reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

potwierdzam co pisza dziewczyny te trzy miesiące to stary przepis, jeżeli chodzi o te trzy miesiące to jeżeli jest się na okresie próbnym to wtedy mogą zwolnić, ale w sytuacji beatki to nie obowiązuje.
Betko powinnaś jak najszybciej załatwić sobie zaświadczenie od lekarza, że jesteś w ciązy i w którym tygodniu, jak cię zwolnili wtedy gdy byłaś już w ciązy powinnaś uświadomić to pracodawcy, że zwolnił Cię bezprawnie, a jak się będzie upierał to nawet złożyć sprawę w sądzie np. o przywrócenie do pracy i wtedy należy ci się normalnie wypłata oraz wszystkie świadczenia po porodzie. No chyba, że zostałaś zwolniona dyscyplinarnie to wtedy nic nie usprawiedliwia i mogą to zrobić.
anna jeżeli masz normalną umowę o pracę to ja bym się nie zastanawiała i szła na zwolnienie, z dziećmi w tarkcie zajęć w-f może to być dla ciebie czasami niebezpieczne...

Ostatnia edycja:
reklama
moje wypowiedzenie było do 19 stycznia... a z moich obliczen wynika że zaszłam w ciaze na okresie wypowiedzenia...ale im wiecej czytam w necie tym bardziej jestem przekonana że nie mieli prawa mnie zwolnić...jutro dzwonię do radcy prawnego po poradę prawną...bo moze uda się cos zrobić:)

Jeśli chroni mnie prawo od początku to ja poczekam jeszcze do USG i potem raczej pójdę na zwolnienie. Chciałabym w sumie pracować dłużej, ale za długo czekałam na mojego wymarzonego, kochanego dzidziusia, żeby bezsensu się narażać.

kobietki dziękuje wam bardzo!!!!!!!!!!!!! dzieki wam uświadomiłam sobie że tkwiłam w błędzie...no to teraz zalatwie zaswiadczenie od lekarza i dziekuje bardzo...moga mnie cmoknąć!!!!!

Beatka trzymam kciuki :) moja koleżanka zwolniła się z pracy a po tygodniu dowiedziała,że jest w ciąży i też ją przywrócili na starych warunkach i była od razu na l4 :) wystarczy,że postraszysz ich sądem pracy to powinno podziałać i obyć się bez zbędnych stresujących sytuacji ;)

a ja już chcę jutro :) o 16 mam wizytę, mam nadzieję,że gin mi powie coś dobrego ;) tym bardziej,że z szefostwem widzę się 11.02 a docelową wizytę mam 15.02 i chyba będę musiała już się im przyznać do ciąży bo później przez telefon to tak jakoś głupio :/

lussia w takim razie czekamy jutro na dobre wiadomości od Ciebie!! :) a mi zostało jeszcze troche czekania..13dni :/

wizyte do gin udało mi sie przełozyć na jutro!!!!!!! na 15:-) tak więc bede miała zaswiadczenie od lekarza wcześniej niż przewidywałam...na mam nadzieje że wszystko ułozy sie po mojej myśli... trzymajcie kciuki kobietki i JESZCZE RAZ BARDZO DZIĘKUJE WAM ZA PORADĘ!!!!!!!!!

Beatka - Oczywiście, że wszystkie trzymamy kciuki :)

Byłam dzisiaj na usg - widziałam dzidziusia :) Jest maleńki, ale jest! Mój płaski pęcherzyk zrobił się okrągły. Dzidziuś ślicznie rośnie. Tak jak chciałam i się modliłam - wszystko jest w porządku. Bardzo się cieszę i przesyłam Wam ode mnie, dzidziusia i przyszłego Tatusia masę pozytywnej energii :)

Na dziecko nic lepiej nie działa niż spokojna Mama i pozytywne myślnenie - więc prosżę myśleć pozytywnie kochane

Za 10 dni mam iść na badanie pulsu :)

Za niecałe 8 miesięcy będziemy razem - Rośnij w brzuszku mój ukochany, zdrowy maluszku :)

Ostatnia edycja:
Call to super że już widziałaś maleństwo :) mi polożna przy zapisywaniu sie do gina powiedziała ze lepiej w 7bo już napewno ładnie będzie widać dzidziusia:) tak więc cierpliwie czekam i myśle pozytywnie i już teraz mówie codziennie do brzuszka :)
Oby te 8 miesięcy nam przeleciało bezstresowo i niedługo będziemy tulić nasze maleństwa:)

reklama
Stan prawny ponoć aktualny na styczeń 2013 r.
"Art. 177.§1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§2. Przepisu §1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.

§3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§3[SUP]1[/SUP]. Przepisu §3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

§4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

§5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego."

beatka trzymam kciuki &&&&&&&&&&&&&&

lussia powodzenia jutro! Ja mam wizytę w czwartek.

Call świetne wiadomości! Zazdroszczę Ci, że jesteś już po wizycie.

Do góry