reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Z tego co mi wiadomo w kodeksie pracy jest napisane ze kobiety w ciazy zwolnić nie można...mogą przedłużyć umowę do porodu i w dniu porodu zwolnić Cie ale nie teraz!!

reklama
lussia to zależy jaką umowę miala beatka
beatka
musisz nam napisać na jakich warunkach byłaś zatrudniona i wtedy będzie wszytko wiadomo

Ja w pierwszej ciazy jak miałam jakies zapalenie to moj gin przepisał mi jakies globulki dopochwowe, i zadzialaly wiec najlepiej chyba zadzwonic do ginekologa

Tak ale ja nie mieszkam w pl a dostać sie tutaj do giną to normalnie cud, w pierwszej ciazy go nawet na oczy nie widziałam, cała ciążę prowadzi położna. Ani razu nie byłam badana ginekologicznie. Juz rozmawiałam z bratowa ma spoko ginie w pl i ma mi cos wyslac, teraz poczekam jeszcze z tydzien na przesyłkę.

Z tego co pamiętam, jeżeli kobieta ma umowę na czas określony a nie jest minimum w 3 miesiącu ciąży to nie jest chroniona. Od 3 miesiąca już tak. Ja byłam takim przypadkiem przy Kubie. Tak samo przy umowie na zastępstwo nie ma możliwości, żeby przedłuzyc umowę do dniu porodu.

Tak ale ja nie mieszkam w pl a dostać sie tutaj do giną to normalnie cud, w pierwszej ciazy go nawet na oczy nie widziałam, cała ciążę prowadzi położna. Ani razu nie byłam badana ginekologicznie. Juz rozmawiałam z bratowa ma spoko ginie w pl i ma mi cos wyslac, teraz poczekam jeszcze z tydzien na przesyłkę.

Jak bede w domu mogę sprawdzić co to było i Ci napisać co brałam ale lepiej skonsultować z położna ;)

miałam umowę na okres 5 lat od maja zeszłego roku...a niestety kobiete w ciazy mozna zwolnić do 3 miesiaca ciąży... ochronka jest dopiero od 3 miesiąca...

Ja też mam dylemat, czy iść od razu na zwolnienie czy po 3 miesiącu. Mam umowę na czas określony, ale pracuje w szkole jako nauczyciel wf. Teoretycznie juz nie mogę prowadzić prawidłowych lekcji z pokazem ćwiczeń, bo fikołków, skoków czy gimnastyki już nie pokaże. Zreszta już samo przebywanie na sali gdzie jest 20 nieskoordynowanych dzieciaków ganiajacych za jedna piłka jest niebezpieczne, a czasem trzeba im dac więcej piłek. Nie raz dostawałam piłka w różne części ciała i bardzo sie boje, żeby nie dostać w brzuch:(

aaaa....znalazlam coś w necie.... "Wypowiedzenie umowy o pracę zostaje unieważnione również w sytuacji, kiedy kobieta otrzymała je, nie wiedząc, że jest w ciąży lub jeżeli zaszła w nią będąc na okresie wypowiedzenia."... dzwonie do kuzynki po prawie to może mi cos pomoże... bo z moich obliczeń wychodzi ze zaszłam w ciążę na okresie wypoiedzenia

Ostatnia edycja:
Dziewczyny z tego co się dowiadywałam od znajomej kadrowej to jak mam termin porodu na październik 2013 a umowę do lipca 2014 to jestem chroniona już teraz od początku ciąży :)

reklama
Słuchajcie z tymi 3 miesiacami to stary przepis

Beatko kiedy Cię zwolnili? zrobili to bezprawnie. ja w poprzedniej ciąży miałam termin na luty 2011 a umowę do maja 2012 i byłam chroniona od razu. w 8tc poszłam na l4 i nikt nic nie mógł mi zrobic tak jak teraz.

Jeśli umowa kończy się w trakcie ciąży to muszą Ci ją przedłużyć do dnia porodu

Do góry