reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2014

reklama
Wczoraj mialam przyjemnosc,hehe albo i nie byc na takim malym spotkanku rodzinnym,gdzie cioteczki zachwycaly sie coreczka kuzynki. Mala na 6 m-cy i jest urocza.
Jedna cioteczka stwierdzila ze dziecko karmione piersia ma inny kolor skory,taki sniady,rozowy...a dzieci z butelki to takie bledziutkie :-)
nie wiem ile to ma wspolnego jedno z drugim,ale nie wydaje mi sie zeby to mialo jakies znaczenie
...rozumie jak dziecku daje sie soczki marchewkowe to wtedy skora zeczywiscie jest taka jak opalona...ale mleko sztuczne a z piersi...co za roznica :-)

Mona na znaczeniu imion napisane że Nadia grecko-rzymskie:) My chcemy młodej dać Nadia Natalia :) Ale znając życie to nasz młody miał mieć na imię Kacper - całą ciążę było postanowione:) Nawet po urodzeniu było ok - a tu nagle poszliśmy go zarejestrować, patrzymy na siebie i mówimy Andrzej:D No i jest Andrzejek i imię w 100% do niego pasuje:) Mi się imię Nadia podoba właśnie jak jeszcze w ciąży z młodym byłam:) Nikt mi się nie sprzeciwia a teściowa mówi że jak byli na wakacjach to była jedna mała Nadia i to była ładna i grzeczna dziewczynka - bo ja wierzę że znak zodiaku + imię ma wpływ na charakter - u mnie się sprawdza to:p U mojego męża też:)

Lucuś ja też zauważyłam że teraz się jakoś szybciej tyje i się ograniczam bo idzie mi to w tłuszczyk w uda czyli jem za dużo i zostaje to zmagazynowane:) Staram się ograniczać i ostatnio na wadze dobiło już do 9kg:szok: a teraz patrzę że +6,5kg:)

Przyszła mi kaska z ubezpieczenia - składałam mailowo w ubiegły wtorek a wczoraj dostałam przelew 840zł:) Za łącznie 3 pobyty w szpitalu i to było jakieś 18 dni:) Przyda się:)

Byłam wczoraj u gina po l4 bo na wizycie wziąć nie mogłam bo miałam jeszcze poszpitalne i zrobił mi szybkie USG zobaczyłam młodą i serduszko (a większość ginów wystawia takie l4 na pałę), dostałąm zrypki bo było ciepło miałam jeansy i powiedział żeby się przewiewnie ubierać bo w ciąży nie można się przegrzewać:D I tu miłe zaskoczenie bo zwykle ginowie za samo l4 nie w terminie wizyty albo za receptę wołają min 5 dyszek a on z szybkim USG nie wziął nic.

Od paru dni zero nieprzyjemnych dolegliwości - zapominam że w ciąży jestem, nawet jak w szkole byłam 12h i chodziłam to nie było spinania brzuszka:) Po zmianie witaminek na Prenatal samopoczucie znacznie lepsze i napady głodu też. Interesuję się dietami i jak witaminek organizm ma za mało to każe się rzucać na jedzonko żeby je zdobyć:)

babina mój młody karmiony mlekiem z butelki a soczków marchwiowych mu nie dawałam za często bo moja ciotka ze swoim dzieckiem przegięła i miał dosłownie pomarańczowe ręce i stopy a młody ma bardzo śniadą karnację:) Aż lekarze pytali czy już dziecko opalamy - a miał koło roczku:szok: Ale ja i mąż nie mamy bladych cer i na słonku zero poparzeń a młody tylko chwilę wyjdzie na słonko i mimo filtra już ciemno-brązowy:)

Edit: znalazłam zdjęcie młodego jak miał ok pół roczku i widać że blady nie jest:) Hehe fajnie się przypomina takie rzeczy:)

młody.JPG

Załączniki

• młody.JPG
    młody.JPG
    19,1 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnia edycja:
o widzisz Kotulcia- to jeszcze gdzieś indziej to wyczytałam;D może ktoś palnął gafę a ja powtarzam;) widzisz trafiłaś na porządnego lekarza- ja już bym chciała odpocząć i posiedzieć na L4 - ale muszę jeszcze trochę popracować;( przynajmiej do końca sierpnia- a we wrześniu biore L4- o ile ciąża mi na to pozwoli;)

ja wczoraj dostałam wreszcie paczkę z leginnsami bo już mam dość długich a zamówiłam 3/4 ale jakoś tak głupio mi do pracy w nich chodzić;) i te 4 godz męczę się w długich;) no i nogi trzeba opalić;)

Pscółka - no właśnie ciężko mi porównać przyrost brzuszka bo nawet nie wiem ile miałam przed ciążą, a mierzyć zaczęłam się dopiero w 3-4 miesiącu :-)

babina - Mikołaj to bardzo ładne imię, a nie znajdziesz takiego które podobałoby się wszystkim, bo nawet jak podoba się większości to inni powiedzą że oklepane :happy2: My jak mówimy że będziemy mieli Ksawerego to też jednym się podoba, inni mówią że dziwne (??) a jeszcze inni zadają niezbyt mądre pytanie "jak my to będziemy zdrabniać?". A no tak jak nam się będzie podobało :-) Echhh cóż za problemy ludzie mają.

Mój to jednak stara się mnie chyba za często nie drażnić, zresztą on to mógłby się nawet potknąć o bałagan i nie sądzę żeby mu to przeszkadzało... :no: Tzw syf go nie rusza bo on go po prostu nie zauważa. To raczej ja jestem domową pedantką która musi mieć wszystko na swoim miejscu. A dziwne to, bo oboje jesteśmy zodiakalnymi pannami. Teraz się śmiejemy że jakby się mały pośpieszył i urodził wcześniej to będzie w domu trzecia panna :-)

Myślałam i myślałam co dziś zrobić na obiad bo mam tylko szpinak i mozarellę w lodówce a nie chce mi się iść na zakupy i wpadłam na pomysł że zrobię tartę właśnie z mozarellą i szpinakiem! Kawałek mąki zawsze się znajdzie i dość szybko się ją robi.

Miłego dnia dziewczynki!

Dziewczyny jakie macie w planach zamiar kupić butelki?Tzn z jakiej firmy?I czy w zestawie np.z podgrzewaczem?
Ja poluję na te z Aventu,a zestawy wydają mi się tańsze więc by się opłacało ;)

Witam, znowu mnie nie bylo pare dnia ale mielsimy trzy dni wolnego wiekc korzystalismy ile sie dalo.

Co do butelek to my korzystamy z aventu. Ale nie radze kupowac zestawu, mimo, ze wychodzi taniej, bo dziecku moze nie podejsc i szkoda pieniazkow.

Dzis ide wreszcie na wizyte do poloznej, wizyta to zmierzenie cisnienia i sparwdzenie moczu papierkiem, ale co najwazniejsze poslucham serduszka, po raz pierwszy !

reklama
Ja nastawiam się na karmienie piersią ale zaraz po porodzie zaczynam kolejny rok szkoły więc muszę buteleczki też sprawić:) My kupujemy Tommee Tippee antykolkową :) Ma smoczek naśladujący sutek i teraz jeszcze czujnik temperatury a do tego nie jest wykonana ze szkodliwego bisfenolu a - koszt 15zł na allegro za butelkę ze smoczkiem 260ml:) Wklejam opis:

[FONT=&quot]Przed podaniem pokarmu sprawdź kolor rurki odpowietrzającej. [/FONT]
[FONT=&quot]Jeżeli jest niebieski, pokarm jest w odpowiedniej temperaturze.[/FONT]
[FONT=&quot]Jeżeli jest różowy, mleko jest cieplejsze niż 37°. [/FONT]
[FONT=&quot]Temperatura pokarmu powinna być zawsze sprawdzania na [/FONT]
[FONT=&quot]wewnętrznej części nadgarstka.[/FONT]
[FONT=&quot]Smoczek przypominający kobiecą pierś umożliwia [/FONT]
[FONT=&quot]naprzemienne karmienie z piersi i butelki oraz ułatwia[/FONT]
[FONT=&quot]dziecku chwytania butelki tak jak sutek swojej mamy.[/FONT]
[FONT=&quot]Smoczek wykonany jest z miększego w dotyku silikonu, który [/FONT]
[FONT=&quot]jest elastyczny i wydłuża się w podobny sposób jak sutek [/FONT]
[FONT=&quot]kobiecy w czasie karmienia, co pozwala w naturalny [/FONT]
[FONT=&quot]sposób imitować karmienie piersią.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]BUTELKA NIE ZAWIERA BISFENOLU A.[/FONT]