reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

Z tego co mi wiadomo w kodeksie pracy jest napisane ze kobiety w ciazy zwolnić nie można...mogą przedłużyć umowę do porodu i w dniu porodu zwolnić Cie ale nie teraz!!

reklama
lussia to zależy jaką umowę miala beatka
beatka
musisz nam napisać na jakich warunkach byłaś zatrudniona i wtedy będzie wszytko wiadomo

Ja w pierwszej ciazy jak miałam jakies zapalenie to moj gin przepisał mi jakies globulki dopochwowe, i zadzialaly wiec najlepiej chyba zadzwonic do ginekologa

Tak ale ja nie mieszkam w pl a dostać sie tutaj do giną to normalnie cud, w pierwszej ciazy go nawet na oczy nie widziałam, cała ciążę prowadzi położna. Ani razu nie byłam badana ginekologicznie. Juz rozmawiałam z bratowa ma spoko ginie w pl i ma mi cos wyslac, teraz poczekam jeszcze z tydzien na przesyłkę.

Z tego co pamiętam, jeżeli kobieta ma umowę na czas określony a nie jest minimum w 3 miesiącu ciąży to nie jest chroniona. Od 3 miesiąca już tak. Ja byłam takim przypadkiem przy Kubie. Tak samo przy umowie na zastępstwo nie ma możliwości, żeby przedłuzyc umowę do dniu porodu.

Tak ale ja nie mieszkam w pl a dostać sie tutaj do giną to normalnie cud, w pierwszej ciazy go nawet na oczy nie widziałam, cała ciążę prowadzi położna. Ani razu nie byłam badana ginekologicznie. Juz rozmawiałam z bratowa ma spoko ginie w pl i ma mi cos wyslac, teraz poczekam jeszcze z tydzien na przesyłkę.

Jak bede w domu mogę sprawdzić co to było i Ci napisać co brałam ale lepiej skonsultować z położna ;)

miałam umowę na okres 5 lat od maja zeszłego roku...a niestety kobiete w ciazy mozna zwolnić do 3 miesiaca ciąży... ochronka jest dopiero od 3 miesiąca...

Ja też mam dylemat, czy iść od razu na zwolnienie czy po 3 miesiącu. Mam umowę na czas określony, ale pracuje w szkole jako nauczyciel wf. Teoretycznie juz nie mogę prowadzić prawidłowych lekcji z pokazem ćwiczeń, bo fikołków, skoków czy gimnastyki już nie pokaże. Zreszta już samo przebywanie na sali gdzie jest 20 nieskoordynowanych dzieciaków ganiajacych za jedna piłka jest niebezpieczne, a czasem trzeba im dac więcej piłek. Nie raz dostawałam piłka w różne części ciała i bardzo sie boje, żeby nie dostać w brzuch:(

aaaa....znalazlam coś w necie.... "Wypowiedzenie umowy o pracę zostaje unieważnione również w sytuacji, kiedy kobieta otrzymała je, nie wiedząc, że jest w ciąży lub jeżeli zaszła w nią będąc na okresie wypowiedzenia."... dzwonie do kuzynki po prawie to może mi cos pomoże... bo z moich obliczeń wychodzi ze zaszłam w ciążę na okresie wypoiedzenia

Ostatnia edycja:
Dziewczyny z tego co się dowiadywałam od znajomej kadrowej to jak mam termin porodu na październik 2013 a umowę do lipca 2014 to jestem chroniona już teraz od początku ciąży :)

reklama
Słuchajcie z tymi 3 miesiacami to stary przepis

Beatko kiedy Cię zwolnili? zrobili to bezprawnie. ja w poprzedniej ciąży miałam termin na luty 2011 a umowę do maja 2012 i byłam chroniona od razu. w 8tc poszłam na l4 i nikt nic nie mógł mi zrobic tak jak teraz.

Jeśli umowa kończy się w trakcie ciąży to muszą Ci ją przedłużyć do dnia porodu

Do góry