reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2014

Domka moja po mm właśnie spi juz ponad 2h gdzie w ciagu dnia (a ostatnio i nocy) ledwo udawało sie jej przespać ciągiem max 2h. Od 4 dni jest placzliwa, marudna i nie dawało jej sie odłożyć do łóżeczka. A byłam pewna ze skoro leci mleko to nie musze dawać mm...

reklama
Dzien dobry - jak zwykle na chwilke ale w domu kociol... Tymek zaczyna swoj bunt 2-latka i w zwiazku z tym ktos mi podmienil moje dziecko .... Nelka cudna, je spi, rozglada sie. nocki przesypia pieknie z 1 lub 2 pobudkami i po odbiciu praktycznie od razu zasypia w lozeczku

Babina - my najpierw milismy smoczki newborn z jedna dziurka... od paru dni daje te 1+ (z dwo dziurkami) Jesli Mikolaj sie nie krztusi to smialo moze pic z tego 3+

My dzis ( w sumie jeszcze ja, maz dolaczy jak worci z pracy) musimy wypucowac mieszkanie, bo jutro przychodzi inwestor ogladac i mamy cicha nadzieje, ze sie sprzeda :tak:

rjoanka czy ta ksiazka ktora polecasz mowi cos na temat dziennych drzemek czy usypiania w dzien? bo nadal nie wiem jak ugryzc ten temat. Maly odkad lepiej spi w nocy nie chce za bardzo zasypiac w dzien. Widze ze jest zmeczony i ziewa a zaden sposob na niego nie dziala. No a przez to ze jest zmeczony to marudzi caly czas :/

siedze wlasnie u endo w poczekalni. Bylam w szoku jak mi spadlo TSH! mam 0,05 przy normie min. 0,30! Dziewczyny robcie tez badania!

Echhh to karmienie.... Lubie malemu dawac cyca ale tez juz troche czekam kiedy minie te 6 m-cy bo tez tyle sobie zalozylam. Mnie przede wszystkim wkurza to ze maly sie awanturuje jak musi jesc z flaczkow a teraz niestety coraz czesciej takie sa...

Czarna wstyd się przyznać ale do endo też nie dotarłam jeszcze... A zrobienie wyników - no kiedy... Ale przy ciążowej dawce Letroxu zdaję sobie sprawę że moje niedoczynność przeszła już zapewne w nadczynność...

Moja księżniczka też nie za bardzo chce spać w dzień... Ale w sumie mało płacze - dopóki jej nie chcę odłożyć do łóżeczka:-D Więc szukam jej nowych zajęć, muszę kupić leżaczek żeby mogła ze mną w kuchni siedzieć bo nasza huśtawka się tam nie zmieści zresztą nie bardzo mobilny grat z niej:) Nie staram się usypiać jej na siłę bo taki ma charakterek że nic na siłę bo jak nie to nerwy ma że hej:)

Czarna, jest dokładnie napisane ile godzin snu powinno być w danym miesiącu i jak te drzemki podzielić zeby dziecko nie było przemeczone a jednocześnie spalo w nocy.
Mialam podobny problem, dziecko nieprzytomne ze zmęczenia, marudne, które za nic nie chciało spać w dzień. Ja zmęczona i marudna też. Okazało sie, ze za długo ja trzymalam bez snu. Pierwsza drzemka 1,5 do 2 godzin po przebudzeniu. Między 8 a 12 miesiącem wg tej pani pobudka o 7 ( ale po przespanej nocy!), 45 minut drzemki między 9 a 10, 2 do 2,5 godzin drzemki między 11.30 a 14.20 i potem 15-30 min między 16 a 17 ( dłużej jeśli kiepska drzemka w południe). Niektóre dzieci będą już rezygnowaly z niej. Potem noc od 19 do 22 i od 23 do 7 z mocnymi karmieniami jeśli trzeba. U mnie "nocne" w tej chwili przesunęło sie na 6 rano i już nie udaje mi sie jej polozyc, ale reszta sie udaje, Gabi uśmiechnięta i praktycznie nie płacze. Odkąd lepiej śpi w dzień to lepiej też zasypia wieczorem i dłużej śpi w nocy. Paradoksalnie. Najważniejsze jest w tej metodzie zeby dzieci dobrze jadly w dzień. W nocy nie są głodne i sie budzą mniej.

Ale polecam książkę tylko jeśli nie masz nic przeciwko sztywnej turynie. Ja lubię mieć plan i wierzę, ze dzieci potrzebują rytmu a są za małe zeby same go uregulować. Ale jest mnóstwo przeciwników takiego poglądu.

rjoanka, przypomnij proszę co to za książka.
Ja też jestem zwolenniczka dość sztywnego planu dnia. To bardzo ułatwia życie. Z tym, że nie do końca zgadzam się z tym, że wszystkie dzieci potrzebują tyle samo snu.

U nas schemat sam się zrobił :). Mała ma swoje ulubione pory i mniej wiecej wiem kiedy wstanie itp. Jednak gazy, skok rozwojowy i np goście cały plan nam rozkładają na łopatki . Mam jednak nadzieje ze wrócimy do naszego planu jak małej minie ten skok. Miałam w domu aniołka a teraz małego krzykacza ;)

Sunovia, to: pierwszy rok życia dziecka autor: gina ford. Poprzednie wydanie (na chomiku) to vademecum szczęśliwego dziecka. Ja też wiem ze dzieci są różne, moja śpi od początku połowę tego co statystyczny maluch i jak ktoś mówił ze niemowlę je i śpi to mialam ochotę krzyczeć.

Judy, super ze Wam plan sam wyszedł. Też mialam na to nadzieję, ale jakbym słuchała małej to jadla by raz na 6 godzin i spała 20 minut w ciągu całego dnia.

Mam pytanie do dziewczyn karmiacych piersia moze troche glupie ale skad wiecie ze wasze dzuecuaczki sie najadly , a i czy karmicie z 1 piersi czy 2.

reklama
Justinka, ja karmie z dwoch. A wiem ze mala jest najedzona jak sama przestaje jesc. Trzeba tylko zwrocic uwage kiedy ciumka i je i kiedy tylko ciumka;) bardzo czesto sama wypuszcza sutek, zwlaszcza teraz gdy jest bardziej kumata i niezasypia.

My jutro idziemy na basen, musze tylko moj stroj znalesc.

Do góry