reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

reklama
Tekila super:) Borysowi sie podoba?

Te saszetki sa rewelacyjne, przypływ przyszedł!

Wiki bawcie sie dobrze:)

Patka najważniejsze ze przybiera ale i tak lepiej sprawdź u lekarza czy wszystko jest ok. Ja mialam tak samo z moim żuczkiem kazali mi po karmieniu odciągnąć reszte mleka i mu go podać po następnym karmieniu i tak 3-4 razy dziennie. Po pierwszym dokarmianiu okazało sie ze mały dopił po piersi 60 ml z butli! Byłam w szoku ze on tak niedojada a lekarz na to ze on leniwy jest jak zaspokoi pierwszy głód idzie spac bo mu sie nie chce cyca ciagnąć:( wiec musze go tak dokarmiać, właściwie to teraz praktycznie cały czas musze mu podawać odciągnięty pokarm a cyca ewentualnie pomemla w nocy i czasem w dzien jak ma dobry dzien. Bardzo bym chciała małego cycem karmić znowu i nawet dzisiaj próbowałam ale po karmieniu on z butli 100 ml jeszcze wypił wiec dalej odciąganie mi zostaje:( i wiem ze mleka bedzie coraz mniej bo pierś jednak ssaka potrzebuje a nie maszynki no i czasem tez chce z domu wyjsć i nie mam czasu odciągać wiec małemu mm podaje. Przemysł na spokojnie Patka cochcesz zrobić i pogadaj z lekarzem albo laktacyjnych doradca i albowalcz o karmienie piersią a jak sie nie da albo nie chcesz to wyciągnij butle kup mm najlepsza jaka uważasz i bez wyrzutów sumienia! Nasze maluszki oprucz jedzenia potrzebują zdrowych, szczęśliwych mam:) a mm to nie trucizna tylko mleko i to coraz lepsze, za moich czasów nie było mm ja bylamwychowana na zwykłym krowim mleku w proszku i na zdrowa kobitke wyroslam głowa do góry Patka bedzie dobrze, powodzenia:)

Agica chyba był zadowolony bo zasnął ;-) ale po przebudzeniu juz niekoniecznie ale to dlatego, że chyba był głodny... B-)

A wiesz co z tym problem u Ciebie to fakt i więcej butli tym mały mniej będzie chciał jeść z piersi..tylko wiesz co więcej niż 90ml mu nie dawaj bo to za dużo dla takiego maleństwa. On owszem zje ale to naprawdę za dużo będzie zwłaszcza jak juz zjadł trochę z cyca.
A dziecko zje ile prawie dasz bo jest różnica między karmieniem piersią a butelka. o tuż kiedy dziecko je z piersi to po kilku minutach następuje jakby brak mleka i dziecko żeby dobrać się do nagrobek porcji musi trochę pocyckać, w tym czasie to co zjadł juz idzie do żołądka i tym samym sygnał do mózgu, że jest już najedzony w jakimś sensie, i doje tyle ile faktycznie potrzebuje choć może być nerwowy;-) natomiast jak pije z butli to tam ciągle leci i nie ma tej przerwy żeby doszedł sygnał do mózgu wiec je je i je B-) dlatego trzeba bardzo rozważnie dawać butelkę :-) nie chce tu robić nikomu przykrości czy coś ale naprawdę to trzeba dozować. 90 to max!! No np 160 pije roczne dziecko..

A co do mm, ja uczciwie mowie jestem przeciwnikiem jeżeli jest inna możliwość. Chyba, że mama ma dość to co innego, wtedy musi ona sama odpowiedzieć sobie na pytanie co lepsze jej spokój czy kp.
Ale niestety dziś bardzo często idzie się po mm zamiast do certyfikatowanego doradcy..

Napisane na C6603 w aplikacji Forum BabyBoom

Tekila dlatego kupiłam smoczek i butelki modeli bo oni maja smoki do butelek calma i mleko samo nie leci dziecko musi ssać zeby dorwać sie do mleka. Mały potrzebuje 20 min zeby wypić butle i troche musi sie namęczyć ale wiadomo to nie to samo co cyc. A co do ilości moj mały pije rożnie czasem 100 a czasem 140! Jak mu nie dam ile chce to jest ryk! A nie mam serca mu ograniczać jak sie urodził ważył 4220 duzo schudł a teraz wazy ok 4500 a jutro ma 7 tyg wiec mam przykaz dawać mu ile chce zeby nadrobił. Ale masz racje jak zje duzo to ulewa postaram sie robić mu przerwy w trakcie jedzenia:)
Ja tez jestem zwolennikiem kp dlatego tak walczę laktatorem i bardzo bym chciała małego tylko piersią wykarmić, ale uważam ze to indywidualna sprawa każdej mamy i mam wrażenie ze jest nagonka na mamy ktore nie chcą karmić piersią, a sposób karmienia powinna każda z nas sama bez żadnych presji wybrac.
Tekila jak Twoj kręgosłup? Tez myślałam o chuście ale troche sie boje o moj kręgosłup

Agica chyba był zadowolonUy bo zasnął ;-) ale po przebudzeniu juz niekoniecznie ale to dlatego, że chyba był głodny... B-)

A wiesz co z tym problem u Ciebie to fakt i więcej butli tym mały mniej będzie chciał jeść z piersi..tylko wiesz co więcej niż 90ml mu nie dawaj bo to za dużo dla takiego maleństwa. On owszem zje ale to naprawdę za dużo będzie zwłaszcza jak juz zjadł trochę z cyca.
A dziecko zje ile prawie dasz bo jest różnica między karmieniem piersią a butelka. o tuż kiedy dziecko je z piersi to po kilku minutach następuje jakby brak mleka i dziecko żeby dobrać się do nagrobek porcji musi trochę pocyckać, w tym czasie to co zjadł juz idzie do żołądka i tym samym sygnał do mózgu, że jest już najedzony w jakimś sensie, i doje tyle ile faktycznie potrzebuje choć może być nerwowy;-) natomiast jak pije z butli to tam ciągle leci i nie ma tej przerwy żeby doszedł sygnał do mózgu wiec je je i je B-) dlatego trzeba bardzo rozważnie dawać butelkę :-) nie chce tu robić nikomu przykrości czy coś ale naprawdę to trzeba dozować. 90 to max!! No np 160 pije roczne dziecko..

A co do mm, ja uczciwie mowie jestem przeciwnikiem jeżeli jest inna możliwość. Chyba, że mama ma dość to co innego, wtedy musi ona sama odpowiedzieć sobie na pytanie co lepsze jej spokój czy kp.
Ale niestety dziś bardzo często idzie się po mm zamiast do certyfikatowanego doradcy..

Czytam Was od samego początku, jestem mamą Jagódki od 04.10. Do tej pory tylko czytałam ale dziś dzięki Twojemu wpisowi tekila musiałam założyć konto żeby się ujawnić. CO TY ZA BREDNIE WYPISUJESZ DZIEWCZYNO? Max 90ml na jedno karmienie co trzy godziny? Skąd Ty masz takie informacje? 90ml to powinno zjeść dziecko w 9 dobie życia od 10 doby już 100ml. A po miesiącu jeszcze więcej. Spójrz na jakąkolwiek tabelę z dawkowaniem mm. Ja niestety muszę podawać mm i moja córka powinna jeść wg tabeli 180ml lecz zjada max 120, skąd ta wiedza że z butelki dziecko wszystko połknie? Moje zostawia i pewnie nie jest jedyna. Jeśli nie karmiłaś z butelki skąd takie wnioski? Ja również jestem zwolenniczką kp lecz nie mogłam pozwolić na to by moje dziecko głodowało. Dwóch certyfikowanych doradców laktacyjnych, wszystkie dostepne środki na laktacje te ogólnodostępne oraz przepisywane przez lekarza nie pomogły więc mm było niezbędne po dwumiesiecznej walce. Zazdroszczę Ci kp i każdej innej matce która to robi ale my matki mm nie jesteśmy gorsze. Dużo głupot się tutaj pojawiało, jeszcze gdy wszystkie miałyśmy nasze maleństwa w brzuszkach ale tej nie byłam w stanie pozostawić bez odpowiedzi. Tekila to nic osobistego, jesteś fajną dziewczyną ale ten post...odnoszę się do niego nie do Ciebie jako osoby :-) pozdrawiam

Może dlatego, że mam kontakt z certyfikowanym doradca laktacyjnym???? I może dlatego, że dając więcej rozpycha się mały brzuszek??
Może Ty poczytaj zalecenia WHO? I rzuć okiem na fakt, że piszę o mleku mamy a nie mm?

reklama
Może dlatego, że mam kontakt z certyfikowanym doradca laktacyjnym???? I może dlatego, że dając więcej rozpycha się mały brzuszek??
Może Ty poczytaj zalecenia WHO? I rzuć okiem na fakt, że piszę o mleku mamy a nie mm?

Masz swoje przekonania, ok ale nie mów innym co i jak mają robić skoro czyjeś dziecko je więcej niż twoje graniczne 90ml to tyle potrzebuje. Ja zapewniam będąc w stałym kontakcie z dwójką certyfikowanych doradców laktacyjnych iż nie da się dziecka przekarmic, zawsze zje tyle ile potrzebuje czy kp czy mm. Znam doskonale zalecenia WHO a tutaj podaję link do artykułu napisanego na podstawie ich zaleceń. Polecam przeczytać w wolnej chwili :-)Link do: Więcej luzu w schemacie, czyli nowy schemat żywienia niemowląt

Do góry