkie przewinienia. Jakbyście coś potrzebowały z przepisów to dajcie znać, jestem teraz w miarę na bieżąco.

Lenaka - też się cieszę - te pieniążki przeznaczę na zakupy dla maluszka, muszę co miesiąc coś powoli kupować albo odkładać te pieniążki bo po starszym nie mam nic. A Pani dr ponoć się bardzo przykłada i z miesiąca na miesiąc można spokojnie się zapisać na popołudnie (jeden dzień w tygodniu). Teraz będę miała na 17stą wizytę bez problemu. Jak Pani doktor każe wcześniej przyjść to też uda się zapisać na jej polecenie.

Princeseczka - :( wybierasz się do lekarza?

Princeseczka - :( wybierasz się do lekarza?
Tak dzisiaj o 18 mam wizyte... dzwonilam do niego kazal lezec i sie nie przejmowac. Pytal czy teraz boli brzuch powiedzialam ze nie to powiedzial ze nie ma sie czym martwic jesli plamienie ustalo bo to moze byc realcja organizmu na bardzo wczesna ciaze-cykle mam 27 dniowe a dzisiaj jest 30 dzien cyklu

reklama
Tak dzisiaj o 18 mam wizyte... dzwonilam do niego kazal lezec i sie nie przejmowac. Pytal czy teraz boli brzuch powiedzialam ze nie to powiedzial ze nie ma sie czym martwic jesli plamienie ustalo bo to moze byc realcja organizmu na bardzo wczesna ciaze-cykle mam 27 dniowe a dzisiaj jest 30 dzien cyklu
Więc leż i się nie martw. Wszystko będzie dobrze.:)

Do góry