reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2014

Kotulcia - ja mam inne podejście do śmierci lozeczkowej, bo u mnie w rodzinie był taki przypadek :( To jest dramat, gdy masz zdrowe dziecko i umiera podczas snu (tam akurat od zakrycia się i uduszenia kołderką).
Co do spania na brzuszku dzieci powinny spać i leżeć w tej pozycji jak najbardziej, ale pod okiem rodzica (to nie jest pierdoła, bo to akurat najczęstsza przyczyna SIDS). To są tylko zalecenia i mimo ze SIDS jest rzadkie tak naprawdę, to ja mam w głowie tamten przypadek. Dla mnie stawka jest za wysoka i po tym, co mam zakodowane od lat, to zwracam uwagę na takie szczegóły. Na pewno miałabyś podobne podejście, gdyby taka sytuacja miała miejsce gdzieś w Twoim otoczeniu.
Z tego powodu mam też monitor oddechu (choć ostatnio przysypiam z małym) i nie używam kołderki, wyciętą instrukcję pierwszej pomocy, a po zakrztuszeniu się małego przeanalizowane filmiki pierwszej pomocy.
Może moje podejście wydawać się tym wariowaniem, ale uważam, że lepiej tak niż żałować. Każdy jest inny. Ja nie potrafiłabym tego olać, ale jestem ciekawa, co Twój znajomy na to, bo nie wiem jak to naprawdę wygląda z tym uciskiem na tętnicę.

Asz - pewno dziecko zaczeloby robić się sine i przestaloby oddychać.

Ostatnia edycja:
reklama
Cyntia ja też poproszę o książkę patrysia1991_91@o2.pl
Któraś pisała o kieliszku wina, ja natomiast mam straszną ochotę na papierosa wieczorem.... tak jeden dziennie i byłabym mega zadowolona:(

Nasz mały ma trądzik niemowlęcy.. co robić żeby zszedł??? położna kazała czekać

Oj przechwalilam sie. Moja piękna normalnie o 21 pięknie śpi a teraz na zmianę płacz i sen jak na karuzeli. Teściowa ją teraz przejala. Najedzona, przesunięta ... Ale dzis i wczoraj mieliśmy gości wiec moze to reakcja na obcych w domu.... Jutro spróbuje powoli wrócić do naszego stałego trybu dni. Bo wiadomo przy gościach to i kompiel sie przesunęła itp wiec moze to to. Szybciej ją uspokaja jej tata lub babcia niz ja... Ja to odrazu sutek i owszem spokoj jest ale tylko go zabiorę to ryk. A chociaż by do toalety człowiek musi. Babcia i tata moga nosić a u mnie na rękach dalej ryczy aż nie wyjme piersi... Wcale nie musi jej ssac poprostu trzyma w buzi. Mała szantażystka ;)

Ruda - Ty mi nie wspominaj o papierosie. O rany.... Nie palę jakiś czas, ale tylko z rozsądku, bo lubię papierosy. A moja mama zostawiła niedokończoną paczkę u nas....
Coś zawiesiło mi się w poczcie na komórce. Wyślę jutro z laptopa, gdy uda mi się zasiąść przed nim.

Ostatnia edycja:
Ja nie palę cała ciążę, odrzuciło mnie samo a teraz taka ochota, że zastanawiam się nawet po ilu od zapalenie będę mogła nakarmić albo czy jeden papieros dziennie zaszkodzi dziecku:)

Zaczęłam w desperacji czytać ten "Język niemowląt" bo Pola DOPIERO usneła ale nie jest powiedziane, że na długo. Dyszy, jęczy, smoka wypluwa I płacz :/ normalnie harakiri idzie popełnić.

Cyntia ale czy nie jest tak ze dalej nie ma pewnosci co jest przyczyna SIDS? Czytalam na ten temat i oni bladza po omacku szukajac przyczyn...
Ten ratownik to nie jest moj znajomy:) mam z nim pierwsza pomoc przedlekarska po prostu, ale super sprawa bo o postepowaniu w przypadku niemowlat tez mowi:)

My wlasnie mamy pobudke, mloda zjadla 150ml i zasnela jak baczek - najedzona ma raczki tak jakby stala na bacznosc, wydyma ustka i odznacza jej sie drugi podbrodek - taka poza na majora:) Juz po tym wiem ze wystarczy minuta i zasnie bez problemu na klacie i pozniej moge ja spokojnie odlozyc do lozeczka:)

reklama
Kotulcia - zagadzam się, po prostu często szukają podobieństw. I bardzo często nie ma dla rodziców jasnej odpowiedzi.
Też bym chciała na taki kurs się wybrać, ale raczej nie przekonam męża. Nawet filmików nie chciał ze mną oglądać.

Ruda - przy palącym mężu to na pewno kusi, ale dasz radę. Jeszcze troszkę.
Ja po karmieniu, mimo chęci, mam nadzieję nie wracać nigdy do palenia.

Mizzah - tam jest coś takiego napisane m/w, że im mniej wyspane dziecko, tym gorzej mu usnąć, a później sen jest gorszy i często się wybudza.
Moja mama wymyśliła, by przetrzymać i zmęczyć dziecko w ciągu dnia. Tak robiłam, bo niby logiczne. A wieczorami były histerie, wierzganie nogami i rękami, nerwowe machanie główką, plucie cyckiem.
W końcu to olalam i pozwalam mu się wysypiac w ciągu dnia, ile chce. Ale gdy się rozbudza, to rozbawiam go.
Druga rzecz jaka mogła mieć wpływ to poprawa relacji z mężem. Nie warczymy na siebie przy małym, co było mi ciężko wyegzekwować na mężu, bo jak on jest nerwowy, to nie przejmuje się czy Adi jest obok.
Staram się ograniczyć ilość bodźców - wywalczylam cichsze oglądanie tv (u nas jak w kinie było).
Może to przypadek ;)

Do góry