reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2014

Domka Ulewanie, kolka, zaparcie to objawy świadczące, że układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały i nie radzi sobie z prawidłowym trawieniem pokarmu. Jeśli maluch poniżej 4. miesiąca jest karmiony butelką, najlepiej podać mu mleko modyfikowane, które pomoże zaradzić tym problemom. Ulewaniu zapobiegnie mieszanka, do której dodano skrobię ziemniaczaną, która zagęszcza pokarm (NAN AR, Enfamil AR). Kolki unikniesz podając mleko, w którym cząstki białek mleka krowiego zostały rozdrobnione podobnie jak w mleku typu HA (np. NAN HA Sensitive, Bebilon Comfort). Zaparciom przeciwdziała dodanie prebiotyków lub probiotyków, które wzmacniając florę bakteryjną jelit wpływają na rozrzedzenie stolca i łatwiejsze wydalenie go (wszystkie rodzaje mleka modyfikowanego wzbogaconego w nie, np. HIPP z probiotykami, NAN Active).
Moja Bratowa podaje bebilon ar i jest ok,a ulewal strasznie.

reklama
Jak radzicie sobie z usypianiem maluszkow. Mój nauczył się zasypać na rękach,albo w huśtawce. W nocy ładnie zasypia, nakarmie go,odbekuje i jak klade do lozeczka od razu zasypia,ale w dzień to masakra. Staram się go nie nosić,ale czasem się nie da. Tylko nie raz to już mi ręce i kręgosłup odpada

Haha, dobre pytanie, bo właśnie jestem w trakcie usypiania - na rękach. Jak zaczyna ziewać wkładam ją w otulaczek, noszę 5-10 min (nie bujam tylko chodzę z nią) i zasypia. Problem zaczyna się po odlozeniu do kosza. Oczywiście się rozbudzila i właśnie czekam czy zasnie czy będzie ryk.
Starszą córkę nauczyłam zasypiac samodzielnie jak miała ok 3 msc, tą miałam uczyć teraz, zanim mąż pójdzie do pracy i jakoś mi tak zlecialo, a od jutra jesteśmy już same we trzy.
Na szczęście w nocy problem nie istnieje. Je, beka albo i nie i śpi.

Domka mój tez ulewa. Myślałam, ze z biegiem czasu to ulewanie bedzie sie zmniejszać, ale wydaje mi sie ze wręcz sie nasiliło. Po niedzieli wybieramy sie do pediatry. A stosowała moze któraś z was syropek na ulewanie gastrotuss? Ciekawa jestem opinii.

Ja swojego ze względu na ulewanie układam w nocy zawsze na boczku, a w dzień na pleckach z głowa na bok, bo zawsze ktoś jest w pobliżu.

Wiem, ze kiedyś już o tym było...ale nie mogę znaleźć. Czy zielona kupka po dokarmianiu mm jest normalna czy powinnam sie martwić?

Ostatnia edycja:
To ja jestem szczęściara, bo Adik za bardzo nie chce usypiać na rękach :D
Usypia na łóżku koło mnie i eksportuję go do jego łóżeczka. Też nie jest dobre.
Właśnie się wybudza z efektami dźwiękowymi mój trabancik.

Ostatnia edycja:
Babina: oj szybko okres dostałaś :szok: przy starszej córce przez 10 miesięcy karmienia piersią nie dostałam okresu. I się tego okresu nie doczekałam bo po skończeniu karmienia byłam już w ciąży z młodszą córką. więc okresu nie miałam od ponad dwóch lat. U nas usypianie na rękach albo przy piersi. Póki dzidzia mała to tak będę robić. Widzę, że córka bardzo bliskości potrzebuje.

Mroczko: mi waga spada przez karmienie. Nie dużo, ale spada. W ciąży wchodziłam w rozmiar 44, teraz w 38.

Magda: u nas też bóle brzuszka przez biogaję. Zastanawiam się, czy nie odstawić.

Cyntia
: na podstawie czego stwierdzili, że dziecko ma nietolerancję laktozy?

Ruda: a może to trądzik niemowlęcy? Moja starsza miała całą twarz wysypało i samo przeszło.

Domka: nasza też ulewa i to sporo. A czy to skaza to nie wiem. Na razie się przyglądam. Przy starszej córce jak ulewała to mi pediatra mówiła, że to niedojrzały układ trawienny.

Nika: jak dokarmiałam mm starszą to kupka była zielonkawa tylko bardziej zbita.

Nika nie wiedziałamz e jakis syrop na to jest.M ma kupic Bebilon nutriton na próbe a jak nie pomoze to moze tez ten gastrotuss sprubujemy. rece mi juz opadaja,

reklama
Wawka - u nas nie stwierdzono, u Mroczko. My mielismy parogodzinne bóle brzuszka i na chybił-trafił, jak to w naszej służbie zdrowia, dostaliśmy Delicol, a ja miałam odstawić produkty mleczne. A do tego ja miałam spuszczać parę mililitrów mleczka,bo to pierwsze ma najwięcej laktozy. Mieliśmy zielone kupki ze śluzem (raz nitkę krwi), ale odkąd odstawiłam wszelkie espumisanopodobne jest musztarda :)

Do góry