reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

reklama
Beata Kamińska to też moje pierwsze dziecko.
Poduszki absolutnie nie używamy. Położna na szkole rodzenia mówiła nam, że ponoć nawet do 2-3 roku życia dziecka. Myślę, że poduszki w zestawach są tylko do ozdoby.
Co do kołderki, to po prostu wystarczy koniec zawinąć pod materac, żeby w trakcie snu nie nachodziła dziecku na twarz (rada bardzo miłego sprzedawcy w Smyku). Ale podobnie jak Rajani na początek zamierzam kłaść dziecko w rożku do spania, bo dzieci ponoć lubią mieć tak ciasno.
Jeśli chodzi o pozycję do spania, to nie wiem jaka najbezpieczniejsza, wiem tylko, że nie wolno na brzuchu kłaść dziecka kiedy na nie nie patrzymy. Ja strasznie boję się śmierci łóżeczkowej, wiec jeśli tylko damy radę finansowo, to kupię używany monitor oddechu.

agnieszkaala ja mleko z lodówki to hektolitrami właśnie piję i pomaga, ale nie przechodzi mi całkiem.

noo jakos dam rade mam nadzieje że moj maluszek bedzie na tyle mily i nie bedzie mu sie ulewać ale wole być przygotowana na wszystko dlatego tak sie stresuje...

ja w rozku kladlam młoda, raz na jednym boku a raz na drugim a pod plecki rolowałam drugi rożek albo kołderke...
sporo ulewała i bałam się że się zadławi... ;]
a moja córka we wrzesniu skonczy 3 lata a na poduszce śpi od dawna i bardzo to lubi.. jak do mnie przychodzi w nocy to zabiera mi poduszke duza ;]

dziewczyny mam problem ! mam płaskie sutki i boję się , że nie bd w stanie karmić malej, a chce to robić.
czy któraś z was miala do czynienia z nakładkami sylikonowymi? podobno pomagają w takim przypadku jak mój

Beata dziecko napewno uslyszysz. Matki już tak mają,że spią czujnie i slyszą wszystko. Napewno płaczu nie przegapisz. A jak się dziecku ulewa to najlepiej kłaśćź na boki albo pod łóżeczko podlozyc ksiazki tak aby główka była wyżej.

Helloł mamuski:) melduje sie nadal w dwupaku nic sie nie dzieje cos tam troche boli i ciągnie ale to u kazdej chyba juz na tym etapie:)

Generalnie dopadło mnie nic nie chcenia tzn. tylko bym spała a jak wstane to i tak mi sie geba drze do dalszego spania troche boli mnie krzyż ale u mnie to norma w kazdej ciązy.

Jak juz gdzieś wychodze to tez w japonkach w sumie mi najwygodniej i powiem wam ze od kilku dni zaczyna mnie ciągnąc do papierosów ale oczywiscie nie siegam po nie od momentu jak sie dowiedziałam o ciązy.

Dzieciaki dalej rozrabiają no bo tatus w domu mogą robic co chca ja im tez dałam troszke luzu bo to ostatnie dni wakacji a pózniej błoga cisza i spokój przez 3/4 dnia juz sie doczekac nie moge no i w poniedziałek musze jechac z synem na rozpoczecie roku bo i Milenka I Daniel mają rozpoczecie na 10.30 niestety Marek sie nie rozerwie wiec musowo musze wyjsc ale dla mnie to dobrze bo troche powietrzem pooddycham no i w niedziele bede jechała z M. po buty bo nie mam nic na wrzesien wiec chociaz jakieś adidasy kupie zeby nie wyglądac jak czubek w deszcz w sandałach.. a tu juz coraz zimniej sie robi.

Trzymam kciuki za wizytki i zaciskajecie mocno nogi kochane bo to jeszcze nie nasz czas:).

Witam nowe mamuśki.

Lece dalej spac dobranoc:-)

Dziewczyny nie przerażajcie się tak tym spaniem. Każda mama jest pełna obaw i boi się śmierci łóżeczkowej, tym bardziej,że o niej tak głośno ostatnio. Ja moich dwóch maluchów kładłam w pościeli dziecięcej. Poduszka jest tak płaska,że nie sposób się w niej uduscić- przynajmniej ja mam takie wrażenie. No chyba,że dziecko położone byłoby na brzuchu-czego nie wolno oczywiście robić.
Są też specjalne poduszki - kliny o takie -> PODUSZKA KLIN 40x36cm Matex dla niemowląt POSZEWKA (3441829371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
które powodują mniejsze prawdopodobieństwo zachłyśnięcia lub uduszenia się. Ja takiej nie stosowałam,ale wiem o ich istnieniu :)
Jak młody urodził się w maju, to było tak gorąco,że spał tylko przykryty pieluszką, a młoda jest z października, więc sytuacja identyczna jak teraz ;) Spała w pościeli. Rożek jakoś nam nie podpasował :/

Rajani z tą tetrą to często jest zalecenie od ortopedy. Jak wiadomo, gdy dzidziuś się urodzi, to w wypisie ze szpitala dają skierowanie do ortopedy na badanie bioderek.Trzeba tam się stawić kilka razy. Zazwyczaj ortopeda zaleca dzieciom trzymanym na pampersach wkładanie na noc między nogi dodatkowo pieluchy tetrowej na pampersa i to dość szeroko. Chodzi o szerokie pieluszkowanie, by umożliwić dziecku prawidłowy rozwój bioderek, bo często mają niedorozwój,co potwierdza robione usg ortopedyczne stawów biodrowych.
U mnie problemów nie było, ponieważ takiego maluszka trzymam na tetrze ze 2-3 miesiące.

Wiecie ze ja tez jestem ciagle zmeczona...nic nie robie mogłabym tylko lezec. Najlepiej spac ale w domu jest jeszcze Olis wiec nie moge....Dziewczyny ja sie ostatnio zywie tylko budyniem....na serio moge zjesc dwie cale porcje w ciagu dnia czyli litr mleka:-) ale za to moze dla mnie nie istniec teraz mieso, wcale nie jem obiadow...
Jesli chodzi o sutki to ja mam cudne stworzone do dojenia:-)... Z mlodym uzylam raz nakladek silikonowych jak mi popekaly sutaski ale nic poprostu mi nic nie pomogły. Wiekszy problem mialam z karmieniem z nimi niz bez...ale moze cos zle robiłam!!

reklama
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi :) A co do piersi to mam wrazenie ze tez moje sutki sa plaskie ale jakos nie martwie sie tym bardzo okaze sie w szpitalu po porodzie czy trzeba bedzie stosowac nakladki (oby nie)

Do góry