reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

.
Rozmawiacie w domu po polsku?

Tak w domu rozmawiamy tylko po polsku- Młoda się czasem zapomina i wtrącą germańskie odpowiedniki- ale pilnujemy żeby nie robiła "cygańskiego" języka i mówiła po polsku albo po niemeicku bez tzw. Sprachsalat:)
Nieukrywam że dla nas bardzo istotne jest to żeby Młoda mówiła, czytała i pisała płynnie po polsku. Ale jednocześnie kładziemy tez spory nacisk na jej normalną nauke w szkole niemieckiej. Mam nadzieje że uda się nam osiągnąc efekt całkowitej dwujęzycznośći- i oba języki będą funkcjować jak języki ojczyste.

Beatka- bardzo sie ciesze- i jeszcze razd zdrówka!!

reklama
Przepraszam nie mam siły dzisiaj poczytać.
Po przedszkolu poszłam na spacerek z Olcią. Spotkałyśmy babcię i spacer do babci, bo Oli bardzo chciała. Skorzystałam z okazji zostawiając Olcię z babcią i poszłam z P na zakupy :-). Po udanych zakupach P zaproponował kino, szybki telefon do babci czy Olcia może zostać do 20:30 i do kina. Potem dom, położenie Niuni spać i odpoczywam. Jutro odpisze, ale też z poślizgiem, bo idę sobie zrobić fotkę brzuszka :-).

Rośnie mi lewa dolna ósemka...ząb mądrtości że niby...spuchła mi połowa twarzy..dziąsła sie rozorały i krew mi leci..jakiś koszmar;/ coś czuje ze ta noc nie będzie udana...dołączam do grona ząbkujących...ale żelu łagodzącego nie mam ani nic:(

dobranoc:*

die współczuję ostatnio też to przechodziłam wychodziła mi ósemka i wyszła do połowy i tyle.

Maciuś szaleje bo przespał się 40 min a teraz się pląta i cuduję.
Mnie nawala krzyż i głowa zaczyna a do tego czuję się jakbym miała kaca ciągle mi się chce pić normalnie mnie suszy a niczym się napić nie mogę.

Die_perle myślę, że Twoja córa bez problemu będzie dwujęzyczna. Jeśli tylko pilnujecie, żeby w domu mówiła po polsku i dbacie, aby umiała pisać i czytać w ojczystym języku, to nie widzę powodów dla których miałaby nie być dwujęzyczna. Moja ciotka z wujkiem wyjechali do Niemiec, kiedy ich dzieci były całkiem malutkie 3 i 4 lata. Bardzo dbali o to, żeby dzieci mówiły w domu po polsku. Teraz, mając 37 i 36 lat mówią biegle w obu językach, choć fakt, że akcent mają bardziej niemiecki. Z kolei inna moja kuzynka wyjechała z matką do Szwecji, kiedy miała chyba coś koło 10 lat i jest ta sama sytuacja. Kuzynka poszła do szkoły nie znając języka i bardzo szybko go opanowała. Teraz normalnie funkcjonuje dwujęzycznie i nawet szwedzkiego akcentu nie ma. Znam też przypadek dziecka trzyjęzycznego. Mama Polka, tata Turek i mieszkają w Niemczech. Dziecko bez problemu posługuje się polskim z mamą, tureckim z tatą i niemieckim z rówieśnikami. :-) Współczuję zęba. Ja już 3 moje ósemki wyrwałam. Została mi jedna, ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby się z nią na dobre rozprawić. Ja wolałam pozbyć się problemu, bo mi się przez te ósemki, które nie chciały do końca wyrosnąć, robiły potworne stany zapalne, że wyłam z bólu. Wyrwałam i spokój. Ta jedna, która pozostała nie sprawia takich problemów jak pozostałe, ale też mi przeszkadza.

Deli to widzę, że udany dzień :-)

żabcia oby Maciusiowi szybko te szaleństwa przeszły i żeby poszedł spać.

Dziewczyny czy Wy też tak macie, że jak Was ciągnie w brzuchu, to zawsze bardziej z jednej strony? U mnie we znaki daje się praktycznie tylko prawa strona i się zastanawiam, czy to normalne.
Poza tym, czy zdarza Wam się, że Was coś tak porządnie zakłuje, ale nie tam gdzie sama macica, tylko wyżej? Od soboty już ze trzy razy tak miałam, że aż syknęłam z bólu.

Kolejna rzecz: czy jak się bzykacie to robicie to jeszcze w pozycji klasycznej, a jeśli tak, to czy też macie takiego stracha, że facet dziecko zgniata? Ja się zaczęłam przez to stresować strasznie.

Maciuś usnął o 22 ufffff.

Antiope mnie nieraz coś zakuję ale tak w okolicach pępka nieraz troszkę poniżej.
Ty tu o bzykaniu a ja od 14 lutego się nie dam M tchnąć bo miałam jakieś lęki że z Okruszkiem coś się stanie. No ale muszę się przełamać bo chłop się stał nerwowy chyba za długa abstynecja łóżkowa :-D

Jeszcze z 10 min i M wróci z pracy.

żabcia to mnie uspokoiłaś, bo u mnie te kłucia też troszkę poniżej pępka.
A co do bzykania, to trochę strachu miałam, ale przecież wszędzie piszą, że jak ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma powodu do unikania seksu. A nie chciałam być taka okrutna, żeby D całkowicie odstawić. Poza tym nie wiem, czy sama bym wytrzymała :-p Ale fakt, że jest rzadziej niż przed ciążą.

Rzadziej niz przed ciaza:szok: to ja mam jakis wzmorzony apetyt:-D
Antiope jak sie obawiasz pozycji klasycznej (bo juz w krotce brzuszek moza nam tu jednak przeszkadzac) zmien pozycje na inna.
Napisalas duzo przykladow rodzin zagranica i dzieci mowiacych po pl i to mnie troche pozytywnie nastroilo. U mnie tez sa 3 jezyki, ale poki co T mowi po niderlandzku, dwa pozostale (pl i fr) rozumie. Niestety ze mna po pl nie chce rozmawiac bo wie ze umiem inne i mnie zwyczajnie olewa:no: Choc z drugiej strony wiem ze jak chce to potrafi. Z moimi siostrami lub dziadkiem przez skypa stara sie rozmawiac po pl i calkiem dobrze mu to wychodzi. Po 2 tygodniach wakacji w pl mowi jakby byl polakiem. Po powrocie do domu niestety pozostaje mu tylko ja. A ja jestem konsekwentna i mowie do niego tylko i wylacznie po pl.

Milego i slonecznego dnia!

Ostatnia edycja:
czy jak się bzykacie to robicie to jeszcze w pozycji klasycznej, a jeśli tak, to czy też macie takiego stracha, że facet dziecko zgniata? Ja się zaczęłam przez to stresować strasznie.

Od kiedy leczę infekcje to mamy zakaz seksu w ogóle do końca kwietnia. Ale wcześniej to ja nie miałam takiego stracha tylko mój N, bał się że zrobi mi krzywdę w ten sposób i cholercia miałam problem żeby go namówić żeby to on był na górze :-)

reklama
Dzień dobry :-)
Idę poczytać co wczoraj pisałyście i odpowiem zaraz

Pearle współczuje ci bardzo. Pamiętam jak dziś w jednej chwili w pracy napuchła mi połowa twarzy - straszne. Zwolnienie do dentysty i coś dostałam, ale już nie pamiętam.

EDIT
Żabcia żeberka mniam

Joanna co ja bym dała za pierożki. Chyba zadzwonię do mamy by zrobiła :-).

Vilandra ja też korzystam tyle ile można z pięknego słoneczka, a dziś nawet 22^. Szkoda, że mój ma robotę w weekend, bo bym pojechała na wioskę.
Sukienka bardzo ładna, ale osobiście wolę coś z rękawkami, bo ja niestety w ciąży tyje cała, a nie tylko brzuszek.

Antiope mi tez glukoza smakowała J. Pamiętam, ze kazali mi potem jeszcze posiedzieć, bo się w głowie może kręcić, a mi nic. Wyszłam i poszłam po drożdżówkę. Ciekawe jak będzie teraz, bo smaki mam inne i słodkie jest dla mnie feeeee
Co do ciuszków to ja mam spodnie z H&M czarne, jeans cienkie (nie ciążowe, ale kupiłam ciut większe, by pasowały), spodnie za kolano i planuje kupić 1 sukienkę. Reszta zwykłe bluzeczki.

Takhisis super, ze brzusio już widoczny. U mnie też się nie da ukryć, że ciążowy.
Jak czytam o twoim synku to jak bym o swojej czytała.

Landrynka tanie te urodzinki. Ja Oliwii też zawsze organizuje imprezę i zapraszam jej bliskie koleżanki. Teraz też pomału się zastanawiam gdzie zrobię i chyba w Chorzowie, by każdy miał blisko. Dziękuje zakupy wczoraj zrobione.
Cieszę się bardzo, że znalazłaś na swojej drodze P wiem jakie to ważne by dziecko akceptowało partnera w 101%. Trzymam kciuki za dziewczynkę.

Perle na mężulka nie mogę narzekać, biega koło mnie non stop i to nie tylko teraz jak w ciąży jestem. W sumie wczoraj oprócz bucików płacił za wszystko J.
Gratuluje uzdolnionej córeczki. Oliwie takie są ;-P.

Sony dziś idę zrobić fotkę brzuszka i jak będzie gotowa to się pochwalę na pewno moim M6 z basenem i garażem J.

Aniula super, że maluszek jednak zaczął współpracować, ale uparciuszek będzie.

Tulipania chodzi o aktywność J reszta wychodzi w praniu.

Gusia witamy i zapraszamy do pisania z nami.

Beatko dobrze, ze byłaś. Mam nadzieję, ze już dużo lepiej u ciebie.

Tyle na szybko lecę pod prysznic i na zdjęcie ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry