reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

hej :)

ja już po zakupach :p
laktator przydaje się jak po pierwszych dniach sa zciachane sutki ze az krew leci :/ ałć nie przyjemne uczucie....
ale podgrzewacz moze sie przydac :)

po zupie jedziemy do koleżanki .. w końcu kupiłam dla jej córeczki prezent Product Detail | H&M PL

reklama
hej dziewczyny!

Antopie a co to za "dół" ? :szok:
aganea ano śmigam i to do końca września, termin mam na początek listopada, do pracy 15min spacerkiem więc daje rade :)

na allegro znalazłam podgrzewacz za 32 zł
PODGRZEWACZ SNOW BEAR DO WSZYSTKICH BUTELEK OKAZJA (3450558087) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
który ma też pełnić funkcję sterylizatora wiec myślę że to wystarczy, a jak nie to zawsze pozostaje garnek z wodą, nie mam mikrofali a kuchenka się długo nagrzewa dlatego wole chociaż w taki podgrzewacz zainwestować
Iguana lol to już nie wiele czasu ci zostało :szok:
ewelinkowska faktycznie nie ma się co wtrącać, jak się od małego nie wpoi jakiś zasad to potem już tak zostanie i mamusia będzie we wszystkim wyręczać "biedne" dziecko, a potem rośnie takie co ma lewe rączki
osa ehhh ale cie urządziła siostra.... brak słów, może m. zrozumie i pomoże przy psie :/
Antopie ja mam tak samo.... mój D. to ma taki zapał do pracy że mnie szlak trafia, najchętniej wzięłabym i sama zajęła się ścianami które trzeba wyrównać i przemalować, dzień roboty a doprosić się nie można, już nie mówię o korytarzu który z wujkiem od wiosny robią tzn. nawet nie zaczęli ehhhh
aniula ale sen :) gratuluje córci że taka samodzielna, ja na dwóch kółkach nauczyłam się jeździć pamiętam jak miałam jakieś 6-7 lat :D
tysia jaaaaaaaaaaaaa ja bym oddała wszystko żeby pobyć nad morzem ale może dlatego że mieszkam w górach :)
BASIA ja w te najgorsze upały ze 2 dni nie czułam małej ale ponoć nie ma się czym martwić, ale jeżeli masz obawy zawsze możesz podjechać do szpitala na usg
novaspace już torbę pakujesz? omg niedługo trzeba będzie założyć wątek z gratulacjami loool :szok: jest dużo stron z listami, u nas też w jakimś wątku jest link

ja się wkurzam na moją wagę, coś się chyba psuje bo mi pokazuje 1,5kg mniej niż 6 dni temu eh a na pewno nie schudłam :/ robią się wam rozstępy? mi trochę tak eeeeeeeeeeeeeeeeehhhh :baffled:

trochę się dołuje, siedzę w pracy i nic się nie dzieje, jutro wolne, potem 2tyg. będę chodzić do pracy a potem jeden tydzień tak, drugi nie i tak na przemian, a od października l4 i przez to wszystko już mi się pracować nie chce, brak zapału, a najgorsze że po roku nie mam już do czego wracać bo szefowa prawdopodobnie kończy z działalnością, jedyny plus taki że mogę założyć własną działalność i przejąć część klientów (jestem grafikiem) z tym że z rocznym dzieckiem i niepewną pracą D. to nie wiem czy się podejmę, zobaczymy co czas pokaże

Dzień dobry dziewczynki
Villandra ale ja mu to już tłumaczę do znudzenia i zero efektów. Żadne wyznaczanie, nakazy, płacze, groźby nie pomagają.

aniula no to niezły sen. Ja ostatnio jakiś dziwacznych snów nie mam, albo ich nie pamiętam.

Gratulacje dla córci.

Basia J ja właśnie też się od wczoraj wieczorem denerwuję, bo mały jakiś nieruchawy. Jakiś czas temu też miał spokojniejsze dwa, trzy dni, a potem znowu kopał normalnie. Staram się sobie tłumaczyć, że i tym razem to nic takiego, ale i tak się stresuję, więc wcale Ci się nie dziwię. A próbowałaś jakoś poszturchać maleństwo, albo zjeść coś słodkiego?

madziarena zgadzam się, że rowerek biegowy to genialny wynalazek. Synowie kuzynki też się dzięki niemu nauczyli jeździć na 2 kółkach kiedy mieli po trzy lata. Sama dobrze pamiętam, że też w ten sposób się nauczyłam jak byłam dzieckiem. Tylko, że wtedy nie było biegowych, więc się odpychałam na normalnym.

Novaspace zapewne wymagania co do tego co trzeba ze sobą mieć różnią się w zależności od szpitala. U Ciebie mogą być zupełnie inne niż u mnie, bo Ty z tego co pamiętam to za granicą mieszkasz. Ja dostałam w poniedziałek listę na szkole rodzenia w moim szpitalu i wygląda ona tak:

Dokumenty:
- dowód osobisty/paszport (dla cudzoziemców)
- akt małżeństwa jeśli dowód jest na panieńskie nazwisko matki
- dowód uznania ojcostwa z USC jeśli para nie jest w związku małżeńskim (w przeciwnym razie do dokumentów szpitalnych dla dziecka zostanie wpisane nazwisko matki, oczywiście potem można zarejestrować dziecko w USC na nazwisko ojca, ale w dokumentach szpitalnych zostanie nazwisko matki

Badania:
- karta ciąży
- oryginalna grupa krwi z peselem lub ksero oryginału (ja mam kartę krwi i to jest nawet lepiej)
- HBS, OWA, HCV, HIV
- wymaz z pochwy i odbytu wykonany na obecność paciorkowca /GBS/ wykonane około 36 tygodnia ciąży

- do znieczulenia zewnątrzoponowego – ukł. krzepnięcia, morfologia, potas (badania ważne 1 tydzień)
Rzeczy osobiste:
- szlafrok
- koszulka rozpinana z przodu
- ręczniki kąpielowe
- ręczniki papierowe grube
- pantofle
- klapki pod prysznic
- przybory toaletowe
- żel do higieny intymnej
- bielizna jednorazowa siatkowa 3 sztuki
- podpaski poporodowe 3 opakowania
- podkłady na łóżko „SENI” 5 sztuk (można kupić w aptece)
- woda mineralna niegazowana (z dzióbkiem)
- szminka ochronna do ust
- maść ochronna na brodawki
Rzeczy dla dziecka:
- rożek
- kaftanik rozpinany 3 sztuki
- śpiochy 3 sztuki
- body z długim rękawem 3 sztuki
- czapeczka 3 sztuki
- skarpetki 3 sztuki
- rękawiczki 3 sztuki
- pieluchy tetrowe 5 sztuki
- pampersy mała paczka
- chusteczki nawilżone
- maść ochronna na pośladki np.Linomag

Dżaga śliczny komplecik

joanna_84 dół w dużej mierze w dalszym ciągu przez tą pogodę…

Ja też tak miałam z remontem, że z tej rozpaczy usiadłam na ziemi i sama zaczęłam zrywać tapetę w dolnej części ściany (tak żeby się nie przemęczyć), ale co z tego, że zdarłam tam gdzie byłam w stanie, jak reszta dalej stoi.

Podziwiam Cię, że jeszcze chce Ci się do pracy chodzić. A własna działalność może wypali. Jak jesteś grafikiem, to zapewne możesz pracować w domu, więc może się to udać nawet z rocznym dzieckiem. :-)

Uj to faktycznie mialas "zaciachane":-( Ja na laktatorze zylam pierwsze 5 tygodni, a pozniej jeszcze 4 na przemian z malym i teraz bede unikac tego sprzetu jak ognia. A nakladek uzywalam bo T mial problem z uchwyceniem sutka. Karmilam 8 miesiecy, a pozniej jeszcze prawie miesiac maly pil moje mleko co mialam zamrozone.

hey Dziewczyny:)
dzięki za rady w sprawie sterylizatora:)
Dzaga dzieki za propozycje, ale podziekuje :)
Ja podgrzewacz dostane od siostry, ale z tego co u niej zaobserwowałam..bardzo przydatna rzecz:)

ja chciałabym karmic tak 4 miesiące..bo może to dziwnie zabrzmi ale nie chce być uwiazana. zresztą sa jeszcze 2 babcie na emeryturze, które będą "zabijac" sie o wnuczke...wiec dla mnie wygodniej by za długo nie karmic i przyzwyczajać do butli:)
jeszcze inny powod jest taki ze planujemy tygodniowy wypad na wakacje w marcu...wiec sila rzeczy butla wskazana:)

jeżeli chodzi o torbe do szpitala..to warto zajrzeć na strone szpitala...zazwyczaj tam jest napisane co ciezarna powinna spakować i zabrać:). u mnie np. jest tak ze nic nie musze zabierac dla Maluszka-tylko już na wyjście ciuszki.

jeżeli chodzi o laktator to tez slyszalam ze zbedna rzecz jeżeli w domu jesteśmy i karmimy piersią, później jak już nie chcemy karmic idziemy do lekarza i wypisuje receptę na te tabletki co wstrzymują pokarm.

znowu mam pytanie, a nie wiem czy była już o tym mowa..a mianowicie roczne macierzyńskie...
jeżeli wiemy już ze idziemy na roczne to gdzie ta deklaracje się sklada..w ZUS-ie?

oki pozdrawiam Was Dziewczyny i miłego dzionka:*

Witajcie. U nas dziś wietrznie.Ale wolę to jak upały.Właśnie poprałam ostatnie pranie ciuszków niemowlęcych i powiesiłam na podworzu, a sąsiad trawę zaczął wypalać!!!!!:wściekła/y::wściekła/y:Ale jak zaczęło się kopcić to szybko ugasił i ma szczęście!
Ostatnio brzuch mi twardnieje często,kręgosłup boli i nie mam sił na nic.Dostałam taką mega piłkę z przodu :blink:
Wczoraj byliśmy kupić Gabi plecak i pierdołki szkolne do pierwszej klasy.Zostały jeszcze książki...
Chcemy wybrać się z nią do kina na SMERFY 2. Była któraś może??:confused:
Podgrzewacz muszę zakupić, bo pożycząłam od siostry,a teraz jej potrzebny ;) Mi się przydawał.Za to sterylizator -zbędny.
ewelinkowska 3-letnie dziecko powinno znać już jakieś zasady.Mój ma 2 lata,ale pokazuję mu gdzie ma wkładać zabawki.Oczywiście z rożnym skutkiem,ale się uczy ;)
joanna_84 ja nie mam ani jednego rozstępa. Ale u mnie to pewnie kwestia tego,że prawie nie tyję. No,ale za to w ostatnich dniach brzuchol mi mega do przodu wywaliło :O
osa ja też powiedziałabym parę słów siostrze na temat opieki nad pupilem! W końcu to żywe stworzenie i nie podrzuca się go jak zabawki! Jeszcze kobiecie w ciąży, która ma własne problemy i ledwo się rusza!
Antiope mój też ma słomiany zapal do wszelkich prac.Coprawda szafy już stoją,ale czekam aż zrobi mi dwie szuflady na drobiazgi dla dziecka i doczekac się nie moge!Na szczęście jak zrobiłam mu awanturę,to chociaż wieczorami uczy spać synka w dużym łóżku,żeby zrobić miejsce w sypialni na łóżeczko dla najmlodszego :)
aniula ale sen :szok:
Novaspace ty już się pakujesz do szpitala?Ło matko,a ja jeszcze zero przygotowania...Chyba muszę się zmobilizowac i wybrac po zakupy...
Dżaga mi na sutki pomagała maść Bephanten. Ale laktator też się przydaje-szczegołnie podczas nawału laktacyjnego.
Iguana - najazd teściowej! Współczuje! Ja ze swoją mieszkam,ale nie wtrąca mi się i dużo pomaga przy dzieciach. A co do płci-z racji tego,że mam synka z maja,siedzę na forum również majówek. I tam jest kobietka, która miała dwie córki i zaszła z trzecim w ciążę.Termin miała na maja 2011.Liczyła na chłopca,a okazało się,że będą bliźniaki,a raczej - bliźniaczki :szok::-D I tak ma 4 laski w domu, a teraz niedawno urodziła piątego bobaska (wpadka) - też dziewczynkę :-) Ale słodkie fotki wstawia swojego babińca :D Więc tyle kobiet w domu ma też swoje plusy ;)

Kurcze coś mnie worczek boli :( Pewnie młody uciska :(

Persefona my bylismy na Smerfach2 w 3d. Uwazam ze swietny film, ale dla nieco starszych dzieci no i dla doroslych.

Aganea jesli zalezy ci na karmieniu to mozesz spokojnie odciagac laktatorem i babcie mleko tez podadza, rowniez na urlopie mozesz to robic. Fakt troche to uwiazanie jak nie od dziecka, to od laktatora. Ale wybor nalezy do ciebie, ja osobiscie wcale nie przepadalam za karmieniem. Teraz pewnie tez szybko skoncze, bo od stycznia wracam do pracy. Co do tabletek to mozesz sama wygasic laktacje bez faszerowania sie. Tabletki to raczej jesli wogole nie chcesz karmic lub wczesnie przestac ew inne powody medyczne.

reklama
a tak w ogóle w sklepie jak stałam w kolejce do miesa to pani ekspedientka powiedziała starszemu Panu ze najpierw mnie obsłuży bo jestem w ciąży... na co Pan spojrzał na mój brzuch i skwitował "ale tej pani jeszcze mało jest" hahahaha no nie wiedziałam co powiedzieć :p

ja na sutki miałam maść aventu ale mimo wszystko musialam na 2 dni odstawić młoda od cyca i ściągać laktatorem :/

Do góry