reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

a moja córcia kończy dziś 5 miesięcy! :-) (a ja po wizycie u ginka : oczywiście duży stan zapalny pochwy..WRRRR skąd się to ***** bierze..leki dla mnie i dla M.,zrobiłam też morfologię)
IMG_5055.jpg

Załączniki

• IMG_5055.jpg
    IMG_5055.jpg
    31,5 KB · Wyświetleń: 57
reklama
Martoocha: Wszystkiego najlepszego dla Stelli :) Gratulacje z ukończenia 5 miesiąca :)

Vilandra: Trzymaj się ciepło i mam nadzieję, że jednak do nas wrócisz! Życzę Ci poukładania sobie wszystkiego tak jak chcesz :)

Młoda Mama: Witamy i zapraszamy :)

martOocha najlepszego dla Stelli!!! Niech się zdrowo chowa!!! No my na 5 miesięcy jeszcze musimy poczekać, ale ten czas tak szybko leci, że pewnie się nie obejrzymy a 5 miesięcy minie :-)

Hej dziewczyny!!
Miałam w tym tygodniu latania sporo w związku z tym remontem łazienki, poza tym musiałam w końcu napisać pozew, pozbierać wszystkie dowody, więc teraz czekam na pismo z sądu czy zwolnią mnie z kosztów postępowania... Mam nadzieję że tak i że szybko odbędzie się sprawa, niech mój "tatuś" wie, że nie tylko on potrafi po sądach chodzić!!

Martoocha Stella jest cud-miód, ale to już wiesz :) Czas leci jak szalony, dopiero co w ciąży byłyśmy, a nasze maluchy to już całkiem poważni ludzie :)
Ja w staniku chodzę tylko poza domem, nawet wkładek nie uzywam bo laktacja się ustabilizowała na szczęście.
Villandra nie opuszczaj nas! Napisz czasem co tam słychać, nie musisz się przecież rozpisywać jak zawsze ;) Mam nadzieję, że szybko poukładasz swoje sprawy i że jednak będziesz się z nami "kolegować". Co do kp- masz 100% racji.
Agnes strasznie przykre co spotkało Twoją koleżankę, ja nigdy nie pojmę dlaczego takim maluszkom nie było dane żyć...
Co do karmienia piersią to nie pomyslałaś, że kobiety tak długo karmią po prostu ze względów finansowych, a przede wszystkim zdrowotnych? Żadne mleko nie jest w stanie naśladować mleko kobiece, nie potrafi się dostosować do aktualnych potrzeb malucha. Bardzo dużo czytałam ostatnio na temat karmienia, bo mialam chwile załamki i chciałam dać spokój, ale teraz jestem tylko utwierdzona w tym, że skoro karmię to nie powinnam przestawać.
Tyle się mówi o sztucznej zywności, chce się dawać dzieciom zdrowe warzywa, a neguje się karmienie piersią- coś, co jest przecież cholernie naturalne. Ja nie krytykuję karmienia mieszanką, bo sama jej używam, ale po co delikatnie podśmiewasz się z tego, że ktoś chce długo karmić? Jak już pisałam, to najnaturalniejsza czynność na świecie, więc wyciąganie argumentów jakiegoś seksuologa jakoś tu nie pasuje, bo co ma seksuolog z podawaniem pokarmu własnemu dziecku?
Dziwi mnie to, że matka dająca cycka dziecku wzbudza więcej kontrowersji niż podawanie dziecku butelki, jedno i drugie służy do nakarmienia pociechy, a przecież po 6 miesiącach dziecku nadal potrzebne jest mleko, więc nie widzę powodów dla których jakaś matka nie powinna karmić piersią swojego np. 3 letniego dziecka.
Charlene Zuzu wredna? Prawdziwa kobietka z niej wychodzi :) Przynajmniej coś trenuje i to zawzięcie, mój Tomasz za to leży i pachnie, coś tam się na bok przekręca, ale najbardziej zajmującą czynnością jest plucie śliną.
Aniula mi młody też próbuje fikać z przewijaka, dlatego czujność wzmożona na całego.
Aga Agi Twój mąż chociaż docenił co robisz, mój to gada "przecież on jest grzeczny, na dworze nie płacze, ja nie wiem dlaczego narzekasz". Chyba się dogadali, bo z mężem na dworze jest grzeczny, a mi czasem cały spacer wyje :/
Agitatka i tego mądrego zdania się trzymam, chociaż jak czytam o umiejętnościach Waszych dzieci to sama się śmieję, że mój to leń totalny, może przez to że taki ciężki kloc?
Szatsa my na noc zakładamy 4, w dzień 3, ale z tych 4 w nocy też mu czasem bokiem wylatuje i trzeba go przebierać. Nie wiem od czego to zależy. Fajnie że macie paszport :)
MlodaMama witamy i zapraszamy :)
Karoola dźwięki rodem z obcego są i u nas dobrze znane :) Mam nadzieję, że pralka jednak sie nie zepsuła.

U Tomka widać dwie białe kreski na dole, trochę nabrzmiałe, ciekawe kiedy się przebiją te perełki :)

Przepraszam że nie wszystkim odpisałam, ale nie cofałam się dużo z czytaniem.

MartOocha piekna ta twoja corcia .

moj synus skonczy 5 w poniedziałek wiec jeszcze tylko troszke ;)

u mnie dzis koniec laby Ł pojechał po syna do tesciów a jak przyjada to wybieram sie do mamy by obciela i uczesala mi wlosy .

pogoda jest okropna zimno szaro i nie milo ;[

MartoOcha - śliczności małe :) Dawid z końcówki miesiąca, więc jeszcze troszkę do tej 5 nam brakuje.

Carla - a jak mówiłam, że burza się rozpęta, to nikt nie wierzył :) Z nikogo się nie wyśmiewam. Rozumiem te wszystkie argumenty, pozostawiam każdej mamie dowolność. Po prostu chodziło o to, że długo karmiące mamy nie przyznają się, że to one mają z tego przyjemność i to wszystko. Mnie osobiście taki widok odrzuca - dlugie.jpg the-times.jpg
Może to i naturalne, ale nie potrafię tego zrozumieć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dziecko np powrocie ze szkoły na obiad dostawało cyca. Gdzieś musi być granica. I tylko o tak długo karmiące matki mi chodziło.

Proszę bardzo - wypowiedź pedagoga-logopedy: "Już Ok. 7 – 8 miesiąca życia dziecka pojawia się odruch żucia, więc tak naprawdę już od tego momentu dziecko jest gotowe na „inne” jedzenie, na inną fakturę, konsystencję pokarmów. Tak jak podkreślałam to wiele razy te same mięśnie, które odpowiadają za jedzenie odpowiadają również za mówienie, czyli mówiąc i jedząc używamy tych samych mięśni. Jeżeli dziecko ma trzy lata i większość czasu spędza przy piersi, to jego aparat mowy nie będzie tako samo sprawny jak dziecka, które od 12 miesiąca swojego życia żuje i gryzie przeróżne pokarmy! Dlatego roczne, a już na pewno dwuletnie czy trzyletnie dziecko powinno mieć swoje krzesełko, swoje miejsce przy stole i powinno jadać posiłki (dostosowane oczywiście do swojego rozwoju i swoich możliwości), gryząc je, wspólnie z innymi członkami rodziny".

Tyle w temacie :) Już mam dość szczerze mówiąc, wiedziałam, żeby nie zaczynać :D

Załączniki

• dlugie.jpg
    dlugie.jpg
    38,5 KB · Wyświetleń: 41
  • the-times.jpg
    the-times.jpg
    32 KB · Wyświetleń: 46
Agnes jasne, że dziecko w pewnym wieku przy piersi być nie powinno, ale tu żadna nie napisała że ma zamiar karmić np. pięciolatka. Karmienie piersią nie przeszkadza w tym, aby dziecko jadało inne pokarmy, by miało swoje miejsce do jedzenia itp. Wiadomo że jak ktoś non stop podaje dziecku pierś, to ono będzie tak nauczone, ale dwulatka można karmić raz dziennie, np. po przebudzeniu, a w tym chyba nie ma nic złego,prawda? Z wiekiem jak wprowadza się inne pokarmy, to z automatu tej piersi jest coraz mniej i tak być powinno, ale ja Twoje posty odebrałam jako wrzucanie wszystkich karmiących do jednego wora. Jesli jest inaczej to spoko.

ja karmilam swoje dziecko tylko miesiac i nie uwazam zeby bylo gorsze czy gorzej sie rozwijalo
nie mogłam to nie karmilam i ja osobiscie nie zaluje bo nie sjestem przykuta 24h do synusi zawsze ktos moze mi pomoc nakarmic go czy zostac nie musze sie martwic ze dziecko jest glodne i musze wrocic do domu.. tym bardziej ze chodze do szkoly jest mi tak latwiej i tyle.

reklama
Cześć dziewczyny
Jestem z siebie dumna wysłałam mamę z młodą na spacer a sama rozkręci łam co się dało w pralce powyjmowałam wężyk, wyczyściłam i pralka działa
:-)
Agnes karmienie zawsze wywołuje spore emocje ile matek tyle opinii :-) róbmy tak żebyśmy my i nasze dzieci były szczęśliwe :-)
Mart0ocha śliczna ta Twoja córa :-) Zośka dopiero 29 skończy 5 miesięcy więc jeszcze mamy trochę czasu
Carla powodzenia z papierami do sądu i wytrwałości przy remoncie łazienki :-) no i oby zęby młodego wyszły bezboleśnie :-) ja się śmieję że młodej to pewnie zęby w kwietniu zaczną wychodzić jak tylko pojedziemy na urlop :-)

Do góry