reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Hej Dziewczyny, moge do Was dolaczyc?
Pisalam z Wami w ciazy ale nie wytrzymalam tempa :) teraz jak zwolnilyscie jest szansa ze nadaze. Czytalam Was caly ten czas i wydaje mi sie, ze Was znam jak stare kumpele :)

Agnes, ja bym zaryzykowala z mieszkaniem u wujka ale spisz umowe, bo rodzina rodzina ale roznie bywa... Trzymam kciuki zeby Twoj R sie zgodzil!

Widze ze dzieciaki forumowe choruja, zyczymy zdrowka!

Martoocha my tez sie chcemy starac o rodzenstwo dla Leosia niedlugo, musze jeszcze tylko zgubic pare kilo i mysle ze po jego pierwszych urodzinach bedziemy sie zabierac do pracy :) Jestem po cc wiec lepiej zaczekac rok. Zamierzasz odstawic Stelle od piersi jak rozpoczniecie staranka? Jak czesto karmisz? Ja jeszcze nie dostalam okresu wiec chyba bede musiala rzadziej karmic i moze przyjdzie, tylko jak to zrobic skoro moj L to taki zarlok?

Teraz troche o moim lobuzie- Leon:
- sam siedzi i siada podciagajac sie o rozne przedmioty, lub przekreca sie na brzuch zarzuca noge pod siebie i siada
-wstaje i stoi w lozeczku, przy meblach
- raczkuje
- ma 2 dolne jedynki i chyba wlasnie rosna gorne zabki, bo maruda straszna
- malo mowi, glownie aaaaaa, eeeee,oooooo, raz czy dwa mymknelo mu sie najcudowniejsze slowo swiata TATA ;p
- jest bardzo radosny, pogodny chyba ze bola zabki
- ma wielki apetyt - oprocz dwoch stalych posilkow i przegryzek chrupkowych i owocowych, cycek 5 razy dziennie i ze 2 razy w nocy
- wazy 10 kg i jest od urodzenia na 91 centylu.
- ulubione zajecie to gonienie kota i niestety szarpanie go za ogon....

Dziewczyny ile posilkow stalych jedza Wasze dzieciaki?

reklama
Agnes to przekonuj Roberta! Oby się udało, ale on może poodchodzić do tego tak, że teraz jest u siebie bo mieszanie jest jego mamy, a dom jakiegoś wujka. Trzymam kciuki! Fajnie byoby mieszkać na wsi :) A umowę spiszcie jak najbardziej, ja żałuję że nie brałam podpisów od mojego starego jak brał ode mnie i męża pieniądze itp., przynajmniej w sądzie byśmy się mniej z nim szarpali. Dlatego notariusz, podpisy, remoncik i mieszkajcie w najlepsze :)
Hej Aleksiel! Ja Cię chyba kojarzę :) Widzę że synek bardzo sprawny jest, super.
Co do posiłkow to u nas są dwa- śniadanie składające się z kaszy jaglanej z owocami i olejem kokosowym i obiad- warzywa plus kasza, makaron razowy/orkiszowy lub ziemniaki. Mięsa nie podaję. A tak to cyc górą :) Mój też żarłok, widać po nim bo jest bardzo duży i ciężki, ale nie gruby :) Ja okresu też jeszcze nie mam, pamietam że z jak skończyłam karmić Nelkę to musiałam brać bromergon na wywołanie @ bo mimo zakończenia karmienia to @ nie było widać.

Charlene nie wychodziłyśmy bo właśnie temperatura od piątku do niedzieli 38,5 - 38,9. Jak chciałam się już wybrać to okropnie wiało, a Ikuli oko zaropiało (po nocy muszę je dość długo przemywać by w ogóle mogła je otworzyć ). Dziś dostaliśmy zaproszenie do teściowej na obiad, więc zaliczymy spacerek, chociaż od rana pada ale właśnie folia na wózek i jazda. Ale Sara musi mieć frajdę z tych kałuży :) Młoda w ogóle nie gada "tata" leci nieświadomie.
A suwaczek się zbuntował, a ja nie mam już do niego cierpliwości :)
Martoocha ja się czuję jakby kwiecień, a nie koniec czerwca był :) Piłeczke mamy taką miękką, wypełnioną kulkami styropianu,bardzo fajnie się sprawdza bo mozna nią rzucać, turlać i takie tam a i bardzo łatwo się chwyta. Dominika bardzo ją lubi i z fp szczeniaczek kiwaczek polecam.
Carla dla Tomeczka rónież zdrówka :)
Agnes no to trzymam kciuki :)
Aleksiel witaj! U nas niestety już mm - 4 flaszki, drugie śniadanie kasza kukurydziana z owocami, potem obiadek mix warzywny, raz z kaszą jaglaną raz ziemniaczki, a w niedzielę obiad z mięskiem.

U Nas pogoda piekna. Sloneczko grzeje juz drugi tydzien.
Daniel znowu chory, tym razem przeziebienie. Lekarz nie stwierdzil nic powaznego, wiec tylko oklepujemy, inhalujemy i podaje witamine c.
Na spacery chodzimy nawet z goraczka. Świeże powietrze to podobno najlepsze lekarstwo.
Daniel teraz ma jazde na pilki ale takie male ktore moze w reke zlapac. Furore robi pilka jezyk ze swiatelkiem w srodku. Lubi tez malego misia z vtech
VTech, Śpiewający Miś Alfie, zabawka edukacyjna za 90,99 zł - Trefl - Zabawki i gry dla dzieci - Smyk.com
Duzy ruszajacy sie piesek z fp niestety nie podoba sie, Daniel ma najwieksza frajde w przewracaniu go.
Jest jeszcze ulubiony bebenek :-) Poza tym najlepsza zabawka jestem ja ;-)
Milego dnia Mamuski

Aleksiel- witam :) ja karmię małą w nocy jak się przebudza, z samego rana i czasem na noc po butli. A tak mała je kaszkę mleczno-ryżową ok. 10, potem owoc ok 13, potem obiadek ok 16, czasem cyc ok 18:00 bo ma małego głoda i butla z kleikiem ryżowym + cyc..
Co do rodzeństwa to ja jeszcze nie dostałam @ -ale odstawiłam pigułki pare dni temu..więc zobaczymy co się bedzie działo.. mój ginek co robił cc powiedział że już w lato można się zacząć starać;-)

Ostatnia edycja:
Aleksiel - Dawid je 3 razy mleko, kasze, obiadek i owoce. Zaczynamy od mleka, bo pierwszy posiłek jest koło 6 rano (butla 200 ml), więc nie szykuję wymyślnych śniadań, potem kasza z owocami lub domowym sokiem na drugie śniadanie, obiad, mleko, w międzyczasie jak do ostatniego karmienia jeszcze coś mu się chce to daję owoce, czasem takie do łapki, czasem gotowe deserki, no i na noc mleko. Nie chce kaszki do picia, ani kleiku, więc już odpuściłam i daje same mleko, też 200 ml, a kasze dostaje rano :) Od kilku dni ładnie je zjada, bo tak to było tylko po kilka łyżek i reszta ble :p a teraz zjada całą michę ;)

A co do zabawek to u nas jest cała masa wszystkiego, a najlepszą i tak jest pilot albo komórka. Żadne superaśne gadające pieski itp nie robią na nim takiego wrażenia, wyhaczy pilota na horyzoncie to wszystko inne idzie w kąt. Pilot od telewizora mamy już poklejony taśmą ;) Znalazłam mu taki mały od starej wieży, teraz on jest w ruchu najczęściej :D

Ostatnia edycja:
o tak pilot i komóra też są atrakcją największą - niestety zakazaną. Ale fakt, że Ika najlepiej bawi się miskami, pokrywkami od słoika, swoimi skarpetami :) Wszystkim tym co powszechnie zabawkami nazwać by się nie dało. No i ostatnio królują klocki.

Witam!! U nas jakoś leci, M dziś nam wyjechał ale tym razem na tydzień tylko a po jego powrocie na wczasy jedziemy:-) oby tylko pogoda dopisała bo jak na razie to średnio jest. Wczoraj byliśmy z obiema córkami na szczepieniu, i pani doktor zauważyła, że główka Majka mało rośnie, jest teraz na 3 centylu, mamy skierowanie do poradni neurochirurgicznej na kontrole. Zadzwoniłam tam żeby się umówić a termin dopiero na maj 2015 !!!! i to prywatnie też :-( porażka jakaś. W innym szpitalu na październik. Szok!!! na szczęście w jednym szpitalu udało się zapisać na 14 lipca, chodzę i ciągle o tym myślę, ale wierzę po cichu, że wszystko będzie dobrze, że taka jej uroda jest. A tak poza tym to wszystko dobrze, mała super się rozwija, coraz częściej raczkuje, ale i tak woli pełzać. Uwielbia jak się udaje, że się ją goni :-) no i wczoraj pierwszy raz wstała sama w łóżeczku i teraz to robi bez problemu jak tylko jest w łóżeczku :-)
Co do zabawek to najlepiej u nas sprawdza się wszystko to co zabawką nie jest :-) uwielbia buty, gazety, butelki plastikowe, piloty, podkładki pod herbatę na stół :-) no i puzzle starszej siostry, ale wtedy smoczek musi być w buzi, tak jak i przy gazetach :-)
charlene zrobiłabym jak Ty, antybiotyku za szybko bym nie podała. Dicortineff do nosa albo maść bactroban podawaliśmy czasem ale starszej córce, nie wiem jak to jest z maluchami. No i bactroban jest bardzo drogi i na receptę bo to z antybiotykiem, ale faktycznie skuteczna maść bardzo.
Agnes_19_09 super, że domek Ci się spodobał i wierzę, że tam zamieszkacie i będziecie szczęśliwi. No i z wujkiem podpiszcie umowę, bo życie jest nieprzewidywalne.
aleksiel zapraszamy!!! u nas rano ok 7-7:30 jest pierś, później przed drzemką ok 10 znów pierś, o 13 słoiczek jakieś jedzonko, 16:30-17 deserek, ok 19-19:30 kaszka mleczno - ryżowa na gęsto i o 20:30 pierś na dopełnienie i lepsze spanko :-) w nocy już nie karmię.
szatsa zdrówka dla małego!! my też walczyliśmy ostatnio z inhalacjami, ale już na szczęście wszystko przeszło.

dzien dobry :)
dzieki za mile powitanie!
Za nami ciezka nocka, z malym w lozku :( niby spal ale strasznie sie krecil, poplakiwal... ostatnim razem po tygodniu tak niespokojnego snu wyszly zeby wiec pewnie pojda gorne jedynki :) Teraz mlody odsypia a ja mam chwile wolnego - chalupa w miare ogarnieta, obiad mam z wczoraj.

Co do posilkow to u nas to roznie wyglada bo i mlody ma rytm 3 dniowy i wszystko uzaleznione jest od tego kiedy szanowny Pan poczuje sie zmeczony i gotowy na drzemke :) zazwyczaj :
pobudka 5-6 cyc
zabawa jakis owoc badz chrupek do lapki
8-9 cyc zeby zasnal ( niestety zasypia tylko przy cycku, na spacerze, w chuscie lub w aucie)
11-12 obiadek warzywny, raz w tyg rybka, 1-2 razy miesko, czasem zoltko
13-14 spacer - dzemka albo i nie
15-16 zabawa poprzedzona cyckiem albo nie, jakies owocki do lapki
17 cycek i czasami drzemka
18 kasza 10 g jaglana lub owsiana z owockiem
19 kapiel i pol godz pozniej cycek i spac
czasami 23 sie budzi jak wchodzimy do pokoju sie polozyc i nie zasnie poki nie podje
pozniej budzi sie jeszcze czasem kolo 2...

takze zarlok jest nieprzecietny, ale w sumie to sie ciesze! Czytalam ze pokrarm mamy do 1 roku zycia jest podstawa a reszta dodatkiem wiec poki co karmie na zadanie. Bede sie martwic okolo jego skonczonego roku jak wprowadze 3 posilek a liczba karmien nie spadnie.
Co do zabawek u nas wygrywa reklamowka z tesco, moj oblocony klapek z ogrodu, pilot i komorka tak jak u Was, i niestety koci ogon jak sie uda zlapac. Generalnie wszystko co zabawka z zasady nie jest a uzywamy tego my. Kocha tylko swoja zyrafke Sophie do gryzienia.

Wlasnie dziewczyny Wasze dzieci zasypiaja same w lozeczku w ciagu dnia i na noc?

Milego dnia

reklama
Aleksiel - ja tak na szybko, bo Młody nie śpi. Tak, Dawid zasypia sam, rzadko się zadarza, ale się zdarza, że zaśnie w wózku lub ostatecznie u nas w łóżku, ale generalnie jak marudzi na sen to odkładam do łożeczka na brzuszek (bo praktycznie tylko tak śpi) i on tam sobie się układa, przytula kołderkę do policzka i śpi. Czasem trzeba pogłaskać albo ponucić coś i tyle ;)

Edit
Na noc zasypianie ostatnio idzie gorzej, bo po prostu póki nie pada na ryjek to nie chce się położyć, musi być wymęczony. No ale zasadą jest, że zasypia sam i bardzo mnie to cieszy :)

Ostatnia edycja:
Do góry