reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2014

Też bym chciała przejść na inne mleko. Teraz podaje bebilon comfort, niby jest ok bo na kolki i zaparcia ale strasznie drogie. W sklepie 33zl, w aptece gemini 27, za 400g. Mały je teraz 120ml po 4 łyżeczki do wody,więc mleka ubywa w takim tepie ze az strach myśleć. Ja bym zmieniła ale mój się upiera ze ma dobre mleko więc lepiej nie zmieniać. Tylko ani kolek,ani zaparc nie ma. Boli go czasem brzuch,ale kupki robi normalne.
A te puszki to takie nie ekonomiczne,co to jest 400g, raptem na kilka dni i ta cena

reklama
Babina widzę ze nasze dzieci maja tyle samo. To nie podajesz 150 ml??? No bo teoretycznie juz tyle powinny jeść. Ja mam rozkmine czy moja się najada...może to głupie ale naprawdę nie wiem. Np. wczoraj dalam jej 150 ml tzn do 150 ml wody dodalam 5 łyżek zrobili sie wtedy ok 180 ml odlalam tak zeby bylo 150. Czyli suma summarum o 20 ml wiecej niz teraz i zjadla ze smakiem. Tylko ze ona kocha mleko :/

Jejku już 150. Ja od kilku dni robię mu 120. Jak tylko wypił od razu cos ulal, więc uznałam że ma za dużo. Teraz jakoś jest spokój więc się przyzwyczaił do takiej ilości. Chociaż czasem też mam wrażenie ze wypił by więcej. Ale czy napewno,hmm no nie wiem. Może miałby za dużo na jego mały brzusio

babina teraz na tym mleku nie ma kolek i zaparć ale może się okazać że to głównie mleka zasługa i zmienisz i będzie dramat - no ale można próbować. My zmieniamy powoli na Humana SL - i jak na razie jest ok, kupki troszkę twarde ale bez problemu je robi - a zresztą ostatnio coś nie chce pić wody może to jest przyczyna. Ogólnie w kolkach chodzi chyba o rodzaj białka/laktozę a Humana SL nie ma białka krowiego i laktozy. A cena na doz.pl ok 25zł/650g więc nie jest źle, przy anticolicu to ponad połowę taniej wychodzi. Marzeniem byłoby dostać na to mleczko receptę ale to najpierw przychodnię bym musiała zmienić chyba.

Mamy co dostają receptę na mleczka - czy pediatrzy wam normalnie wypisują czy wysyłali was do alergologów/gastrologów z dziećmi?

Ja sama po mleku mam takie wzdęcia że masakra... Czyli należę do tego procenta co jej nie tolerują;)

No wiec właśnie...moja też ulewa. Tylko pytanie czy to kwestia, że za dużo czy niedojrzalego ukladu pokarmowego. A ile karmien masz? ??

Hmm w sumie to nie wiem. Jadl co 3 godz,Teraz zdarza się co 4,ale napewno więcej niz 6,jak to być powinno. To może rzeczywiście mało mu robię

Od 24 miał już 4 karmienia. Jak się obudzi będzie 5

Łączę się w bólu z tymi, których waga wzrasta pomimo racjonalnego żywienia, kilometrów spacerów i karmienia piersią! :sorry:

Nasza w nocy świetnie sama śpi w łóżeczku. Wieczory bywają różne, ale zazwyczaj jest płacz z marudzenia i czasem na brzuszek. Jeśli mocno płacze to zawsze tulimy do uspokojenia, jeśli tylko kwili to czasem odkładamy do łóżeczka, bo wbrew pozorom tam się lepiej sama uspokaja. Ale zawsze ktoś jest obok niej. Póki co nie zasypia przed północą. Po pierwszym karmieniu (między 5 a 8 rano) bez żadnego problemu zasypia zawsze sama, po prostu po odbiciu odkładam i czasem od razu zasypia, a czasem po pół godziny -ale sama leży wtedy i jest ok.

Inaczej w dzień. W łóżeczku nie zaśnie i drzemki są takie niezorganizowane. Mimo że je dość regularnie (co 3-4h, rzadziej 2h), to spanie jest bez żadnych reguł czasowych. Zazwyczaj śpi na moim lub taty brzuchu, no ale widocznie potrzeba jej tulenia, więc jej zapewniamy bliskość. Mam nadzieję, że to się w ciągu kilku miesięcy wyreguluje samo. No i zaczęliśmy wybudzać w dzień, jeśli spanie się przeciąga. Najlepiej działa zmiana pieluszki, ale czasem i pomimo tego zasypia spowrotem:-D A Wasze dzieciaczki ile czasu śpią w dzień?

Mój na cycku też ulewa. Staram się kombinować. Przerywam karmienie w połowie, próbuję zainteresować go czymś innym na dłuższy czas. Daję później resztę, a i tak ulewa. Pediatra nam powiedziała, że przy katarku (nasz ma wydzielinę na gardle, którą pluje nieraz) ulewanie może być silniejsze. Może.... bo ostatnie dni bardzo ulewa zaraz po, w trakcie bekania i po dłuższym czasie.

Współczuję Wam mycia butelek. Ja co któryś dzień ratuje swoje bolące i obrzekniete cycki laktatorem i już mnie mycie laktatora i butelki wkurza (plus mycie końcówki od inhalatora i fridy). Oszalalabym, gdybym miała robić to wiele razy w ciągu doby.
A wyparzacie za każdym razem wrzątkiem? Jakim płynem myjecie (ja zwykłym Fairy)?

Hmm w sumie to nie wiem. Jadl co 3 godz,Teraz zdarza się co 4,ale napewno więcej niz 6,jak to być powinno. To może rzeczywiście mało mu robię

Od 24 miał już 4 karmienia. Jak się obudzi będzie 5

No to patrząc od 24 Pola właśnie zaliczyła 4 karmienie 90 ml bo idziemy do lekarza a nie chce zeby była glodna.

reklama
Cyntia - ja myje w niemieckim...yyy zapomniałam :/ wcześniej w nuku ale był drogi i zbyt wodnisty. Wpierw szoruje kazda cześć a później wrzucam do sterylizatora a on robi resztę.

Do góry