reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2014

reklama
no tak ja wszystko rozumiem tylko z tym testem na HIV jak idzie się na NFZ to zrobia za free a jak idziesz prywatnie to skasują 50 zł
chodzi mi o to że kobiety które mają że tak to nazwę "mało urozmaicone życie seksualne" tzn jeden partner itd nie decydują sie na to badanie :sorry: bynajmniej tak wyszło z mojej rozmowy z lekarzem :tak:

a może faktycznie warto zrobić hmm jak pójdę na glukoze to pomyślę..

Mnie lekarz nawet nie pytał o życie seksualne. Powiedział, że to badania obowiązkowe.

Aniulka - drogi zakażenia mogą być przeróżne, też szpital, przychodnia, kosmetyczka, manikiurzystka. To bardzo rzadkie przypadki, ale warto się zbadać dla dzieciątka. Idź w miejsce, gdzie robi się takie badania bezpłatnie. Nie trzeba wtedy mieć skierowania.

To jest właśnie dla mnie chore - z wizyty na NFZ badania są refundowane, jak sytuacja nie dość że zmusza nas chodzić prywatnie to jeszcze za badania trzeba płacić z własnej kieszeni:/ Mimo ubezpieczenia:/ Wolałabym prywatyzację służby zdrowia - ja i tak chodzę do wszystkich lekarzy głownie prywatnie albo z kartą medyczną za którą w pracy płacę 5zł miesięcznie... Na szczęście całą diagnostykę robię na nią:)

Musiałam wyrazić oburzenie tak z rana:) A ogólnie to dobry mam humor bo jest ładna pogoda i dzisiaj chyba wyskoczymy na grilla do znajomych:)

Wczoraj dostałam info od koleżanki że jej u nas w pracy nie przedłużyli umowy (jest na macierzyńskim), mi się umowa kończy we wrześniu i się raczej nie nastawiam, oczywiście wolałabym żeby przedłużyli żeby mieć ten komfort psychiczny chociaż i tak nie planuję tam wrócić i będę mieć caaały macierzyński na szukanie nowej pracy:) Ciekawa jestem:)

aniulka - tak jak mówiłam są miejsca, gdzie robi się ten test anonimowo i za darmo, a zarazić się można nawet nie wiesz kiedy i gdzie

kotulcia
- to w sumie przykre, że nie przedłużyli umowy, a koleżanka spodziewała się tego, szukała czegoś wcześniej? Ciekawe co będzie jak ja wrócę po 3 latach:baffled:

Ktulcia cos mi sie obilo o uszy ze zaklad pracy ma obowiazek przedluzyc umowe do porodu a pozniej macierzynski placi zus ale sprawdz to bo nie jestem pewna czy czegos nie przekrecilam.

Dziewczyny ja wczoraj wieczorem pierwszy raz poczulam kopniaki- to nie bylo jakies tam laskotanie tylko solidne 4 kopniaki ze jak maz przylozyl reke to tez poczul:-). Ale stwiedzil ze pewnieto ja miesniami zrobilam. Niby nie wiem w jaki sposob ale niech se mysli co chce ja wiem co to bylo.
Bede musiala pomalowac lozeczko dla dzidziusia, bo to ktore dostane juz 2 dzieci przezylo i troche jest oddrapane. Na co mam zwracac uwage wybierajac farbe bo dzieci czesto gryza i nie chcialabym zaszkodzic.

lucus - znalazłam coś takiego... z tego co poczytałam to najpierw trzeba pomalować farbą, a potem lakierem:tak:
Firma AKSIL Fabryka Specjalistycznych Wyrobów Lakierowych z Dębicy produkuje pełną gamę wyrobów do malowania mebli dla dzieci. Wszystkie wyroby są wodorozcieńczalne i spełniają wymagania norm meblarskich oraz surowych norm na wyroby do wykańczania zabawek dla dzieci. Wszystkie wyroby posiadają atest PZH Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku.

W ofercie firma AKSIL posiada:
- lakier akrylowy EKOAKRYLIK - lakier ten produkowany jest w kilku wariantach: lakier EKOAKRYLIK - PODKŁAD POD LAKIER łatwo szlifowany oraz kilka wariantów nawierzchniowego EKOAKRYLIKU w zależności od metody aplikacji, do jakiej jest przeznaczony ( natrysk, zanurzanie). Standardowo produkuje lakier nawierzchniowy do natrysku EKOAKRYLIK w półmacie ( połysk 15-20) i w półpołysku (50-60).
- emalie akrylowe EKOAKRYLKA - emalia półmatowa produkowana standardowo w 6 kolorach: białym, czerwonym, żółtym, niebieskim, zielonym, różowym oraz w kolorach zgodnych z kartami RAL, NCS, PANTONE
- podkład pod emalie EKOAKRYLKA- PODKŁAD POD EMALIE -biały podkład wyrównujący pory drewna, który bardzo łatwo się szlifuje
- lakobejca LAKOBEJCA-TOY - kolorowy wyrób przystosowany do dwóch typów metod aplikacji: zanurzania i natrysku produkowany jest standardowo w 8 kolorach oraz w kolorach zgodnych z życzeniami odbiorców. Wszystkie wyroby sprawdzone są przez producentów mebli dla dzieci i cieszą się ich uznaniem.
Stosując je do wykończenia mebli dla dzieci producenci mają pewność, że ich wyroby nie będą szkodzić dzieciom.

Lucus tak, przedłużają do dnia porodu a ZUS płaci za macierzyński - więc ja się tam nie martwię zbytnio:)

pscółka i spółka no w sumie była sytuacja że ona przed ciążą chodziła na zwolnienia w tym 3 miesiące na złamany palec i kiedyś już jej w planach brygadowych nie uwzględniali. Ale ma kiepską sytuację bo wzięła kredyt na budowę domu w transzach i z tego co zrozumiałam nie chcą jej wypłacić kolejnej bo nie ma umowy... A kredyt chyba pod hipotekę mieszkania więc sytuacja naprawdę nieciekawa...

Ale ma jeszcze parę miesięcy na szukanie pracy.
Ja planuję poszukiwanie tak od kwietnia-maja przyszłego roku niezależnie czy mi umowę przedłużą bo po tym "numerze" z ciążą nawet jak przedłużą mi umowę to nie mam już co liczyć żeby poszli mi na rękę ze szkołą (u nas jest 4-brygadówka) i oni łaskawie dawali mi dwa dni bezpłatne w miesiącu na szkołę - leciałam po stawce i oprócz tego i tak dwa weekendy szkoły mi wypadały i musiałam resztę dobierać z urlopu. Teraz nawet by mi nikt złośliwie urlopu pewnie nie podpisał:) W przyszłym roku będę po II roku studiów a wiem że są firmy co chętnie przyjmują osoby które podwyższają kwalifikacje...

Pochwalę się moim ciążowym zakupem: bluzka z króliczkiem kupiona w PEPCO na dziale dziecięcym (na 14 lat) za 14,99zł:)) Tzn dla dziewczynki to pewnie luźna tunika a mi i tak trochę zakrywa pupę:) A króliczek idealnie na brzuszku jest i fajnie to wygląda:)

DSC08262.jpg

Załączniki

• DSC08262.jpg
    DSC08262.jpg
    21,8 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnia edycja:
reklama
Lucus - ale czasem Ty sama nie maluj.. Niech mąż się tym zajmie i to gdzieś na balkonie, żebyś nie musiała tej chemii wdychać.
Gratki pierwszych kopniaczków.

A ja dziś pierwszy raz zobaczyłam jak młody mi się wypycha. Gdy dotknęłam, to schował to cuś (chyba nóżkę, bo tam też kopał) :-D

Do góry