reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

Agnieszkaala dzięki za link, powiedz mi jak u Ciebie wygląda sprawa? Mój mąż nalega, a ja chyba już się utwierdziłam w przekonaniu że nie chcę szczepić. Czytałaś o megadawkach witaminy C? Wyobraź sobie że one leczą nawet zakażenie polio. Jak nie to wrzucę link.
Martoocha ale Stella ma zabójczy uśmiech :) Nie bój się o laktację, to chyba jakiś mit że zanika od ćwiczeń, ja ćwiczę od jakiegoś czasu i nic się nie dzieje. Stella ma zawsze kciuki zaciśnięte wewnątrz dłoni? Jeśli tak to powiedz o tym lekarzowi, bo to nie jest prawidłowe, kciuki powinny być na zewnątrz.
Agnes najlepsza motywacja to tv :) Ale Dawid pozę przybrał, silny jest chyba strasznie jeśli bez podparcia rączkami tak główkę dźwiga.
Bebiko w kauflandzie 13,95 :)
Tulipania pewnie że nie ma się jeszcze co przejmować, ale ja wiem jak ciężko jest zwalczyć ssanie kciuka, w sumie jest to niemożliwe, dlatego najlepiej obserwować i wyłapać ten moment, kiedy dziecko za bardzo ssie kciuk.

Ostatnia edycja:
reklama
Sliczne te nasze pazdziernikowe maluchy:-)

Mnie nie przyjma malej do zlobka bez szczepien, wiec nawet sie nie zastanawiam czy szczepic czy nie.
U nas rece tez czesto wedruja do buzi, cale piastki, ale i paluszki te udaje sie jej possac.

Carla - Dawid to silny chłopak, aż pod wrażeniem byłam jak tak zaczął główkę trzymać i to bardzo dłuuugo, tak z 3-4 minuty bez podparcia :) I też łapki do buzi pcha, ale dajemy mu smoka. Naprawdę to nieprawidłowe, że ma kciuk wewnątrz dłoni? Bo on często jeszcze tak rączki trzyma. Dziś skończył 11 tygodni. Nic nie słyszałam o tych kciukach. Zobaczę czy do następnej wizyty u lekarza coś się jeszcze zmieni w temacie. Dzięki za cynk o mleku :) Zbieram się też wypróbować kiedyś te co Charlene polecała (Babydream z Rossmanna).

No a my chorujemy wszyscy. Dawid od wczoraj nie chce za bardzo jeść, wiski i krzyki przy próbach karmienia. Pewnie coś znów zjadłam nieodpowiedniego, bo od wczoraj nie zrobił kupki i na pewno to przez to teraz z tym karmieniem problem - bo go boli brzuszek. Eh, a tak się pilnuję. A może to skrzyp? Zaczęłam łykać wczoraj, bo paznokcie i włosy mam w opłakanym stanie. Jak myślicie?

Paulinek poważnie patrzą na szczepienia przy przyjmowaniu do żłobka? Ale numer. U nas o to nie pytali przy Neli.
Aha i mleko Hipp 800 g kosztuje 36,99 w lidlu :)
Agnes czytałam że to może być objaw nieprawidłowości w działaniu układu nerwowego jak dziecko ma ciągle kciuki w piąstce zaciśnięte, jak z czasem to nie przechodzi to lepiej powiedzieć o tym lekarzowi.
Może faktycznie do od skrzypu? Ja łykam witaminy dla ciężarnych i karmiących.

Agnes, Carla- wyczytałam że do 4 m-ca dziecko ma prawo mocno zaciskać piąstki z kciukiem wewnatrz- to naturalny odruch. Moja czasami ma otwarte dłonie, mocno zaciska jak jest głodna, zestresowana albo się czymś ekscytuje itp.. wydaje mi się że to normalne.

Od wczoraj obserwuję te jego rączki i jak ma zaciśnięte (i tak delikatnie zaciska jak już), to kciuki trzyma na zewnątrz ;) Do środka rzadko kiedy kciuk trafia, choć czasem się zdarza. Nie bardzo próbuje coś chwytać jeszcze, ale myślę, że ma na to jeszcze czas. Jak coś mu wsadzę w rękę to chwilę trzyma. Pieluchy tetrowe najczęściej ciąga ;) Zabawek jeszcze nie. Ale jak się go za ręce chwyci, to próbuje się podciągnąć, żeby siadać skubaniec. I się cieszy :)

Carla nie przyjma bez szczepien, a od marca wracam do pracy, mala idziec do zlobka.

Martocha ma racje z tymi raczkami do 3-4 miesiaca moga sie takie odruchy utrzymywac, bo to sa jeszcze odruchy pierwotne, ktory pozniej zaczynaja zanikac. trzeba sie zaczac martwic jak nie zanikna, a np przybiora na sile.
A tu ciekawy filmik na ten temat

http://m.edziecko.pl/edziecko/10,113162,13400880,Ocena_rozwoju__WYWIAD_Z_NEUROLOGIEM_.html

Agnies ty karmisz piersia? Na piersi maluch moze nie robic kupki do 10 dni, bo mleko matki jest nawet w 100 procentach strawiane. Ale fakt, ze takie nierobienie kupki kilka dni moze malucha umeczyc.

Ostatnia edycja:
Agnes mój Filipcio też telewizomaniak:D A główke też trzyma ładnie.
Carla poprosze o link. Nie słyszałam o tej witaminie C. Mój M jak mu podsyłam linki o dzieciach z nopem to jak narazie trzyma moją strone, mam nadzieje, że jak się zacznie walka z przychodnią i rodziną to dalej będzie stał po mojej stronie.
Paulinek dla mnie jest to niedopomyślenia, żeby ktoś mi dziecka nie przyjął do szkoły/przedszola bo niema szczepień:szok:'

Mój Filipcio też ssie paluszki i piąstki, mam nadzieje, ze z tego wyrośnie. Coś dzisiaj niespokojnie śpi, ciągle się budzi. A noc jak zwykle koszmarna. Mąż ze starszą córcią pojechali do kina na Skubani, ja ugotowałam obiad i mam chwile dla siebie.

Paulinek - nie, ja pół na pół swoje mleko i bebiko. I już lepiej z Dawidem odkąd tą kupkę zrobił ;) Nie marudzi, bawi się fajnie i się śmieje ciągle. Podałam ulgix przed karmieniem i jakoś poszło :)

reklama
Witajcie :)

My zaliczyłyśmy z dziewczynami weekend urodzin - wczoraj i dzis. Oczywiscie kolegów Sary, nie moich. Wczoraj Zu była z nami, byla grzeczniutka, tak pieknie siedziala w foteliku i obserwowala dzieci, ze az ja sie zdziwilam :) A po powrocie padla spac o 20, potem mąż probowal ja dokarmic o polnocy, ale nie chciala bo byla zbyt spiaca i obudzila sie na butle o 6!! I jeszcze dospala do 9!! A ze ja bylam padnieta (poprzednia noc byla do d...) to poszlam spac o 21:30. Od dawna tyle nie spalam ciurkiem. Chyba bede ja zabierac gdzies co wieczor ;)

Dzisiaj urodziny byly na kregielni, wiec Zu zostawilam w domu i moglam troszke odpoczac. Fajnie to poprowadzili, nawt bym chetnie Mlodej zrobila tam impeze, ale zapowiedziala juz, ze tylko kinderplaneta...

Dzisiaj w ogole jakis podejrzanie dobry dzien, Zu zlapala grzechotke (z mą pomocą of kors) i od GODZINY lezy na poduszkach i probuje ją polizac albo gada do niej. ja chce wiecej takich wieczorow :):)

A co do chwytania to sama chwyta tylko miekkie zabawki/pieluszki/ubranka..grzechotki jeszcze nie...Aaaa..i glownie moje wlosy niestety :/ Juz mi ich sporo powyrywala, strach nosic....

CO do ssania rąk...maskara - ciągle pcha do buzi i ślini się tak, że ubranko całe mokre...

Iwona Uzar ile osób tyle opinii odnosnie szkoly. Moze sprawdzcie w poradni? Tam porobia testy i powiedza co mysla (nie musisz ich sluchac) :) Ja tez nie wiem jak to bedzie z ta szkola, bo u Sary jest bardzo wysoki poziom w p-kolu. W zasadzie juz teraz potrafia wiecej niz w pierwszej klasie te dzieciaki, a Sara czyta juz sama ksiazki swobodnie, dodaje i odejmuje do 10 w pamieci i generalnie bardzo dobrze sobie radzi z materialem, nawet dla pierwszej-drugiej klasy (teraz robi zerowke w p-kolu)...Tak naprawde pomysly byly zeby juz teraz poszla do 1szej klasy...Ale to histeryk jeszcze czasami, wiec pewnie sie wstrzymamy. Nie wiem tez jakby bylo z siedzeniem w lawce, chociaz w p-kolu teraz tez duzo siedza.
Decyzje podejmiemy w kwietniu, po otrzymaniu opinii z zerowki i z poradni. Jednak wydaje mi sie, ze rozwoj emocjonalny jest najwazniejszy, wiec jesli tam bedzie niedojrzalosc to nie bedziemy nic przyspieszac. O spoleczny sie nie martwie, bo Mloda nawet starsze dzieci rozstawia po katach, generalnie bawi sie swobodnie ze starszymi tez...
Ale czasem nachodzi mnie mysl, ze jest zwyczajnie za mała (niska)...i wsrod tych siedmio i szesciolatkow bedzie karakanem - chociaz slychac ja bedzie na pewno ;)

Zmierzam do tego, ze rodzicom czasem ciezko ocenic wlasne dziecko pod katem dojrzalosci szkolnej, dlatego moze warto sie posilkowac opiniami tych, co sie znaja :)

Dziewczyny czy Wasze szkraby tez juz nie chca za bardzo lezec w wozku na spacerze?? Zuzka od kiedy ja kilka razy wyciagnelam i pokazalam swiat marudzi mi dosc mocno. Musze wychodzic wtedy, kiedy jest zmeczona i spi albo liczyc sie z tym, ze bede musiala ja wziac na rece i pokazywac w nieskonczonosc jak buja sie hustawka :)

Ostatnia edycja:
Do góry